Прави ли се нова већина БиХ?

Након потреса у Странци демократске акције (СДА) почели су преговори о новој парламентарној већини на нивоу БиХ, тврде "Независне".

Босна и Херцеговина 28.04.2017 | 10:36
Прави ли се нова већина БиХ?
Како је овом листу, потврдио Дамир Бећировић, посланик Демократске фронте у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, у току су преговори и вјерује да ће у наредних 15 дана доћи до великих промјена.

"Ако дође до промјена, будите сигурни да се акцизе неће наћи ни на дневном реду", рекао је Бећировић.

Подсјећа се да је у понедјељак Предсједништво СДА из странке искључило Сенада Шепића, док су Садику Ахметовићу, Салку Соколовићу и Шемсудину Мехмедовићу изрекли јавни укор.

Њима су изречене санкције јер као посланици странке у Представничком дому нису гласали за измјене сета закона о акцизама по хитном поступку иако је договор да странка подржи поменуте законе. Они су тиме, како је закључено на сједници, нарушили углед и нанијели штету странци.

Поменути посланици су након тога одлучили да напусте Клуб СДА у Представничком дому БиХ, тако да сада СДА има шест посланика у свом клубу, док четворка најављује оснивање свог клуба.

Сазнајемо да се преговори воде између ДФ-а, СДП БиХ, Савеза за промјене, СББ-а и ХДЗ 1990, како би се формирала нова парламентарна већина, из које би би били искључени СДА, ХДЗ БиХ и СНСД. Ако се овој групи прикључи четворка која је изашла из Клуба СДА, ова нова постава могла би да има 25 посланика у Представничком дому БиХ.

Борислав Бојић, посланик СДС-а, није хтио коментарисати могућност формирања нове парламентарне већине.

"Питајте неког другог, ја не знам ништа о томе", казао је Бојић.

Његов колега из Савеза за промјене Момчило Новаковић, посланик НДП-а, тврди да парламентарне већине одавно нема и да он о томе говори већ шест мјесеци, али да га нико не слуша.

"И без Савеза за промјене опозиција има довољно руку да дјелује, јер сам сигуран да ће се, поред четворке из СДА, овом блоку придружити А-СДА и БПС, а велики интерес у томе има и СББ, јер намјеравају да на наредним изборима добију више позиција у Савјету министара БиХ, а и позицију члана Предсједништва БиХ из реда бошњачког народа", казао је Новаковић.

Ипак, склон је томе да ће у будућем периоду бити прије "интересна" него "нова" већина.

"Иако би се у Представничком дому БиХ оформила нова парламентарна већина, она не би могла функционисати, јер би све што изгласају оборио Дом народа", казао је Новаковић.

Мирсад Исаковић, замјеник предсједавајућег Клуба посланика СББ-а, истиче да о некој новој већини нису разговарали у странци.

"С обзиром на ситуацију у парламенту већина је свакако упитна", истиче Исаковић.

Амир Фазлић, шеф Клуба посланика СДА, каже да је у политици све могуће, па и нека нова већина.

"Видјећемо сад кад крену сједнице, све ће се само казати", рекао је Фазлић.

(Независне)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Лејла

28.04.2017 08:52

Јел ово ново пребројавање папанског демократског тјела?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гиле

28.04.2017 09:24

Како превазилазити промјене у Дому народа питају? Лако, ваљда Дом народа неце сумануто обарати све сто је добро за градјане!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Блиц++++

28.04.2017 10:35

Чему већина,кад сваки закон обара Дом народа.....Интерес постоји само због 2018.године и избора.....У сваком случају СМИЈУРИЈА у држави.....:))))))))))

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоол

28.04.2017 10:37

Цијена папака на берзи од јутрос порасла 300%.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дом народа

28.04.2017 12:58

Бројчано је могуће у представничком, ако ова цетворица из сда буду гласала....али ови сто рацунају прерацунали су се. реконструкцију савјета министара треба потврдит и дом народа, а ту руке и апсолутну вецину имају сда, хдз и снсд! значи могу сањати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Контрапункт

29.04.2017 11:57

А да неће у питању бити исто ср.ње друго паковање?

ОДГОВОРИТЕ