Златна палма Канског фестивала ове године са дијамантима

Главна награда Међународног филмског фестивала у Кану први пут ће ове године имати дијаманте у знак обележавања јубилеја те културне манифестације, саопштила је јувелирница „Шопар“ која израђује престижну награду.

Занимљивости 26.04.2017 | 16:35
Златна палма Канског фестивала ове године са дијамантима
Награда Златна палма, која има 118 грама чистог злата, ове године ће имати 167 ситних дијаманата од 0,694 карата.

Златна палма је 2015. прославила 60. рођедан. Прва награда је 1955. године додељена филму Марти америчког редитеља Делберта Мена, са Ернестом Боргнином у главној улози, а са Марселом Пањолом на челу жирија.

Награда, благо заобљена, са стабљиком украшеном са 19 палминих листова, ручно се израђује. Садржи 118 грама 18-каратног злата и у основи је срцоликог облика.

Златна палма, вредна око 20.00 евра, почива на кристалном јастуку у облику дијаманта, тешког један килограм. Награда је уникатна, јер се сваке године израђује од другог кристала.

Јувелирница „Шопар“ је изабрала две занатске задруге у пустињи Атакама у Чилеу за израду награде. Занатлије праве калупе за златни део награде, изливају злато који касније полирају и учвршују за кристал који долази из Немачке.

Награду израђује седам јувелира којима је за то потребно најмање 40 сати интензивног рада.
Златна палма се налази у добро чуваном сефу јувелирнице и предаје се жирију у највећој тајности и великим обезбеђење, непосредно пре уручења.

Међународни филмски фестивал у Кану ове године се одржава од 17. до 28. маја. За Златну палму ће се такмичити 18 филмова.

РТС
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар