Како се правилно чисти клима?

Лето је пред нама, ускоро ћемо почети да користимао клима уређаји у својим кућама. Међутим, пре "премијере" за ову сезону, требало да урадите следеће. . .

Свијет 26.04.2017 | 17:05
Како се правилно чисти клима?
Аеросоли, односно честице у ваздуху које клима уређаји распршују, могу да садрже микроорганизме који изазивају обољења попут миокардитиса (запаљење срчаног мишића услед коксаки вируса), алергијске тегобе, ринитис, коњуктивитис, упалу плућа и уха, респираторни назеб, легионарске болести.

Клима уређаји су опаснији лети, када их укључујемо да се расхладимо, него у месецима када њима загревамо просторије јер топао и сув ваздух убијају већину бактерија и вируса.

Клима уређај треба да очистите и преконтролишете исправност најмање једном годишње, уколико ће те за ту услугу позвати и платити (око 20 евра) овлашћене сервисе.

Они ће проверити исправност климе, и очистити компресором спољну и унутрашњу јединицу.

У случају да се одлучите за варијанту - сам свој мајстор- потребно је да урадите следеће: 

- Пре свега: искључите климу из струје!

- Подигнете поклопац са унутрашње јединице уређаја и извадите филтере (који личе на пластичне мрежице) које ћете опрати топлом водом и неким средством за дезинфекцију, и потом добро осушити.

- Унутрашњу јединицу можете и да усисате, тако што ћете користити наставак који има четку и предвиђен је за прашину.

- Средством за дезинфекцију можете да напрскате отворену унутрашњу јединицу клима уређаја, оставите да делује неколико минута, а затим обришуте сувом крпом.

Овакво чишћење би требало да радите макар једном месечно, или сваке друге недеље, уколико често користите клима уређај.

Да вам не би пресело хлађење, водите рачуна да хладни талас ваздуха није усмерен директно на тело јер то може да изазове фацијалну парализу.

Такође, опасност прети и од неправилно подешене температуре. Разлика између спољашње и унутрашње тмепературе ваздуха не би требало да буде већа од 12 степени Целзијусових, пре свега јер је крвним судовима тешко да се брзо шире и скупљају.

(Мондо.рс)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Целзијус

26.04.2017 23:01

Код мене дебели зидови, не треба ми клима. Вама увале стан у згради од флис папира Које сте ви буфале, памет се не мозе купити, дзаба вам васе дипломе менадзера.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Репо Послови

28.04.2017 10:12

Ххахахах yеааааа