Хан разочаран изјавама Албанаца

Запаљиве изјаве о некаквом уједињењу Албаније и Косова, а затим и југа Србије, унеле су нервозу и у региону, али и у Бриселу. Питање је само: има ли Европска унија начине да реагује на такве претње?

Регион 26.04.2017 | 14:02
Хан разочаран изјавама Албанаца
У тексту који је објавио "Дојче веле", европски комесар за преговоре о проширењу Јоханес Хан каже да је разочаран због запаљивих изјава појединих лидера на Западном Балкану. Ханова оцена, али и упозорење, јесте да се такве изјаве лако могу обити о главу онима који их изговарају.

Желим да изразим своје разочарење, чак и изнервираност, због запаљивих изјава појединих лидера у региону. Такве поруке које могу да се схвате као мешање у унутрашња питања суседних земаља и призивају на мењање граница нису прихватљиве и више су него контрапродуктивне - поручио је европски комесар надлежан за проширење и земље које се налазе на путу интеграција у Европску унију.

Та изјава Јоханеса Хана, прва је конкретна порука Уније на синхронизоване најаве албанских лидера који су прошле недеље, почев од Тиране, преко Приштине, до Бујановца, подсећали на идеју о стварању Велике Албаније.

Иако је у свом интервјуу премијер Албаније Еди Рама јасно навео да "уједињење Косова и Албаније није нешто што он прижељкује", у Србији се, селективно, чуо само део у коме Рама говори о могућности таквог уједињена. То је изазвало лавину алармантних коментара званичног Београда, почев од тога да је у питању "највећа претња за мир и стабилност региона", па до најава могућег "новог рата на Балкану" који ће укључити и Црну Гору и Македонију. Истовремено, у Подгорици и Скопљу су готово игнорисали ту ситуацију.



Разговор са Ханом у Бриселу био је довољан да и шеф дипломатије Србије Ивица Дачић "спусти лопту" и "европск" сагледа ситуацију. - Балкану су потребни заједнички интереси, а не повратак у прошлост, изазивање сукоба и претње миру и стабилности - поручио је Дачић.

Ипак, он није изоставио да напомене да "и политичари из Србије могу да говоре о идеји да сви Срби живе у једној држави и да се то односи на Републику Српску и Србе у Хрватској и Црној Гори", али и да дода да то "не би водило путем напред, него у прошлост".

Балканске кризе и европски задаци

И док шеф дипломатије Србије броји нова поглавља у преговорима Србије и Европске уније и говори о "доброј динамици" тог процеса, албански премијер Еди Рама оцењује да су отворена врата ЕУ једини начин да Западни Балкан остане у "мирном и кооперативном" стању. У супротном, Рама упозорава да ЕУ чека "ноћна мора" коју ће направити Балкан ако "полуди". Рамино подсећање на већ виђени "балкански сценарио" заправо је политички притисак упућен директно, ако не и искључиво, на адресу Брисела.



Чињеница је да Албанија већ дуго стагнира на свом путу евроинтеграција: пет година је чекала на статус кандидата који је, после захтева који је поднела 2009, добила тек 2014. године. До данашњег дана, Тирана није отворила ниједно преговарачко поглавље у приступним преговорима са Унијом. Услов ЕУ, на првом месту Немачке, за почетак приступних преговора са Албанијом, јесте напредак у области владавине права у тој земљи. Постојећа листа домаћих задатака Тиране је и дуга и захтевна – почев од реформе правосуђа, јавне управе и изборног система, па до сузбијања корупције и борбе против организованог криминала.

И то што је косовски премијер Хашим Тачи готово синхронизовано поновио Рамино "упозорење" ЕУ, такође не чуди познаваоце често кривудавих путева евроинтеграција Западног Балкана. Косово је ступањем на снагу Споразума о стабилизацији и асоцијацији заправо дошло до краја свог тренутног евроинтеграционог пута. За сваки следећи корак Косова ка ЕУ биће неопходан консензус свих земаља-чланица о статусу Косова као независне државе. Таквог консензуса нема и питање је да ли ће и када бити постигнут.



Интересантна је и чињеница да у званичним бриселским документима све државе Западног Балкана имају "перспективу европске интеграције" (што подразумева и чланство у ЕУ), док се за Косово наводи само "европска перспектива", као шира и недефинисана категорија. У датим околностима већ се појавио и проблем око довољног подстицаја за даљу конструктивну сарадњу Приштине у оквиру Бриселског дијалога. Зато не чуди што је косовски премијер покушао да "ухвати исти воз" којим албански премијер покушава да брже стигне до ЕУ.

Друга ствар које се мора узети у обзир јесте да готово сваки пут када се на Балкану сусретнемо са учесталим, а иначе познатим фолклором запаљивих изјава, то значи да су негде избори близу и да се националистичка реторика користи у домаће сврхе скупљања гласова или замагљивања важнијих проблема. Чињеница је да ће се у Албанији парламентарни избори одржати средином јуна, а да се и Косово налази пред ванредним парламентарним изборима, због све извеснијег разлаза владајуће коалиције.

Вечито балканско питање: ко је крив?

Комесар ЕУ Јоханес Хан одбија могућност било каквог политичког притиска са Западног Балкана на Брисел, упозоравајући да се такво понашање може вратити као бумеранг. Уместо на запаљиву реторику, ЕУ позива све у региону да енергију користе у циљу реформи и сарадње које једине могу Западни Балкан водити напред.

"Дојче веле" оцењује да ЕУ ипак носи свој део кривице због оваквог стања и понашања у свом "балканском дворишту". Она је на себе одавно преузела родитељску обавезу посредника и научила земље региона да ће Брисел да одговори, пресуди и нађе решење за вечита балканска питања – ко је крив?



Међутим, чак и недавна обнова фокуса ЕУ на Западни Балкан као да је имала и негативан утицај у региону. Пошто су се дуго жалиле да их је Унија ставила у други план, земље региона су се, због повишених тензија – првенствено због ситуације у Македонији, али и због затезања односа Београд и Приштине – поново нашле у фокусу Брисела.

Нажалост, пример претње по стабилност и безбедност Западног Балкана показао се као нешто на шта ЕУ мора да реагује. И сада, с већим или мањим разлогом, то постаје начин понашања на релацији Западни Балкан – ЕУ. Оно што највише забрињава јесте чињеница да је и после две деценије од крвавих сукоба на Балкану, питање мира и стабилности и даље примарно у односу на бољи живот људи.

(Блиц)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

судија

26.04.2017 12:13

Ау бре па колико има албанаца???????20 милиона????Па они би да ратују са три државе???????да немају можда хидрогенску бомбу???????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пијуни

26.04.2017 13:15

Они су само пијуни у игри шаха. Они су пјешадија глобалиста, они умиру од муниције са осиромашеним уранијумом које су глобалисти бацали по КосМету док су их "помагали", они имају задатак да гурају прст у очи православним народима (види карту). Зато што глобалисти стоје иза њих се и осећају тако снажно, зато гласно и причају о својим плановима. Али, све је то дио веће игре...

Name

кмкок

26.04.2017 12:22

Све им ово треба дати и онда подици један велики зид (Трумп има пројекат за Мексико) и откацити их за сва времена...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Додик

26.04.2017 12:28

И Босна са њима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Новоматиц

26.04.2017 12:37

Зашто је љут Новоматицовац ХАН кад је Албанија предала Лутрију Новоматицу? Ја мислим да неко лаги,тврди пазар,Јоханес Хан је комесар за проширење Новоматица,лазе као пас,Хан и сви Новоматиц- Фашисти сад више воле Албанију од Аустрије!

ОДГОВОРИТЕ