Америка Турској: Нисмо ти то дозволили

САД су дубоко забринуте због турских бомбардовања у Сирији и Ираку у којима је убијено више од двадесетак курдских бораца, објавио је Стејт департмент.

Свијет 26.04.2017 | 09:51
Америка Турској: Нисмо ти то дозволили
Дубоко нас забрињава Турска која је извела ваздушне нападе на северу Сирије и на северу Ирака, без координације са Сједињеним Државама или коалицијом која се бори против Исламске државе. Турској влади смо одмах пренели наше забринутости - рекао је портпарол Стејт департмента Марк Тонер.
 
Турска је савезница Американаца и чланица НАТО-а и Вашингтон мора да пази да се не удаљи од важног партнера како не би изгубио подршку Анкаре у борби против ИЕД.

Амерички војни саветници сарађују с курдским снагама у борби против џихадиста, чему се Турска противи јер сматра курдске борце припадницима терористичких група.

У турским ваздушним ударима на положаје ирачких Курда у ирачкој регији Синџар и на североисточну Сирију у уторак је убијено најмање 20 бораца према последњим подацима у кампањи која се води против група повезаних са забрањеном Курдистанском радничком странком (ПКК).

Мета ваздушних напада у Сирији су припадници Организације за заштиту курдског народа (YПГ), оружано крило једне од странака сиријских Курда, које подржавају Сједињене Државе, а положаји су им у једном од упоришта Исламске државе, Раки, пише Хина, а преносе хрватски медији.

Амерички председник Доналд Трамп који је председника Асада назвао "крвником", рекао је у понедељак да ће сиријски народ одлучити о својој судбини, саопштио је руски изасланик Пјотр Иљичев. То је велика промена с обзиром да су САД до сада говориле да Асад мора отићи.

Рекао је да Асадова будућност није препрека. Трамп сматра да "није важно хоће ли (Асад) остати или отићи. Важан је политички процес, важно је зауставити крвопролиће, непријатељства (...) А онда ће народ одлучити - додао је Иљичев за АФП.

Преговори под УН-овим покровитељством како би се зауставио шестогодишњи грађански рат у Сирији запали су у слепу улицу јер опозицијаа тражи Асадов одлазак пре било каква мировног уговора.

Русија, чврст савезник сиријског режима, упорно тражи да се судбина Башара ал Асада реши изборима у оквиру политичке транзиције.

Сједињене Државе су повисиле тон након наводног хемијског напада у Хан Шејхуну који Вашингтон и његови савезници приписују сиријској војсци.

(Блиц)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

БЛ

26.04.2017 08:30

Ма опали по Анкари једно 40-50 томахавка ...онако мало. Људи овим свјетом владају будале (политичари) неће добро бити .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.04.2017 08:49

Одговоријо бих ти али незнам ста писе...

Name

миле

26.04.2017 09:07

Неписмени као ти би опалили и по свом селу кад оду из њега.

Name

Драган

26.04.2017 09:08

@ре: Ако знаш да читаш као што знаш да пишеш, није ни чудо што не разумеш.

Name

РЕ РЕ

26.04.2017 09:17

Нормално,кад си неписмен.

Name

мрки

26.04.2017 10:26

Како да не, цијела Европа је неписмена.

Name

X

26.04.2017 17:50

Није Анкара Београд, па да је бомбардује како ко 'оће!

Name

ха

26.04.2017 16:15

Писмени и непсмени, јадни сте и једни и други. Погледај у своју "башћу" па онда у тудју. Јад, примитивизам и чемер и код тебе и код њега; нема алтернативе но до вашег "стада" и локалног поглавице и врача који вас воде на прави пут. Осјецајте се сигурним!

ОДГОВОРИТЕ