Звезда опет боља од Партизана!

Дерби без ритма, Звезда опет боља од Партизана! Кошаркаши Црвене звезде савладали су Партизан резултатом 85:74 у ’вечитом дербију’ који је обележио друго коло Кошаркашке Суперлиге.  Луковић и Величковић премало за ову Звезду – шампиону први дерби на српском фронту! Црвено-бели у кључним тренуцима утакмице имали већи број расположених играча, па су тако стигли до заслуженог тријумфа.

Кошарка 25.04.2017 | 22:10
Звезда опет боља од Партизана!
Први дерби у МОЗЗАРТ Суперлиги припао је актуелном шампиону. Захваљујући нешто разноврснијој игри у нападу и већој мирноћи у кључним тренуцима утакмице, Црвена звезда је савладала Партизан у четвртом међусобном окршају у овој сезони и показала да ће се и у овом такмичењу превасходно питати за освајање трофеја - 85:74 (23:16, 19:22, 23:18, 20:18).

Био је то још један дерби са снажним, понекад и превише грубим одбранама, где је домаћин захваљујући већем фонду квалитетних играча ипак успео да дође до заслуженог славља. Најефикаснији у победничком тиму био је Лука Митровић са 17 кошева, чему је додао и по четири асистенције и скока, док је Чарлс Џенкинс имао 15 поена (13 у другом полувремену). Огњен Кузмић имао је 14, а Милко Бјелица 12 поена. На другој страни Урош Луковић имао је 17, а Стефан Бирчевић 16 поена, док је Новица Величковић уписао 13 кошева и осам скокова.

Звезда је у утакмицу ушла са препознатљиво агилном игром у дефанзиви, па је црно-белима требало више од четири минута да постигну кош, а то је успео Урош Луковић, уз додатно слободно бацање. Домаћин је утакмицу отворио са серијом 15:3, али је Партизан одговрио са 15:5 и спречио Радоњићев тим да се већ тада резултатски потпуно одлепи.

Нервоза и грешке са обе стране значајно су умањили квалитет самог дербија, али борба и велика узбуђења ни овога пута нису изостали. Звезда је на самом старту успевала да дође до пик ен рол иге, у којој је највише профитирао Огњен Кузмић, али је то Партизан у наставку меча успео да заустави и одговори преко Уроша Луковића. Црно-бели су се у меч вратили чврстом одбраном, а када је у нападу прорадио и Новица Величковић било је јасно да Звезда неће лако до победе.

Слично као и у другом дербију на Јадрану, Звезда је зарадила серију техничких грешака у другој четвртини, што је Партизан искористио и дошао до потпуног егала у резултату. Међутим, црвено-бели су овога пута ту нервозу претворили у додатни мотив и убрзо је преточили и у резултат.

Партизан је читав меч играо без учинка Вилијама Хечера, али то није омело Величковића иЛуковића да уђу у отворену борбу са противничком центарском линијом. Спољне линије оба тима су биле прилично стидљиве, али је Звездина била нешто сигурнија, што је подизало морал домаћем тиму у кључним тренуцима утакмице. Ван меча је био Хечер, али шта тек рећи са Џамонта Гордона, који је катастрофалну партију без постигнутог поена комплетирао петом личном грешку у 28. минуту.

Онда када се меч ломио Радоњић је на располагању имао већи број расположених играча, а пре свих Чарсла Џенкинса чији су поени на отварању последње деонице направили можда и кључну превагу. Партизанови главни играчи су били затворени, а једни који је давао какав-такав отпор домаћину био је Вања Маринковић. Ипак, то није било довољно да би Парни ваљак увео утакмицу у неизвесну завршницу и угрозио победу актуелног шампиона.

Црвена звезда је на крају серијом брзих контри комплетирао тријумф. 

У хали ’Александар Николић’ виђен је поприлично лош и нервозан меч, без много ритма и са превише фаулова, а у тој ситуацији боље су се снашли ’црвено-бели’.

Судијска тројка константно је сецкала је игру, али је домаћин ипак имао више расположених играча и дошао до трећег тријумфа у четвртом овосезонском дуелу са највећим ривалом.

Изабраници Дејана Радоњића много боље су отворили дуел – направили су серију 12:0 и одбраном потпуно разоружали вечитог ривала. Ипак, већ од трећег-четвртог минута некаквог ритма и није било јер је судијска тројка свирала много фаулова.

Чак 31 лична грешка досуђена је у првих 20 минута, а Партизан је, највише захваљујући Новици Величковићу, Урошу Луковићу и Браниславу Ратковици стигао до егала. Звездини кошаркаши очајно су шутирали слободна бацања и то их је коштало већег вођства.

Одлучујући период сусрета био је крај трећег квартала – Џенкинс, који је шутирао веома лоше, везао је неколико добрих напада, у противничкој екипи једини расположени био је Урош Луковић и Звезда је вратила двоцифрену предност.

У првих пет минута последње деонице актуелни српски и регионални шампион отишао је на максималних +15, Партизан је имао још један налет, али није било ни времена ни снаге за преокрет.

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА - ПАРТИЗАН 85:74 (23:16, 19:22, 23:18, 20:18)

Дворана Александар Николић
Гледалаца: 5.000
Судије: Пукл, Кољешнић, Митровски

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: Волтерс 10, Томпсон -, Дангубић 9, Митровић 17, Лазић 2, Добрић -, Симоновић 3, Ракићевић -, Џенкинс 15, Гудурић 3, Кузмић 14, Бјелица 12.

ПАРТИЗАН: Ратковица 4, Врабац 2, Маринковић 11, Величковић 13, Мајсторовић 4, Бирчевић 16, Копривица -, Андрић 3, Хечер -, Пот 4, Гордон -, Луковић 17.

Извор: Б92/моззартспорт

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Има ли писмених у редакцији?

25.04.2017 23:56

"Звезда опет добила Партизана!" Да ли сте и ви који преносите овакав наслов неписмени, као и онај ко га је написао/саставио? Исправно је реци: "Звезда опет добила Партизан!" добила кога или ста - акузатив - Партизан!!! а не кога или цега - генитив- Партизана!!! Исправите то ако Бога знате, а коментар ми нецете објавити, то је јасно као дан. И мене би било срамота!

ОДГОВОРИТЕ