Дачић: Попуштање или тотални рат

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да Србија не жели да размишља о могућем конфликту Русије и НАТО.

Србија 25.04.2017 | 21:24
Дачић: Попуштање или тотални рат
Он сматра да мора да уследи политика попуштања, јер је алтернатива томе тотални рат.

''Не желимо уопште да имамо такав црни сценарио, да размишљамо о томе. Надам се да су свесни тога да мора да уследи политика попуштања јер је алтернатива томе један тотални рат што мислим да никоме не пада напамет'', рекао је Дачић на заједничкој конференцији за новинаре са министром спољних послова Естоније Свеном Миксером.

Он је на питање да прокоментарише изјаву изасланика одбране Аустрије да ће та земља, ако се однос Русије и НАТО погорша, бити само посматрач, јер у такав конфликт не жели да буде умешана, рекао да мисли да ће ствари отопљавати.

''Наша жеља је да односи отопљавају и да не буде великих ратних конфликта и дејстава'', рекао је Дачић.

Говорећи о војној неутралности Србије, министар је рекао да постоје разлози опредељења да се не буде део ниједног војног савеза, што је у случају Србије регулисано скупштинском Резолуцијом.

Према његовим речима, са друге стране постоји могућност да то буде и део неког новог Устава.

Како је навео, то је различито од политике међународно признате неутралности коју има Швајцарска.

Дачић је рекао да имамо лоша искуства и са западом и са истоком, наводећи као примере НАТО бомбардовање, али и време Стаљина.

''Наша је политка да не желимо да будемо део ниједног војног савеза, али желимо добру сарадњу и партнерство. У том смислу негујемо добре односе и користимо све могућности за сарадњу у оквиру сарадње са НАТО-ом'', рекао је Дачић.

Према његовим речима, Србија је достигла највиши ниво који једна земља може да достигне, а не жели да буде чланица НАТО-а.

''Сада треба користити све те ресурсе", рекао је српски шеф дипломатије, наводећи да, са друге страме, имамо добре односе и са ОДКБ-ом.

Као пример, он је истакао да годишње имамо две вежбе са Русијом и Белорусијом, а 16 вежби са западним партнерима.

''Кроз све то се види наша политика војне неутралности, а оно што је аустријски војни званичник рекао, то је једна од тема која је за Аустрију битна'', рекао је Дачић.

Миксер је навео да унутрашњи разлози ЕУ не треба да стварају било какве препреке.

''Ако земља одлучи да се креће ка ЕУ, онда је то однос између те земље и ЕУ, а ако земља одлучи да иде у НАТО, онда је то однос између НАТО-а и те земље'', рекао је Миксер.

Како каже, верује да је то суверени избор сваке земље.

''У нашем суседству, на Балтику, имамо земље које су чланице ЕУ и оне које то нису. Имамо земље чланице НАТО-а и чланице које су изабрале другачији безбедносни аранжман и ми у потпуности то поштујемо и прихватимо'', рекао је Миксер.

Према његовим речима, постоје земље које су донеле политичку одлуку да не желе у чланство, али могу имати добробити од различитих облика партнерстава са НАТО-ом.

''У потпуности поштујемо овакву врсту одлуке и верујемо да НАТО може бити од користи за реформу и модернизацију безбедносне структуре земље чак и ако та земља није и не жели чланство у НАТО'', рекао је Миксер.

Извор: Агенције

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

миле

25.04.2017 19:47

Ма нато би русију лако довео у ред мислим амери сами могу то ријесити довољно је да знамо да амери годисње улазу 90 милијарди у војску док руси на другом мјесту 11 милијарди долара

ОДГОВОРИТЕ
Name

блбл

25.04.2017 20:21

У праву си само цифре ти нису тацне. УСА годисње улазе 900 милијарди а Руси 110 милијарди. Десет милијарди није ниста за толику силу.

Name

Ре бл бл

25.04.2017 21:43

Ти ниси у праву, УСА војно је присутна свагдје у свијету и све контролише осим Русије и Кине. А то кошта стотине милијарди. Русија само чува своје границе и брани само себе.

Name

Полако Миле

25.04.2017 22:10

Ма полако ти Миле.Средјивали су ту Русију и Наполеон и Хитлер па нису ниста урадили.Полако А сто се тице средјивања ствари по свијету нису Руси побили милион арапа у задњих десет година.Полако бре Миле.

Name

Зависи,

26.04.2017 05:27

Зависи гдје би се тукли.Руси јесу у Сирији у теској ситуацији.Такореци опкољени.Једини прилаз у Сирију им је са Сред. мора или преко Ирака,сто би Американци у слуцају сукоба лако затворили.Американци и сада контролису Ирак и војно и политицки.Сасвим је друга прица сукоб око Украјине.Ту су Руси на куцном прагу,а Американци далеко од куце,мада је близу савезницка нато Земља.Руси би им ту потопили сваки брод у Црном Мору,дословно,пола сата и прије,након отпоцињања дејстава.Не би НАТО ту смио дици авионе,једино Томахавк ракете,које би направиле неку стету,али би вецина била оборена.А да посаљу трупе на Руску земљу,то никада нису ни помислили.То би им знацило само смрт.Даље овај ракетни стит у Румунији и Пољској,Американнци не могу никако одбранити,ако Руси одлуце да га унисте.Довољно је послати на одредисте салву од да казем(симболицно), 59 ракета Искандер и све це бити капут.Амери могу коју и оборит,али це вецина наци свој циљ.А имају Руси и крстареце ракете нпр Калибар.Уосталом погледајте гоогле и спутник на српском.

Name

@зависи

26.04.2017 17:30

Погледајте Гоогле и Спутњик на Српском???

Name

Миса

25.04.2017 19:50

Ко тебе ста пита????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Далабу

25.04.2017 19:57

Иди Дачићу бери баје!

ОДГОВОРИТЕ
Name

др

25.04.2017 20:01

Е ти си насао да водис политику у свету. Ко о цему ти о рату

ОДГОВОРИТЕ
Name

ХРГАЉ

25.04.2017 20:01

Г.Дацицу време је да ријесимо рацуне. Боље да ми их ријесимо него наса дјеца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре хргаљ

25.04.2017 21:06

Е ти цес да ресис

Name

блбл

25.04.2017 20:23

Знаци ли то Дацицу да цемо и Русима затворити врата у слуцају фрке јер смо неутрални?

ОДГОВОРИТЕ
Name

РУСИЈА

25.04.2017 20:25

То потенцирање прица о рату има само једну сврху, а то је застрасивање народа, како би се истим лаксе манипулисало. Мало мало па неки високи званицник УСА или ЕУ говори о томе како је Нато немоцан пред Русијом, како Русија спрема агресију, док је истина да је Русија опкољена Нато базама са свих страна. Готово 99% је сигурно да до директог сукоба измедју Нато и Русије немозе да додје, јер велика је вјероватноца да би такав сукоб прерастао у нуклеарни рат, а у том слуцају би и Америка осјетила ста знаци добити други крај батине, тј. ста знаци имати спаљену и унистену територију. То Амери никако не зеле, они су навикли да ратују хиљадама километара далеко од куце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xx

25.04.2017 21:51

Мали Слобо мудрује. Јос ако се зна да је и Слобу ЦИА послала, онда је схватљиво.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Думине

25.04.2017 22:10

Ко тебе пита за Нато и Русију? Твој суд је важан ко кокошији пр..ж.

ОДГОВОРИТЕ
Name

робија

26.04.2017 04:42

Бас тако,нек се несто лапрда,а у Србији хаос,сипци раде ста хоце ови не смију ниста!!!