Стижу нам гуме без ваздуха

За две године на тржиште стижу гуме које немају ваздух у себи и које неће моћи да се пробуше. Компаније као што су „Мишлен“ и „Бриџстоун“ већ годинама раде на гумама код којих, уместо ваздуха, сама конструкција служи за амортизацију при додиру са путном подлогом.

Свијет 25.04.2017 | 19:57
Стижу нам гуме без ваздуха
Први бицикл са „вечитим“ гумама најавио је „Бриџстоун“ до краја 2019. године. У међувремену се ради на томе да нове гуме буду примењиве већ на постојећим превозним средствима, као што су трактор, грађевинска машина, па чак и аутомобил. Највећи број експеримената са тим гумама ради се у Јапану и САД.

„Проблем је само у буци; имамо за сада решено све када су мања и спорија возила у питању. Треба нам још технолошког напретка, али су код теренских аутомобила оваква решења одмах примењива“, објашњава Аронд Фос из „Бриџстоуна“.

Сила притиска возила на површину преноси се на савитљиве полиуретанске кракове, па се гума може прилагодити неравнинама и избочинама на путу, због чега је нарочито погодна за теренску вожњу.

„Ове гуме су вечите. Не можете их пробушити. Једном кад их намонтирате, нема скидања док се шара не излизе, а и онда могу да се лакше рециклирају него садашње. Погодне су за електрична возила“, каже Тери Кидс из „Мишлена“.

Цене нових гума биће, кажу стручњаци, више од садашњих, али кад се узме у обзир да не захтевају трошкове одржавања, свакако ће се исплатити.


Извор: РТС

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

БРАВО

26.04.2017 08:53

ИМАМО СВЕ СМО НАМ ФАЛЕ ГУМЕ БЕЗ ВАЗДУХА,БЛАГО НАМА! ИМАМО НОВАЦ БЕЗ ПОКРИЦА А САД И ГУМЕ БЕЗ ВАЗДУХА! НАВИКА ЈЕ ЦУДО,У ТРБИЊУ НЕМА АЕРОДРОМА АЛИ ИМАЈУ ЗАПОСЛЕНИ!

ОДГОВОРИТЕ