Када ће се бирати нови премијер?

Мандат актуелном председнику Србије Томиславу Николићу истиче 31. маја. Према незваничним најавама, тада би требало да буде извршена примопредаја дужности између њега и изабраног председника Александра Вучића.  

Србија 25.04.2017 | 17:45
Када ће се бирати нови премијер?
Сам чин инаугурације биће обављен после две недеље, незванично сазнајемо. Оно што је званично, са друге стране, и што је записано у Уставу и закону, да Вучић постаје шеф државе чим изговори заклетву као будући председник Републике, док му истовремено престаје функција премијера, коју тренутно обавља.

У ситуацији када председник владе преузима функцију председника Републике, престанак мандата премијера се може, али и не мора везивати за оставку, каже за Телеграф.рс професор и бивши судија Врховног суда Зоран Ивошевић.

"Та радња је лични чин, а пошто је и продукт слободне воље, давање оставке јесте могућност, али не и обавеза", објаснио је Ивошевић.

То, међутим, како је додао, не значи да у наведеној ситуацији премијеру не престаје мандат. Престаје му, јер по члану 115. Устава који не допушта да председник државе може обављати другу јавну фунцију.

"Александру Вучићу ће, стога, функција председника владе престати чим изговори заклетву као будући председник Републике", напоменуо је Ивошевић.

Пошто се заклетва даје пред Народном скупштином, народни посланици ће, на основу поменутог члана, констатовати и престанак његове претходне функције без чекања прве наредне седнице, рекао је за Ивошевић.

Како и у овом случају до престанка мандата премијера долази пре његовог истека (баш као и код оставке), мандат ће, по члану 128. ставу 4. Устава, престати и читавој влади, па ће она до избора нове владе моћи да обавља само текуће и неодложне послове, одређене чланом 17. Закона о влади.

На њеном челу биће први потпредседник владе, односно Ивица Дачић.

Када Народна скупштина констатује превремени престанак мандата премијера Вучића, он ће, у својству новоизабраног председника Републике поверити мандат новом председнику владе, а овај ће предложити Народној скупштини састав нове владе.

"Од тада почиње да тече рок од 30 дана. Уколико скупштина, у том року, прихвати предлог новог мандата, добићемо нову владу, а ако тај рок безуспешно протекне, нови председник Републике ће распустити Народну скупштину и расписати нове изборе који морају бити окончани, најкасније 60 дана од дана расписивања", указао је Ивошевић.

Ово је предвиђено чланом 132. ставом 5. и чланом 19. ставом 6. Устава, појаснио је Ивошевић.

У складу са наведеним, ако Вучић положи заклетву средином јуна, заочекивати је да нова Влада буде изабрана до средине јула, пошто владајућа коалиција има лагодну већину у парламенту.

Извор: Телеграф.рс

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

цупс

25.04.2017 18:24

Љубиша Прелетачевић Бели / САМО ЈАКО !!!

ОДГОВОРИТЕ