Анализа: Још једна ''промашена'' сезона Пепа Гвардиоле...

Пеп Гвардиола, 213. 000. 000 евра и прва сезона без трофеја - Сити се поново пресабира! Анализе на Етихаду. Богати власници се питају шта је кренуло по злу и колико још треба да потроше не би ли се ситуација средила.

Фудбал 25.04.2017 | 23:45
Анализа: Још једна ''промашена'' сезона Пепа Гвардиоле...
Кренуло је још 2008. у његовој првој сезони у Б тиму Барселоне - титула првака у трећој лиги Шпаније, такозваној Терцери. На Камп Ноу стадиону већ тада су препознали да у Пепу Гвардиоли постоји онај шампионски нерв. Ређале су се титуле, три титуле у Примери, две у Лиги шампиона, још по две у Купу краља, европском Суперкупу, Клупском светску првенству, три у шпанском Купу краља, па после године одмора наставак низа у Бајерну, недодирљивом у Немачкој, мада су му у Минхену измицали они највећи међународни трофеји, иако је подигао пехар Уефа Суперкупа 2013, а те исте године и још једном покорио и планету.

У свакој сезони у којој је Гвардиола имао клуб - имао је и титуле да се њима подичи. Све док није дошао у Манчестер Сити чије газде су Пепово име виделе као гарант подизања лествице на један виши ниво. Јер са толико инвестираних милиона газда Калдун ал-Мубарак не жели да се задовољава само мрвицама из Енглеске. Немерљиво богатство једнако је највишим амбицијама. Кров Европе и света. Ништа испод тога није довољно.

Међутим, после пораза од Арсенала у финалу ФА купа постало је јасно да ове сезоне Сити не да неће направи искорак ка статусу континенталне велесиле, већ да ће ове сезоне остати без иједне титуле. Пепу Гвардиоли то се још није десило у тренерској каријери.

И све то иако је овог лета потрошио чак 213.000.000 евра на појачања (Лероја Санеа, Габријела Жезуса, Илкаја Гундогана, Нолита...). Енглески медији већ пишу да би спортски директор Чики Бегиристајн већ био бивши да баш он није договорио долазак Гвардиоле. А и он полако губи поверење.

Јер и Мануел Пелегрини је - истина у много слабијој конкуренцији - дебитантску сезону завршио са титулом у џепу, а у последњој стигао до полуфинала Лиге шампиона. А само замислите шта би острвски медији урадили Чилеанцу да је, само примера ради, гурао Хезуса Наваса на бека, отерао Џоа Харта, избацио из тима Јају Туреа?

Ипак, ни Гвардиола не може да избегне критике. Не сада кад је постало јасно да ће сезона протећи без трофеја, а ако изгуби од Манчестер јунајтеда у великом викенд дербију можда остане и без пласмана у Лигу шампиона што би већ био озбиљан неуспех. Притисак расте, све дневне новине у Енглеској данас коментаришу Гвардиолин незавидан положај.

За неке ствари је и сам крив. По линијама му се броје грешке. Кад је отерао Харта на брзину је довео Клаудија Брава, а овај се баш није прославио на Етихаду. Довео је само једно појачање за одбрану и то прилично скупу (55.600.000 евра за Џона Стонса), занемарио проблем на бековима, па сада на тим позицијама има озбиљан проблем. Чак 11 пута је мењао штоперски тандем и чини се није погодио добитну комбинацију мада му ту проблеми са повредама Венсана Компанија донекле могу послужити као алиби.

Није проблем само одбрана. И Пелегрини је критикован што Грађани играју хаотичан фудбал, фудбал без контроле. Што умеју да дају три комада за 15 минута, али и да приме толико. Од Гвардиоле се очекивало много више, али проблеми су мање више исти. Само на 16 од 50 утакмица Сити је сачувао мрежу нетакнутом, Монако му је у четвртфиналу Лиге шампиона радио шта је хтео. И веза је ту крива, не само последња линија.

Напад притом није надокнадио све те дефанзивне пропусте. Рахим Стерлинг и Сане просто нису тако сурови егзекутори, па су и Челси и Тотенхем и Ливерпул ове сезоне ефикаснији у Премијер лиги. Што је најгоре, тај голгетерски њух најчешће се видео код Сергија Агуера, а спекулише се да он броји последње недеље у Манчестеру. Исто важи и за Јају Туреа, који је од помирења са Гвардиолом показао колико може да буде користан.

Подсећају острвски медији да је Сити у Пелегринијевој првој сезони постигао 102 гола, у просеку 2,68 по утакмици, да је ломио Тотенхем са 6:0 и 5:1, Арсенал са 6:3, Јунајтед са 4:1 и 3:0... Ове сезоне скромних 1,96 голова по утакмици. Додуше, рекосмо већ да је ове сезоне конкуренција знатно јача у Премијер лиги.

Замера се Гвардиоли и што му је екипа превише зависна од учинка Давида Силве, па и на томе што није у ватру гурнуо клинце из омладинске школе, а Сити је у њу много инвестирао последњих година. Тај имиџ тренера који воли младе фудбалере стечен у Барси и Бајерну био је и један од главних аргумената да се Ал-Мубарак одлучи за Гвардиолу. А шта је добио? Келечи Ихеаначо је од 10. децембра само једном био у стартној постави, Пабло Мафео је оставио сасвим добар утисак у мечу Лига купа са Манчестер јунајтедом само да би у јануару био прослеђен на позајмицу шпанском друголигашу Ђирони? Тешко да ће га тај ниво припремити за Премијер лигу.

Али није баш све ни тако црно. Под број један, младићи попут Стерлинга, Санеа, Де Брујнеамогу само да буду бољи, Жезус се враћа из повреде, а већ је показао да може много. Притом, нема шансе да Ал-Мубарак одједном одустане, чак и ако остане без Лиге шампиона. Сипаће он и овог лета. Помињу се већ Монаков Бењамин Менди који би требало да замени Гаела Клишија (уговори истичу и Навасу, Туреу, Бакарију Сањи, Паблу Забалети и Вилију Кабаљеру), па Тотенхемов Кајл Вокер, мада је питање колико је то реално, Арсеналов Ектор Бељерин, тражиће се и нови голман.. Међутим, праве премије би биле Вирџил Ван Дајк и Алексис Санчез.

Ал-Мубарак је наводно већ спремио 200.000.000 евра за летњи шопинг. Ако Бегиристајнобави своје, а млад тим са годином искуства под Гвардиолом усвоји његове не баш једноставне идеје - Сити може само напред. 

Извор: моззартспорт

ФОТО: Ацтион Имагес

Коментари / 0

Оставите коментар