Увоз струје 82 милиона марака

Према подацима Агенције за статистику БиХ, Босна и Херцеговина је само у првом кварталу ове године увезла струју у вриједности од чак 82 милиона марака. То је повећање од 115% у односу на исти период прошле године.

Босна и Херцеговина 25.04.2017 | 08:03
Увоз струје 82 милиона марака
Економски стручњаци сматрају да се повећан увоз првенствено односи на Федерацију, чији велики енергетски системи много троше, за разлику од Републике Српске која је кроз приватизацију погасила већи дио своје индустрије.

Зима је била са пуно снијега и ниским температурама, па се и потрошња струје повећала. БиХ је за само прва три мјесеца увезла електричну енергију у вриједности од чак 82 милиона марака. Додуше, и извезла је 131 милион, али то не умањује енорман увоз, који је за први квартал ове године већи за 115% у односу на исти период прошле године.

Уз то, Република Српска у јануару, због празновања, готово и није радила, тако да је имала већи извоз од увоза, што потврђују и подаци Републичког завода за статистику. Извоз наспрам увоза струје у Републици Српској у том периоду кретао се у односу 57 милиона према 16.

У „Електрокрајини" кажу да они немају много везе са рачуницом око увоза и извоза.

Ни ресорни министар не барата цифрама, али није забринут, будући да се више извози него што се увози.

Увоз електричне енергије у БиХ за читаву прошлу годину износио је 115 милиона марака. Економски стручњаци годинама указују на то да БиХ увози много елекричне енергије, иако је њена производња струје далеко већа него што јој је потребно.

(БН телевизија)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Бетовен

25.04.2017 06:30

Које године је извоз био 5%. Ста прица овај Павловиц. Мозда је производња била 5%.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха?

25.04.2017 06:37

Какве су ово будаластиње? Извозимо/увозимо А једна електропривреда са два огранка. Па њих стварно треба све у затвор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

да појасним

25.04.2017 07:05

Ел. енергија се не мозе цувати...тако да у периодима мање потразње или веце производње ел. енергија се "одмах" продаје ономе коме је у том тренутку потребна. Када се повеца потразња или смањи производња ел.енергије онда се "купује". То висе лици на размјену него на купопродају... с тим сто се наком неког периода (не знам тацно да ли тромјесецно, полугодисње или годисње) све прерацуна па се онда исплацује овисно о томе дали је ел. привреда у плусу или минусу.

Name

још појашњења

25.04.2017 08:07

Управо тако, али чињеница је да извозимо струју из разлога што нема значајне индустријске потрошње, када би (не до бог) индустрија заживила ми бисмо били увозници струје. Мада кад извозиш струју то је штета јер дајеш енергент у бесцјење, а са њим би могао пуно да урадис.

Name

Лија

25.04.2017 07:06

Анализе економских стручњака, попут г-дина Миљевића и г-дина Павловића, до сада су мене доводиле на ивицу нервног слома. Толико су реалне да ми се не живи. Али опет сам себи кажем, можда људи гријеше, стани мало, стрпи се......

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Лија

25.04.2017 10:41

О насим економским струцњацима свих профила наклоњених или власти и опозицији не бих тросио ријеци, видимо каква нам је економија поред вајних доктора и магистар на нивоу подсахарске Африке, а није да нисмо имали економисте на власти из свих странака. Медјутим морам несто друго да примјетим: Нецес се ти због њих убијати црвени боту, добро си ти и слицни намирени негдје на дрзавним јаслама, а ста радис и како тај посао обављас види се по огромним колицинама ботовских коментара које остављас свакодневно бранеци овај ненародни, содомистицко-блудни, растросно-похлепни и надсве стетоцински резим трактористе из Бакинаца и његових 400 разбојника, и хиљадама вас малих и биједних цанколиза ухљебљени странацких по канцеларијским пословима, који по квалификацијама и интелигенцији, као и лицном интегритету и самопостовању не би могли ни крмацу путем водити, а камо ли неки сектор и одјељење у дрзавној слузби или предузецу. Медјутим ви све те своје интелектуалне и моралне недостатке надокнадјујуте подлаством и слијепим поданиством и полтронством према ономе за кога мислите да има моц, а у ствари имају моц само над таквим слабицима, јер над слободним и достојанственим цовјеком нико власт не мозе имати, јер он влада собом и не пристаје на уцјене и понизавања и свјестан је својих природних права, али то је несто сто такве ситне дусе као ти никад неце бити, нити осјетити тај осјецај самопостовања кад знас да си слободан и да ни по коју цијену главу нецес погнути и пристајати на труле компромисе. И ја те због тога не презирем него те искрено залим, јер такви нису људи него црви, а рузно је довести сам себе у ситуацију да зивис као застрасени црв, а родјен си као слободан цовјек, да ходас уздигнуте главе,а не као црв да гмизес.

Name

Увоз струје???

25.04.2017 07:14

Јос само да негдје процитам да увозимо дрвну сировину или да рецимо, арапи увозе себи нафту па да се мозе реци да је све у реду. И пази ово, ресорни министар не барата цифрама......хахаха па са циме барата, псеницом?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоол

25.04.2017 07:59

Ако Грци могу да Увозе маслине а Ариље малине зашто и ми да не увозимо струју.

Name

дрвосјеца

25.04.2017 08:09

Увозићемо ми и дрва, сад кад заживе Топлане на биомасу (кад се почнемо гријати здрвима), гдје су нам сад полуписмени еколози

Name

Моја Република

25.04.2017 08:00

"Република Српска је имала већи извоз од увоза, што потврђују и подаци Републичког завода за статистику. Извоз наспрам увоза струје у Републици Српској у том периоду кретао се у односу 57 милиона према 16."

ОДГОВОРИТЕ
Name

Федерација

25.04.2017 09:24

Управа „Електропривреде БиХ“ због губитака у првом кварталу ове године, који износе 18 милиона марака, планира повећати цијену струје за домаћинства у Федерацији и до 20 посто. Тако је „Електропривреда БиХ“ струју производила и продавала по 42,60 еура по мегават-сату, а на берзи куповала и по 115,29 еура по мегават-сату у јануару, а у фебруару и по 125,52 еура. Само у јануару купљено је струје за 36,9 милиона КМ, а у фебруару за 28,2 милиона КМ, због чега је ЕПБиХ претрпјела озбиљне губитке.

Name

075

25.04.2017 10:11

@ Федерација Живим за дан када ће се продати : електропривреде у оба ентитета , телекоми у Ф.БиХ , ријеке , језера , рудници , шуме јер када у овако лијепој и богатој земљи људи гладују треба све странцима продати јер боље ће се они , сигуран сам , бринути о томе него " наше власти " !!

Name

са балкона

25.04.2017 08:06

У овој земљи се потпуно заборавило да већ пар година функционише тржиште електричне енергије.... повећани увоз струје је поред неповољних прилика посљедица и тога што је један добар дио великих купаца из Федерације одлучио да купује јефтинију струју него што је нуде домаће електропривреде и то из увоза. Стога ће овога бити све више

ОДГОВОРИТЕ
Name

Блиц++++

25.04.2017 08:28

Добро БиХ стоји што се тиче увоза-извоза ел.енергије.....Ето,имате инф. из "прве руке".......:)Но'сикирики.......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ниxон

25.04.2017 09:55

У БиХ егзистирају три електропривреде ЕРС, ЕПБиХ и ЕП ХЗХБ. Свака од њих снабдијева потрошаче на својој територији која се отприлике поклапа са територијом коју су држале сукобљене стране уочи Дејтонскок споразума. ЕПХЗХБ свих ових година увози/купује струју док ЕРС и ЕПБиХ извозе/и продају ЕП ХЗХБ струју. С почетка године десио се проблем јер је у дужем периоду било прилично сушно и хладно, што се надовезало на проблеме које ЕП БиХ има са рудницима те је и ова електропривреда била нето увозник. Само су ЕРС и ЕФТ Станари били нето извозници. Станари сву своју струју продају на тржишту док ЕРС задовољава домаћи конзум, а остатак продаје, најчешће као негарантовану електричну енергију (која мање вриједи).

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

25.04.2017 10:14

Лудило шра рећи !! ТЕ Тузла увози угаљ , а Рудник Бановићи извози сав угаљ у Србију ( већа цијена ) а не испоручује у ТЕ Тузла ?! У обје фирме " газдује " СДА !!