У Албанији пјевају химну Св. Саве

У граду Фиеру, у Албанији, живи пет хиљада Срба, од којих је неколико хиљада муслиманске вјероисповести. Срби муслимани — тако се изјашњавају. И таквих има у више мјеста Албаније, посебно у Скадру, гдје је ријеч углавном о породицама поријеклом из Подгорице и њене околине. Ови у Фиеру су поријеклом из Санџака, доселили се на албанску обалу 1924. године.

Регион 24.04.2017 | 22:36
У Албанији пјевају химну Св. Саве
Захваљујуц́и задивљујуц́ој храбрости и упорности породице Дуљевиц́, вец́ пету годину ради прва и једина српска основна школа у „земљи орлова“. За ову просветитељску мисију, домац́ин Екрем Дуљевиц́, даровао је своју куц́у.

Преуредио је за потребе школе у којој данас неколико стотина ђака сриче српску азбуку. Уче о српској историји и традицији.

Наставу за ученике од првог до четвртог разреда изводе учитељи који долазе из Скадра и Тиране, а ангажовано је и шест возача који довозе ђаке из сусједних мјеста, пише Спутњик.

У лијепо уређеној учионици, окиц́еној српским заставама, први час почиње школском химном „Свети Сава“.

Ученици показују свеске са обрађеним градивом исписане на српском језику, ц́ирилицом и латиницом, цртеже са изложбе.



На часове, како рекоше, долазе с великом вољом, јер желе да што боље овладају српским језиком. Да стекну знања о историји и култури својих предака. Наставник Козма Дима на табли исписује „Србија је наша мајка“, а ђаци га прате и читају у глас.

Како каже Екрем Дуљевиц́, који је и предсједник „Јединства“, Удружења Срба у Албанији, није све баш ишло лако како изгледа.

Према његовим ријечима, било је свакојаких притисака, од скидања српских симбола, заставе и табле школе, до пријетњи смрц́у његовој дјеци од припадника Црвено-црне алијансе.

(Спутњик)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Завичај

25.04.2017 10:25

Немам ријечи,свака вам част.

ОДГОВОРИТЕ