Салцбург шампион Европе, Гутманова клетва траје!

Аустријски клуб освојио Лигу шампиона за омладинце, пошто је у финалу од 0:1 стигао до 2:1 против Бенфике.

Фудбал 25.04.2017 | 10:00
Салцбург шампион Европе, Гутманова клетва траје!
Омладински тим Салцбурга постао је шампион Европе у свом узрасту, пошто је у финалу Лиге шампиона у Ниону савладао Бенфику 2:1, иако је на полувремену губио.

Португалци су бољу игру у првом делу утакмице крунисали поготком Жозеа Гомеша у 29. минуту, када је одлично реаговао на центаршут из прекида и ударцем главом послао лопту у мрежу. Само минут раније, Жоао Филипе је погодио пречку Салцбурговог гола.

У другом полувремену, ипак, виђена је другачија слика. Фудбалери аустријског клуба су се растрчали и преузели иницијативу. У 49. минуту умало су дошли до изједначења, али је Ханес Волф лоше реаговао пред голом Бенфике. Резултат је поравнат у 70. минуту, када је "резервиста" Дака Патсон, такође главом, на центаршут из корнера погодио мету. Млади фудбалер из Замбије био је стрелац по уласку са клупе и у полуфиналном дуелу против Барселоне.

Као и тада, играчи Салцбурга су после изједначења стигли до преокрета. Гол за 2:1 и прву међународну титулу у историји клуба (без обзира о којој селекцији се ради) аустријанцима је донео Александер Шмит, после додавања Волфа у средину казненог из контранапада.

Овим поразом настављено је проклество које је 1962. године на клуб бацио тадашњи тренер, Мађар Бела Гутман. Подсетимо, он је по освојеном Купу шампиона тражио повишицу, али руководство лисабонског клуба то није желело да испуни, па је разочарани Гутман рекао да Бенфика у наредних 100 година неће освојити ниједну европску титулу. За сада, без обзира да ли је реч о А тиму или омладинцима, та клетва траје... Ово је био девети пораз Бенфике у евро-финалима, а други у финалу Лиге шампиона за играче до 19 година. Претходно их је 2014. савладала Барселона 3:0. Као што је познато, А тим

На путу до трофеја, Салцбург је два пута био бољи од Вардара (5:0, 3:0), затим је на пенале избацио Манчестер сити (1:1), па у осмини финала ПСЖ (5:0), у четвртфиналу Атлетико Мадрид (2:1), у полуфиналу Барселону (2:1) и сада Бенфику (2:1).

У тиму који са клупе води 40-годишњи Немац, Марко Росе, налази се и 17-годишњи Србин, Никола Стошић, али везиста нашег порекла није улазио у игру у финалној утакмици.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар