Анализа: Шта ћете нам саопштити ако неко погине?!

У српском фудбалу све је некако постало раритетно – почев од самог квалитета игре, па све до учешћа националног тима на највећим такмичењима.

Фудбал 25.04.2017 | 23:00
Анализа: Шта ћете нам саопштити ако неко погине?!
Ниједно коло домаћег шампионата не може да прође без ствари које немају везе са самом лоптом и тереном, избијајући увек у први план, а – у овом тренутку – решење се не назире.

Последња у низу оваквих ситуација догодила се протеклог викенда на стадиону Партизана у Хумској улици у Београду, где су црно-бели дочекали новосадску Војводину у оквиру Суперлиге Србије.

Домаћин је на крају славио минималним резутлатом, повика на начин и квалитет суђења није било, али су и овога пута они који су на трибинама и свечаним ложама потпуно скренули пажњу са онога што се догађало на трави.

Повод за оно што имате прилике да читате у претходна два дана била је песма навијача Партизана "Пола Мађар, пола усташа" – која на националној основи вређа навијаче црвено-белих из 'српске Атине', односећи се пре свега на оне који су најпре били део Партизанове трибине, а потом прешли на Војводинину.

Главни арбитар, уједно и најбољи наш судија, Милорад Мажић прекинуо је сусрет средином другог полувремена док песма није престала, док су челници гостију револтирано напустили свечану ложу у 69. минуту.

"Песма у којој се навијачи једног од најстаријих клубова у Србији називају 'пола Мађарима, пола усташама', због које је утакмица и овога пута с првом била прекинута, осим што је о Србији и српском фудбалу још једном послала срамну и ружну слику у свет, приказала је и елементарно незнање 'навијача' који су је певали о фудбалском клубу Војводина. Навијачи Војводине долазе из Републике Србије и као такви су данас били изложени нечему чега се стиди свако цивилизовано друштво", наводи се, између осталог, у саопштењу Војводине.

Својим демонстративним одласком са утакмице руководство Војводине је, како се истиче, заузело "принципијелан став да не пристаје на толеранцију злоупотребе спорта зарад ширења деструктивних идеја и јавног вређања навијача".

"Напустили смо стадион услед скандалозног, шовинистичког и нажалост, по ко зна који пут поновљеног 'навијања' једног дела навијача домаћег тима. Истовремено, изражавамо пуну подршку нашим играчима, који су и у таквом амбијенту данас играли фудбал и који су, упркос свему, до краја меча приказали спортски дух и достојанство какво приличи 'старој дами' српског фудбала".

Наравно, као што смо већ и навикли, то је био само почетак међусобног препуцавања водећих људи двеју клубова, у које се, опет 'логично', убрзо укључила и Црвена звезда, истакавши да су из делегације Војводине претили да ће наредног викенда "пустити Звезду" да победи и на тај начин јој помоћи да освоји титулу.

Спортски директор Партизана Ивица Илиев потврдио је да је дошло до вребалног сукоба у свечаној ложи Партизановог стадиона, после меча 32. кола.

"Јесте! Један од челника Војводине, знам како човек изгледа, али му не знам функцију, јер не познајем људе из новог руководства, бесно се окренуо ка нама и рекао нам: 'Е, због овога ћемо да пустимо Звезду“, рекао је Илиев у изјави за Мондо после сусрета.

У наредној 'епизоди', црно-бели су своје тврдње поткрепили пуштањем видео-снимка у ком се чује како одређено лице, за које тврде да је Драгослав Вуковић, председник Надзорног одбора ФК Војводина, изговара споменуту реченицу.



У жељи да чујемо и његову страну приче, контактирали смо Вуковића како би нам открио шта се тачно догодило у свечаној ложи.

"Зашто нису показали слику на снимку, да се види ко је рекао? Они су објавили видео клип како би сакрили своју срамоту. Не могу да кажем да ли је неко то рекао, на снимку се не види ништа, више се чује песма навијача. И да је неко рекао да ће да пусти Звезду у следећем колу, то је могло да буде речено у афекту. Нема говора о томе. ФК Војводина нити је пустила Партизан, нити ће пустити Звезду, већ ће играти за своју публику. Претпостављам да су објавили клип како би сакрили срамоту јер се то видело на лицима многих људи из управе Партизана који су били у ложи. Захваљујем се председнику Партизана који нас је назвао и извинио се због свега, али знате како кажу – десило се то што се десило", рекао је Вуковић за Б92.

Специфичност и посебну тежну целој ситуацији даје и тренутак у коме се све одвија, почев од оставке тренера Воше Александра Јованића ноћ уочи гостовања Партизану, свега 17 дана пошто је стигао у клуб.

На пет кола до краја шампионске трке Звезда и Партизан имају исти број бодова, а Војводина и Партизан ће у наредних десет дана одигрти још два дуела – у полуфиналу националног Купа – док наредног викенда долазе у Београд како би се супротставили Црвеној звезди.

Већ следећег јутра, у понедељак ујутру, наставило се у истом ритму појавом информације да Војводина захтева одлагање меча са Звездом јер, како се наводи, "непостојања елементарних спортских услова".

"Војводина ће у свом најјачем саставу играти све утакмице до краја сезоне, али плашимо се да ће евентуални пораз од Звезде бити сигнал људима из Партизана да смо пустили утакмицу. Утакмица се може играти онда када се створе нормални услови, а не под оваквим условима притиска. Надамо се да ћете имати разумевања и усвојити наш захтев", наводи се у захтеву.

Да ни административни део не може да прође без контроверзи јасно је из изјаве Владимира Булатовића, директора Суперлиге, који је за нашу кућу рекао да клуб из Новог Сада није тражио одлагање, тј. да мисли да захтев "неће ни стићи", као и "да га не занимају такве приче".

"Нама такав захтев није дошао. Распоред такмичења је већ потврђен и клубови знају када играју. Из Војводине нам се нису обратили таквим захтевом и мислим да он неће ни стићи. Такав разлог једноставно не важи. Мене не занимају те приче, то је између клубова. Они знају каква права имају сви у лиги и то је то. Нико нам се није обратио када је у питању одлагање утакмице”, рекао је Булатовић за Б92.

Да ли због радова на путу, тамо негде код Старе Пазове, проблема са интернет конекцијом или већ нечег трећег – захтев Војводине стигао је током дана у просторије Заједнице Суперлиге, па нам остаје да видимо како ће се ситуација даље одвијати.

У међувремену, своје мишљење на ову тему изнео је и спортски директор Црвене звезде Звездан Терзић наглашавајући "да се после вечитог дербија ствара амбијент за недозвољене, некоректне и неспортске радње Партизана".

"Мислим да је Партизан клуб који има најмање моралног права да прича о поштењу. Памтимо врло добро њихових шест титула и врло добро знамо много клубова са којима су играли пријатељске утакмице и да су почињали и са двадесет и нешто бодова предности у односу на Звезду", казао је Терзић и додао:

"Много има простора да ми страхујемо од спортског и коректног надметања у Хумској следеће суботе него што они вештачки праве причу око утакмице Црвена звезда – Војводина. Све ми ово смрди на оно ’Држ’те лопова’ да могу ја да дигнем прашину и да нешто урадим".

До почетка меча у Новом Саду остало је нешто мање од 24 часа, а последњи штимунг дала је одлука руководста Војводине, иста као и приликом недавног гостовања Црвене звезде, да ће навијачи Партизана и сви са црно-белим обележијима моћи да уђу само на јужну трибину стадиона Карађорђе, али нема сумње да нас ускоро очекује наставак последње трагикомичне новеле у режији српских суперлигаша.

Нити је ова ситуација нешто ново у српског фудбалу, нити је прва, нити је последња, али је свакако одавно прошло 'крајње време' када је нешто требало предузети. А, тако је и данас.

Ако и даље постоје они који верују да није тако или имају неку другу теорију како и на који начин помоћи 'болесном српском фудбалу – нека прочитају текст о ситуацији која се одиграла у претходном колу омладинске лиге Србије.

Све у свему, као и небројано пута до сада, на потезу су водећи људи Фудбалског савеза Србије јер атмосфера која прати наш фудбал неће донети ништа добро, поготово имајући у виду фаталне и трагичне примере из блиске прошлости, док ми постављамо свим суперлигашима и људима из Куће фудбала постављамо само једно питање – Шта чете нам саопштити када ако погине?

Извор: Б92

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Дид

26.04.2017 05:54

Саопштит ће неку ЛАЖ друго и не знају.

ОДГОВОРИТЕ