''Велика Албанија више није табу''

Штампа на њемачком језику се осврће на могуће санкције ЕУ Македонији као и на недавне изјаве Едија Раме и Хашима Тачија о уједињењу Албанаца из региона у 'мини унију' - уколико се Косову затворе врата за ЕУ, пише "Дојче веле".

Регион 24.04.2017 | 19:53
''Велика Албанија више није табу''
Андреас Ернст за "Ноје Цурхер цајттунг" пише: "Иако је још недавно одбачена као плод српске маште и страха, унију Албаније и Косова албански премијер Еди Рама више не искључује: 'Уколико се изгуби перспектива уласка у Европску унију, у регији ће доћи до стварања малих унија', изјавио је Рама прошле седмице у једном интервјуу.

Он лично даје предност Европској унији, у којој би се збили редови Албанаца из матице Албаније, са Косова, из Македоније и Црне Горе". Рама је упозорио од 'ноћне море', која би захватила регион када би друге силе наставиле да потискују ЕУ и њен утицај у том региону. При томе је мислио на Русију и Турску, чија је присутност 'маркантно' повећана".

"Његово кокетирање са великоалбанским национализмом коментатори доводе у везу са предстојећим изборима. Говор Едија Раме би се могао схватити и као позив за буђење главним градовима земаља чланица Европске уније и позив да не препуштају Балкан самом себи. Чињеница је међутим да је овом изјавом Едија Раме престао да важи један табу", пише "Дојче веле".

Њемачки портал даље подсјећа да су албански политичари својим партнерима на Западу годинама наглашавали да Велика Албанија није опција и наглашава да то сада више није случај.

"Дан након изјаве Едија Раме, нешто слично је поновио и предсједник Косова Хашим Тачи. Он је рекао, 'ако ЕУ затвори врата Косову, сви Албанци ће се ујединити у јединствену националну државу, како би се прикључили европској породици'", пише портал.

У тексту "Ноје Цурхер цајтунга" се напомиње да је Брисел био суздржан.

"У уобичајеном жаргону, једна портпаролка је упозорила земље да поштују добросусједске односе и немијешање у унутрашње ствари других земаља, подвлачећи да све земље региона имају перспективу уласка у ЕУ.

Мање дипломатски је реаговао Београд и предсједник Вучић. Да је он говорио о уједињењу свих Срба у једној држави, 'објесили би га на јарбол у Бриселу', рекао је Вучић нагласивши како је неопходна једногласна осуда великоалбанских визија. Додао је и 'да се тај пројекат не може остварити а да се не уђе у сукоб са неколико држава у региону', пише "Ноје Цурхер цајтунг".

ЕУ хоће да уведе санкције Македонији

"Шпигел" се бави заоштравањем ситуације око Македоније као кандидата за приступ у ЕУ.

"Чланице ЕУ дискутују све више о увођењу мјера против бивше југословенске републике. И поред тога што се у Европској служби за спољне послове (ЕАД) о томе отворено не говори, један представник ЕАД је још почетком априла рекао да ће Македонији највјероватније бити уведене санкције", пише "Шпигел", а преноси "Дојче веле", а потом се додаје:

"У земљама чланицама и институцијама ЕУ влада велика забринутост и фрустрација због политичког застоја у Македонији. Од парламентарних избора у децембру 2016, политичке снаге се узалудно боре да оформе нову владу. Иако би социјалдемократи могли основати већинску владу са партијама албанске мањине, предсједник Ђорђе Иванов одбија да им да налог за оснивање владе".

"Шпигел" подсјећа да је њемачка канцеларка Ангела Меркел "лично опоменула бившег македонског премијера Николу Груевског да престане да блокира формирање владе".

"Као санкције замисливо је да се замрзну банковни рачуни појединим македонским политичарима и да им се уведе забрана путовања у ЕУ. ЕУ би исто тако могла да смањи Македонији помоћ из предприступних фондова, односно да укине доставу финансијских средстава које ова земља добија како би се припремила за учлањење у ЕУ", закључује "Шпигл".

(Дојче веле)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

покретни збун

24.04.2017 18:54

Оде Косово. Куку-лелееее

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејанпд

24.04.2017 20:28

Сто не ударе санкције Турској?! до јуце је била демократија, бар званицно, сад је аутократска дрзава,а јос нема санкција? нису раскинути приступни Уговори, нема притисака, условљавања, цак ни званицне осуде, хитне сједнице или ста слицно

ОДГОВОРИТЕ