Мото ГП: Маркез пети пут - Хондин цар и даље влада Остином!

Маверик Вињалес је излетео, Роси је освојио друго место упркос казне од три десетинке судијске пенализације, а Дани Педроса треће на ВН Америке у Тексасу.

Остали спортови 24.04.2017 | 11:45
Мото ГП: Маркез пети пут - Хондин цар и даље влада Остином!
Ни Маверик Вињалес, ни Валентино Роси, него Марк Маркез. Актуелни шампион краљевске класе пети пут у каријери освојио је ВН Амарике. Друго место је припало сјајном Валентину Росију, а треће Данију Педроси. Маверик Вињалес је пао и остао без пласмана већ у почетној фази трке.

На старту трке најбоље се снашао Дани Педроса, па су две Репсол Хонде повеле трку, док је Маверик Вињалес препустио позицју Росију. Онда се десило чудо. Водећи мотоциклиста у генералном пласману, Маверик Вињалес је излетео са стазе.

Тако је трка за све до Тексаса најбољег мотоциклисту Мовистар Јамахе завршена. Излетео је својом грешком јурећи Доктора са четврте позиције на коју је пао после лошег старта. У тим моментима је деловало да Валентино Роси не може пуно да науди Маркезу и Педроси, али је вредно напоменути да је разлика између актуелног шампиона и Росија износила константних седам десетинки. Доктор је дакле возио своју, веома стабилну трку. Гледали смо и јако занимљив окршај између Италијана и Жоана Зарка. Он је на кратко напао Валентина Росија који је морао да оде нешто шире кроз кривину да да не би дошло до судара. На сву срећу Италијан је наставио својим путем, али је изгубио нешто времена.

Тачно 14. кругова пре краја гледали смо узбудљив клупски дуел. Марк Маркез је напао Данија Педросу на стартном правцу. На крају, актуелни шампион је успео. Преузео је водећу позицију, па смо све до краја гледали отворену трку. Педроса је стајао на Хондином бранику против Мовистар Јамахе која је имала једино Доктора на стази.

Догодио се и жељени бој. Валентино Роси је чекао и створио своју шансу за напад на Хондин двојац. Разлика се повећавала и смањивала, а у пар наврата Педроса је покушавао да нападне Маркеза који није устукнуо. Онда се десио он, фантастични Валентино Роси. Победио је Педросу и освојио друго место упркос судијске казне, односно пенализације од три десетинке. Валентино Роси после ВН Америке води и у генералном пласману са 56 освојених бодова, други је Маверик Вињалес 50, трећи Марк Маркез са 38 бодова, док је Андреа Довициозо четврти са 30 бодова.

Када је реч о трци на Остину, битна је информација да је Кал Ррачлоу заузео четврто место, Жоан Зарко је стигао пети, док је шесто место припало Довициозу. У првих десет мотоциклиста ушли су и Андреа Јаноне, Данило Петрући, али и Хорхе Лоренцо који је кроз циљ прошао девети. Десето место је заузео солидни Џек Милер.

Општа оцена ВН Америке је да фаворити изузев Маверика Вињалеса нису разочарали. Марк Маркез је заслужио чисту десетку за пет узвишених победа на Остину, као и Валентино Роси. Када је реч о Италијану уз негово име може се прикачити сијасет епитета, али најважнији се односи на његову непоколебљивост. Доктора једноставно никада не треба прерано елиминисати, па о његовој марљивости најбоље говори чињеница да управо он води у генералном пласману краљевске класе. Баш због тога се очекује да адреналин на наредним тркама прерасте ниво кључања из прохујалих сезона! Како је почело, узбудљиво ће бити све до последње трке у тек захукталој сезони.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар