ХОЛ: ПСВ "уручио" титулу Фајнорду?!

"Филипсовци" на свом стадиону савладали Ајакс и "99 одсто" решили питање новог првака Холандије.  Локадија запалио Филипс арену, али буквално! ПСВ евроголом сломио Ајакс и Фајенорду очистио пут до титуле! У великом дербију Ередивизије - 1:0! Још два корака до сна! Јоргенсен заказао шампионску журку! Лидер Ередивизије победио Витесе са 2:0 и приближио се 15. титули шампиона Холандије два кола пре краја!

Фудбал 24.04.2017 | 09:45
ХОЛ: ПСВ "уручио" титулу Фајнорду?!
ПСВ Ајндховен победио је Ајакс резултатом 1:0 (1:0) у великом дербију холандског фудбала и тиме индиректно довео Фајнорд на корак од прве титуле државног првака после 18 година.

Фајнорд је раније у недељу као гост савладао Витесе (0:2) и два кола пре краја води на табели "Ере дивизије" са 79 бодова, испред Ајакса са 75 и ПСВ-а са 72.

Тим из Ротердама имаће прву "меч лопту" 7. маја на гостовању Ексцелзиору, а другу 14. маја против Хераклеса на свом "Де Кајпу".

Гол за победу "филипсоваца" над Ајаксом постигао је нападач Јирген Локадија, савршено изведеним слободним ударцем у 25. минуту.

Ајакс на коленима, Ајнхдовен и Ротердам у облацима. Јирген Локадија је пројектилом из слободног ударца у 25. минуту повео ПСВ до велике победе над омраженим ривалом из Амстердама, вратио се у трку за друго место на табели и што је најважније практично уручио титулу шампиона Холандије после дугих 18 година чекања.

Пораз Копљаника у Ајнхдовену је, наиме, оставио Фајенорд на четири бода испред  јединог тима који још може да угрози његов успон на трон. А како је до краја сезоне остало још само два кола, а лидер првенства за ривале има Екселсиор и Хераклес јасно је да је само теорија на Ајаксовој страни, па би му можда било боље да се концетрише на окршаје са лионским Олимпиком у полуфиналу Лиге Европе.

Додуше, не сме још да се опусти ни у првенству с обзиром на то да му је ПСВ сада пришао на три бода заостатка, а друго место на табели значи и квалификације за Лигу шампиона. Холандским клубовима тај новац живот значи. Колико год да су добре тамошње школе, одавно су оне престале да буду довољне. Богатија фудбалска тржишта одмакла су колегама из Ередивизије.  А ако је неко трпео - трпео је Фајенорд. Све до ове сезоне.

Дугих, предугих 18 година чекали су на Де Кајпу. Деца Фајенордових навијача само што нису прославила пунолетство без могућности да осете како то изгледа кад се слави титула.

И онда Локадија. Страшан ударац. Савршен гол. И савршен дан за навијаче два од три највећа холандска клуба. 

Навијачи Ајакса у сузама. Тај пехар у Лиги Европа сигурно би извукао флеке. Али у конкуренцији Манчестер јунајтеда пре свих, па и Селте и Лиона, неће бити лако Копљаницима. Неће им бити лако ни данас. Видело се то најбоље у 87. минуту када је Џастин Клајверт толико изнервирао да се умало побио са Локадијом.

Али тај ће се детаљ брзо заборавити. Памтиће се црн дим који су над Филипс ареном направили Фајенордови навијачи. Црн дим у коме су се нестале Ајаксове шампионске амбиције,

ПСВ је прошле сезоне у последњем колу престигао Ајакс и одбранио титулу из 2015, а сада му бољи међусобни скор (1:0, 1:1) даје наду да у последња два кола може да анулира три бода заостатка и пробије се на друго место, које води у квалификације за Лигу шампиона.

Откако је Фајнорд последњи пут био првак, ПСВ је освојио девет титула, Ајакс шест, а АЗ Алкмар и Твенте по једну.

Још два корака до сна! Фајенорд је успео да се врати из Арнема са нова три бода и приближи знатно коначном циљу - титули шампиона Холандије после пуних 18 година. Она је изгледа реалност за Ротердамерсе после лаке победе над Витесеом од 2:0 за коју се побринуо Данац Николај Јоргенсен.

Најбољи стрелац Фајенорда постио је на претходне четири утакмице, али је данас маестрално реаговао у два наврата током првог полувремена и важним головима достигао бројку од 21 поготка којима је уједно и учврстио предност на врху листе стрелаца у Ередивизији. Златна копачка Холандије тешко ће му измаћи.

Маестрално је Фајенорд одрадио данашњи меч од првог до последњег минута. У томе му је много помогла и његова публика, која је препознала моменат за подршку и испунила и друге секторе на стадиону у Арнему, па се у неколико наврата јасно чуло довикивање две стране, као што је то случај и на нашим стадионима.

Ђовани ван Бронкхорст је задовољан. На двонедељну паузу одлази као првопласирани, са 4 бода вишка, јер је ПСВ савладао Ајакс, тако да ће Фајенорд ће имати лепу шансу да на гостовању против Ексцелзиора (7. маја) коло пре краја овери 15. титулу у историји клуба.

ХОЛАНДИЈА, Ередивизија - 32. коло:

Петак:

Херенвен - Виљем 1:0 (1:0)
/Ларсон 40/

Субота:

Нејмехен - Ексцелзиор 0:1 (0:0)
/Ван Дујинен 58/

АЗ - Твенте 2:1 (0:0)
/Бијен 81, аутогол, Фрајдеј 90+2 - Андерсен 65/

Цволе - Хераклес 1:2 (0:0)
/Де Павер 86 - Арментерос 55, 80/

ГА Иглс - Гронинген 2:3 (0:1)
/Хендрикс 74, Матсен 89 - Махи 37, 90+3, Дрост 80/

Недеља:

Утрехт - Рода 1:0 (0:0)
/Лабјад 87/

Спарта - Ден Хаг 0:1 (0:0)
/Ел Кајати 10/

Витесе - Фајенорд 0:2 (0:2)
/Јоргенсен 10, 28/

ПСВ - Ајакс 1:0 (1:0)
/Локадија 25/

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар