ФРА: Мбапе и Фалкао воде Монако ка титули!

Фудбалери Монака савладали су Лион у гостима у мечу 34. кола француске лиге – 2:1.  Опет Фалкао, опет Мбапе! Да ли је Монако победом у Лиону прескочио последњу велику препреку на путу ка првој титули од 2000. године? Толико је лако кад то ради Монако: Фалкао + Мбапе = 51! Лион прецртан, још четири корака до титуле! А распоред лакши него за Пари Сен Жермен! Голман Тулуза као Цезар Милан, Ница испала из шампионске трке! На Мунисипалу 1:1.  Ко је овде луд: Меч без публике прекинут због дивљања навијача?! Невероватне сцене на стадиону у Сент Етјену!

Фудбал 24.04.2017 | 09:30
ФРА: Мбапе и Фалкао воде Монако ка титули!
’Кнежеви’ су од старта били бољи противници на терену и послемногобројних прилика Флакао у 36. минуту доводи екупу до вођства.

Само осам минута касније феноменални Мбапе повећава предности и с тим резултатом се отишло на одмор.

У наставку меча, Депај је извео корнер с леве стране, а у шеснаестерцу је на другој стативи скочио Тусар и смањио предност – 2:1. То је био и коначан резултат и овим тријумфом Монако се вратио на чело табеле, и сада имају исти број бодова као и ПСЖ, али и утакмицу мање.

Четири дана пошто су "потопили" Борусију из Дортмунда, Радамел Фалкао у 36. и Килијан Мбапе у 44. минуту били су стрелци у можда и преломној победи Монака у актуелном шампионату Француске - 1:2 (0:2) на гостовању Лиону.

"Кнежеви" су четири кола пре краја бодовно изједначени са Пари сен Жерменом, али имају и једну заосталу утакмицу у односу на браниоца титуле.

Најквалитетнији тим са којим Монако треба да се састане до краја такмичења је седмопласирани Сент Етјен (код куће у претпоследњем колу), а на листи преосталих ривала су још Тулуз (к), Нанси (г), Лил (к) и Рен (г).

ПСЖ већ следећег викенда гостује трећепласираној Ници, која има мотив да га победи и угрози на месту које директно води у Лигу шампиона (тренутна разлика износи шест бодова). "Свеци" затим дочекују Бастију и Каен, а гостују још Сент Етјену.

Монако је последњу титулу првака Француске, своју седму, освојио 2000. године.

Занимљиво је да се два кандидата за трон састају у среду у Паризу, у оквиру полуфинала Купа! Уз то, Монаку 3. и 9. маја предстоје полуфиналне утакмице Лиге шампиона против Јувентуса... Какав финиш сезоне за малобројне навијаче, али ове сезоне и многобројне симпатизере екипе Леонарда Жардима!

Целе сезоне се чека. Да Монако почне да греши. Да неискуство тог енергичног, али премладог тима дође на наплату. Али тај дан никако да дође. Монако је у полуфиналу Лиге шампиона. Монако је на челу Лиге 1. И после утакмица 34. кола. Вечерас је у Лиону прескочена вероватно и највећа препрека до краја сезоне. Олимпик је савладан са 2:1. Убитачни тандем Радамел Фалкао - Килијан Мбапе не престаје да решета. Ове сезоне заједно су постигли већ 51 гол!

Све је било готово за осам минута. Претходних 36 Кнежеви су давили противника као змија жртву пре оброка. Прво Радамел Фалкао на асистенцију Камила Глика који је био највиши после корнера са десне стране. У 44. и Мбапе и његов 14. гол у последњих 14 утакмица за Монако. Такође и 14. у првенству, рачунајући и један из прошле сезоне. У 21. веку нико у топ пет лига Европе нико није успео да тако млад (18 година и четири месеца) стигне до те бројке.

А то је само Лига 1. Ако у једначину убацимо и Лигу шампиона, Куп и Лига куп Француске укупан голгетерски салдо расте на чак 23 гола! То није тинејџер то је ултимативни нападач! Програмиран да не промашује.

Имао је и од кога да учи. Фалкао  ове сезоне - 28 голова. Њих двојица заједно 51. У првенству већ 33 од укупно 92 Монакова. Кнежеви постижу голове као кад дете седи за рачунаљком и прстићем помера оне шарене куглице. Толико је лако кад то ради Монако.

Олимпик се пробудио тек у другом полувремену. Успео је и да преко Лукаса Тусара, коме је то био првенац у Лиги 1, смањи заостатак и завршницу учини неизвесном. Имао је Тусар у финишу и идеалну прилику за изједначење, али је главом тукао тик поред гола.

Али имао је и среће што је уопште био "жив", што Монако још много раније решио питање победника постизањем трећег гола. Још у првом полувремену све је могло да буде готово. Најближи је био Бернардои Силва, који је после минијатуре поред тројице чувара уздрмао пречку.

Заборавиће се. Само ако дође да титула. Тулуз, Нанси, Лил и Сент Етјен. Монакови противници до краја сезоне. Пари Сен Жермен има тежи распоред. Већ у следећем колу гостовање код Нице. Па Бастија, Сент Етјен и Каен. Али та Ница...

Кидисали су играчи Нице као пси пуштени с ланца, али је млади голман Тулуза Албан Лафонпопут Цезара Милана у чувеном ТВ серијалу кротио агресију гостију са Азурне обале. Свашта су покушавали гости, тукли из могућих и немогућих позиција, али само једном су успели да матирају одличног Лафона, а једном је и Тулуз пронашао пут до гола Јоана Кардинала па је Ница морала да се задовољи само једним бодом у 34. колу Лиге 1 - 1:1.

Резултат који Ницу и дефинитивно избацује из шампионске трке, пошто је Пари Сен Жермен сада великих шест бодова испред, док је Монака три степеника ближи, али са две утакмице мање од Нице. До краја сезоне у француском првенству остало је још четири кола, а како су ПСЖ и Монако од почетка 2017. испустили само четири бода тешко је очекивати да ће у финишу дозволити Ници да се врати у конкуренцију.

Уосталом, Ницу пред почетак сезоне нико није ни видео у врху табеле, посебно не са скоро 20 бодова предности над четвртопласираним Бордоом. Квалификације за Лигу шампиона? Тешко да су се и на југу надали већем подвигу.

Мада су амбиције расле са добрим резултатима. Све док се није појавио Лафон. Бранио је све што су Ницини фудбалери шутнули. Храбрио саиграче, па је гостима претио и пораз. Додуше, на кратко. Корентин Жан је у 56. минуту довео Тулуз у вођство, само да би већ у 59. Валентин Есерик изједначио и означио почетак новог јуриша на домаће.

Све су гости добро радили... Све док не би угледали Лафона међу стативама. Изгледао им је дупло већи но што јесте. 

Хулиганизам у Француској очигледно доживљава ренесансу, ако је судити по немилим сценама које долазе са терена Лиге 1, али и Лиге Европе.

Тако је данашњи сусрет између Сент Етјена и Рена, који се иначе играо без публике због раније казне домаћину од стране савеза, прекинут због – дивљања навијача!

Играо се 16. минута када су навијачи домаћих упркос забрани провалили на трибине како би подржали своју екипу. Прекид међутим није потрајао, навијачи су се удаљили па је поново могло да се игра.

Иначе, утакмица је завршена ремијем 1:1. Сент Етјен ни четврти пут заредом није успео на свом терену да савлада увек незгодни Рен. Домаћи су пропустили и последњу шансу да се опет укључе у борбу за пето место које води у квалификације за Лигу Европе следеће сезоне.

Била је ово веома чврста утакмица, оба тима су упутила само по два ударца у оквир противничког гола.

Ипак, и у таквој поставци ствари на терену, словеначки нападач Роберт Берич успео је да искористи пропуст одбране гостију из Бретање и доведе Сент Етјен у вођство.

Нису, међутим, домаћи фудбалери успели да сачувају предност чак ни до краја првог полувремена. Играо се 45. минут када је искусни Јоан Гуркуф проиграо Едсона Мексера, а овај донео изједначење.

У другом полувремену је екипа Рена чак имала и нешто већи посед лопте од Сент Етјена, међутим, ни једни, ни други нису баш били превише расположени у офанзивним акцијама. 

Лига 1 - 34. коло:

Петак:

Нанси - Марсељ 0:0 (0:0)

Субота:

ПСЖ - Монпеље 2:0 (1:0)
/Кавани 29, Ди Марија 48/

Лоријан - Мец 5:1 (1:1)
/Сијани 13, Варис 49, Кабо 60, 66, Муканђо 78 - Диабате32пен/

Бордо - Бастија 2:0 (0:0)
/Малколм 55, Санкаре 69/

Лил - Генган 3:0 (2:0)
/Де Превил 10, 35, Едер 66/

Дижон - Анже 3:2 (3:0)
/Диони 5, 43, Ли Мелу 17 - Мањани 68пен, Токо 70/

Каен - Нант 0:2 (0:2)
/Баму 28, 36/

Недеља:

Тулуз - Ница 1:1 (0:0)
/Жан 56 - Есерик 59/

Сент Етјен - Рен 1:1 (1:1)
/Берич 39 - Мексер 44/

Лион - Монако 1:2 (0:2)
/Тусар 51 - Фалкао 36, Мбапе 44/

Извор: Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар