Погледајте ко је најпожељнији у ЕУ

Французи су дали свој глас: у другом кругу председничких избора 7. маја наћи ће се Емануел Макрон и Марин Ле Пен. Две потпуне супротности, две визије Француске, али и показатељ подељености унутар прве највеће војне и друге економске силе ЕУ.

Свијет 23.04.2017 | 23:15
Погледајте ко је најпожељнији у ЕУ
Бивши министар економије у случају победе био би први председник Француске без политичке партије, с обзиром да се његов скоро основани "Ен Марцхе!" сматра покретом, а не странком.

Емануел Макрон је уједно и најслађи сан читаве ЕУ и уопште оне политичке стране која се грчевито бори за очување либералног поретка онаквим каквим га данас познајемо.

По опредељењу центриста, иако себе назива "левичарем који је отворен за идеје деснице", Макрон се залаже за отворено тржиште, реформу Европске уније, оживљавање француско-немачког пријатељства, а отворено је хвалио избегличку политику канцеларке Ангеле Меркел.

Позитивни сигнали узвраћени су из Берлина, а британски "Гардијан" га је чак назвао "мезимчетом Немачке".



Са друге стране налази се свима добро познато лице. Лидерка Националног фронта Марин Ле Пен сушта је супротност од младог Макрона.

Далеко је искуснија у политици, а програм и идеје које промовише благо речено изазивају дизање косе на глави бирократама у Бриселу, али и самом Макрону. Ле Пен има сличну поруку као и Доналд Трамп у својој кампањи у САД.

Слоганом "Француска на првом месту" јасно истиче планове за реформу економске политике. Залаже се за излазак из еврозоне и поновно увођење француског франка као валуте, а најављује и референдум по питању останка у ЕУ.

Изричито одбија мултикултурално друштво, жели да странцима ригорозно скрати социјална давања, залаже се за увођење смртне казне, и захтева за повратак суверенитета из Брисела у Париз.

Уз то, снажно је привржена Москви и руском председнику Владимиру Путину, и залаже се за моментално укидање санкција Русији. С подозрењем гледа ка НАТО алијанси и жели да Француска напусти тај савез. Признаје Крим као део Русије, а Косово као део Србије, и истиче да "око тих питања не постоји дилема".



Потпуно је јасно да избори у Француској превазилазе границе те земље, те да ће њихов ефекат имати утицаја на међународне односе целог света.

Шта ако... Макрон постане председник?

Млади политичар је од фебруара постао први фаворит за победу, још од када је корупционашки скандал суновратио бившег премијера Франсоа Фијона са првог на треће место фаворита. Макронова победа не би променила много тога у смислу односа са највећим светским силама, као ни у усклађивању политике са ЕУ. Као миљеник либералне елите, Макрон ће се одлично слагати пре свега са Немачком, али и осталим државама-стубовима ЕУ.



Залагаће се за реформу еврозоне, спровођење темељних структурних реформи како би се ојачала конкурентност привреде и "вратио морал и поштење у деловању политичке класе у Француској". Планира да "сломи тероризам" стварањем "европске полиције" и тесне обавештајне сарадње свих чланица ЕУ.

Земљотрес, политичка бомба, дизање у ваздух темеља Европске уније... само су неки од сценарија које сликовито описују политички аналитичари широм Европе у случају победе десничарке из Националног фронта.

Није претеривање рећи да би победа Марин Ле Пен могла да зада фаталан ударац еврозони и ЕУ, које су можда успеле да преживе Брегзит, али би им евентуални "Фрегзит" задао далеко болнији, можда и фаталан ударац.



Парламент има важну улогу

Након председничких избора, у јуну у Француској се одржавају и парламентарни и они ће одлучити да ли ће ЕУ бити гурнута у егзистенцијалну кризу.

Да ли ће изабрани председник Француске моћи да спроведе своја намере, зависиће од параламента. Међутим, након Брегзита и успона популиста у Европи и САД, избор између изолационизма и интернационализма, између затворене, протекционистичке и национално јаке Француске са једне, и економски либералне, про-ЕУ земље представља тест који ће обликовати Европу у годинама које долазе.

/Блиц)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ЛЕ ПЕН

23.04.2017 22:20

Од европских и америцких "либерала" нема лицемјернијих и дволицнијих људи, то је доказано милион пута. Побију својиим бомбама милионе људи по блиском истоку, а онда сацици "дозволе" као да додју и бораве у њиховим земљама, и тиме као доказују своју демократију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трумп

24.04.2017 05:13

Срби це од евентуалне побједе Ле Пен имати користи као и од побједе Трумпа у УСА. Зато нам је најбоље да цутимо и покријемо се властитим усима.

ОДГОВОРИТЕ