Доња Градина: Сјећање на жртве

У Спомен-подручју Доња Градина у Републици Српској обиљежава се Дан сјећања поводом 72 године од злочина у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту, Доњој Градини. Патријарх Иринеј одржао помен жртвама, а премијер Србије Александар Вучић поручио да ћемо без спознаје и сјећања тешко умјети да изградимо бољу будућност.

Република Српска 23.04.2017 | 15:20
Доња Градина: Сјећање на жртве
Обиљежавање Дана сјећања почело је полагањем вијенаца и одавањем почасти у Спомен-подручју Доња Градина, након чега је одржана пригодна свечаност током које су се обратили званичници.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик положио је данас вијенац на гробном пољу "Тополе" у Спомен-подручју Доња Градина невино страдалим жртвама усташког злочина-геноцида у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доњој Градини.

Вијенце су положиле и делегације јасеновачких логораша Србије и логораша Другог свјетског рата из Републике Српске.

Вијенце су положили и предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, делегације влада Републике Српске и Србије, те предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић.

Комеморацији у Доњој Градини присуствује и велики број грађана.



На гробном пољу "Тополе" вијенце су положиле и, Парламентарне скупштине БиХ, Вијећа народа Републике Српске, представници амбасада Израела, Русије, САД, Словеније, Италије, Велике Британије, Њемачке, те представници Мисије ОЕБС у БиХ, ОХР-а, Јеврејске заједнице у БиХ, Свјетског јеврејског конгреса, као и делегације Рома из Српске и Србије.

Вијенце су положиле и делегације општине Козарска Дубица, израелског града Модина и града Бањалука, СУБНОР-а, Савеза удружења ратних војних инвалида, Савеза удружења цивилних жртава рата, Удружења жена жртава рата, Удружења "Ветерани", Борачке организације Републике Српске и Савеза логораша Републике Српске.



Вијенце су положиле и делегације Оружаних снага БиХ, Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ, делегација Српског националног вијећа из Хрватске, делегације градова и општина Републике Српске, Српског савеза у Шведској, те друштва српско-јеврејског пријатељства.

Након полагања вијенаца, одржан је помен жртвама, који је служио патријарх Иринеј.

Патријарх Иринеј: Доња Градина свето мученичко место

Његова светост патријарх српски Иринеј изјавио је данас да је Доња Градина свето мученичко место, где је земља натопљена крвљу и људским костима.



Српски патријарх је подсетио и на друге жртве из Другог светског рата, од Преболоваца, Велебита, на њихова страдања и страшне муке које су поднели од људи без ума и срца, а једина кривица им је били што су припадали једном одређеном народу и вери.

- Бројеви страдалишта су веома велики и када би их преборојавали и помињали био би то дуг списак имена, где се налазе оваква и слична стратиша са хиљадама и хиљадама невино убијених, наше браће, сестара и деце - рекао је патријарх Иринеј након парастоса који је служио за српске жртве на гробном пољу "Храстови" у Спомен-подручју Доња Градина.

Патријарх Иринеј је напоменуо да је усташка држава у Другом светском рату једина имала логор за децу.

Према његовим речима, у то време једино уживање људи огрезлих у зло била је мука других.

Молитве јеврејским и ромским жртвама усташког логора Јасеновац читали су представници њихових заједница.

Парастосу су присуствовали званичници Републике Српске, Србије, представници дипломатског кора, те велики број грађана, међу којима је пуно ученика, као потомци страдалих у јасеновачком логору.

Дан сјећања на жртве усташког злочина-геноцида у концентрационом логору Јасеновац-Доња Градина заједнички обиљежавају владе Републике Српске и Србије, на основу потписаног Меморандума о сарадњи у области његовања традиција ослободилачких ратова и обиљежавања годишњица историјских догађаја.

Систем концентрационих логора Јасеновац представља највеће стратиште у Другом свјетском рату на територији некадашње Југославије.

Према процјенама стручњака, у периоду између 1941. и 1945. године у том логору убијено је око 700.000 људи, највише Срба, Јевреја и Рома.



Додик: Кад год Срби нису имали своју државу, страдали су

Предсједник Републике Српске Милорад Додик данас је, у обраћању у спомен-подручју Доњој Градини код Козарске Дубице, рекао да и данас не може да схвати многе ствари које су се догодиле у јасеновачком логору и зашто то велико страдање није дефинисано као геноцид.

Истакао је да је стварање Српске „одговор Срба да имају слободу“.

“Да су Срби 1941. имали Републику Српску не би доживјели Јасеновац. Република Српска је створена како би Срби били слободни, јер кад год нису имали своју државу, страдали су. Прошли вијек је вијек нашег страдања, а овај мора бити вијек нашег окупљања, не зато да би другима учинили реванш или нешто друго, већ да нам се ово никада више не деси..., казао је, између осталог, Додик.

За РС је рекао да је усмјерена ка изградњи мира на овим просторима те да не жели дестабилизацију, али да се страдања Срба морају обиљежити, као и страдања свих других народа.

Вучић: Свето мјесто

Премијер Србије Александар Вучић је, у обраћању грађана, поручио да се налази на светом месту, најсветијем месту за Србе на којима се тишина чује чак и када се галами и виче са говорнице...

Невероватно зло се десило овде, где је био највећи концентрациони логору на Балкану, рекао је Вучић и истакао да су људи одлучили да не чекају смрт, већ да јој крену у сусрет јер су знали да ће ретко ко од њих преживети.

"Наша обавеза је да увек будемо овде јер потомака јасеновачких жртава има у Републици Српској, али исто толико, можда и више у нашој Србији у којој се о томе не говори толико често, али говориће се све више и храбрије, да се исте ствари не би догађале", рекао је Вучић.

(Срна)

Коментари / 42

Оставите коментар
Name

И Арие ливне је полозио вијенац

23.04.2017 10:18

А, када га је спикер видио толико се изненадио да је умјесто патријарха Иринеја најавио патријарха Павла.

ОДГОВОРИТЕ
Name

од пена наста политика

23.04.2017 11:19

Коме вјеровати послије јуцерасњих изјава. Е мој добри народе оде ти као Љубија све за нова ц

Name

Драган

23.04.2017 10:24

Ово је потврда да је геноцид над србима дозвољен и да никада неце бити казњен а о помирењу нема ни говора док се у Јасеновцу налази плоца са устаским поздравом.Хрватска не намјерава да се обрацуна са устаском идеолигијом цак ста висе прецутно подрзава овакво стање а њихови бајни историцари који не знају ста знаци ријец истина свакодневно умањују број страдалих и тако мијењају историјске цињенице али то им је све узалудно јер постоје непобитни докази земаљске комисије СФРЈ која је угасена за рад братства и јединства...ГРИЈЕХ ВЕЛИКИ ГРИЈЕХ. СЛАВА СВИМ НЕВИНИМ ЗРТВАМА У ДОЊОЈ ГРАДИНИ И ЈАСЕНОВЦУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Земљак

23.04.2017 12:47

Гдје ти зивис,па то је и данас њихова званицна политика.

Name

Балкан

23.04.2017 14:51

Одавно је јасно ста Хрватска мисли о томе, па предсједница лицно им се сликала са ус*аском заставом.

Name

борац

23.04.2017 10:26

Миле дезертеру,не повредјуј кости,мртве,СРАМ ТЕ БИЛО како се мозес појавит,ДОК СУ ЉУДИ ГИНУЛИ ТИ СИ ДЕЗЕРТЕР,а сад си нас ОПЉАЦКО,ПРОДО,ОДЛАЗИ ИЗДАЈНИЦЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОО5

23.04.2017 10:43

Браво Борац!

Name

доброје

23.04.2017 11:00

Добро је бошњачки борци, ман'те се коментарисања на овој теми. Овде се сјећамо жртава које су усташе (што хрватске, што муслиманске) поклале и врло је прљаво, подло и болесно у то покушавати петљати политику.

Name

Народни посланик

23.04.2017 11:12

Додик је био најмладји посланик првог сазива Народне скупштине Републике Српске, због чега га је Радован Караџић одикавао. О томе ко је од тадашње власти и колико сверцовао и коцкао се током рата, могао би најбоље посвједоцити славни генерал Ратко Младић. Те и такве генерал није постовао ни тада, а ни данас кад дијеле заједно хашки казамат.

Name

Ђода

23.04.2017 11:23

На тенку дошао без грабовог колца не иде

Name

Марко

23.04.2017 11:40

Дјели си ти ратовао

Name

аполо

23.04.2017 11:58

Миле је највеци србин од вас , видис како дозвољава демократију ,и слободу свим народима у српској,и босни..

Name

Истина

23.04.2017 12:09

Миле никакве везе нема са патриотизмом, српством и православљем. Њему је то алат да придобије гласаче, али не живи он те вриједности и идеале.

Name

К Дубица

23.04.2017 10:35

А ко даде Хрватској архивску грађу овога стратишта.Исти овај што полаже вијенац.Јадна земљо

ОДГОВОРИТЕ
Name

дзони

23.04.2017 10:44

Људи удостојте се бар данас од коментара,ово је дан залости страсне!!лБог да им дусу прости,вјецна им слава и хвала!!!

Name

милос

23.04.2017 10:47

ПРОДАО МИЛЕ

Name

Михајло

23.04.2017 10:49

Ма зна се издајник, дезертер, профитер и лопов-мд.

Name

Лаз

23.04.2017 11:16

Градја је предата музеју Холокауста у Њујорку. А била је у власништву спомен подручја Јасеновац, који је назалост данас у Хрватској. Дио те градје музеј је морао вратити у Јасеновац.

Name

Ђоле

23.04.2017 11:21

Даде онај што вијенце полаже , ал није за џабе $

Name

Његос

23.04.2017 10:40

Има ли Лемијевог јарана Човића?

ОДГОВОРИТЕ
Name

бл

23.04.2017 13:50

Или можда наци пријатеља из Аустрије

Name

стали ово знаци

23.04.2017 11:56

Тко овдје.данас и јуце у изјавамс обмањује народ РС Данасње присуство јуце прозвани збуњује србски народ Тко нас све обмањује за насе паре

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

23.04.2017 12:23

Зна ли ко због цега је каснио Александар Вуциц.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПА

23.04.2017 13:03

ГУЖВА НА РАЧИ

Name

хаха

23.04.2017 13:08

Гарант' нека порука, ваљало би то истражит'.

Name

брат Ђуро

23.04.2017 14:14

Не знам разлоге кашњења Вучића, ( има много разлога који би могли оправдати то кашњење) али то је једино мјесто гдје није смио закаснити на почетак церемоније и прекидати ионако неприпремљену и лоше организовану церемонију. Не због организатора него због невиних жртава највеће трагедије српског народа. Велики минус је уписао сам себи ако има части и поштења којим се поноси. Није ишао преко Сирије да би имао толико непредвиђених околности. Чак и да је хтио пропустити говор Додика који никада не треба говорити на том мјесту из познатих разлога, нема оправдања.

Name

нн

23.04.2017 12:39

Ре Пена:Отишло је све па нека иде и Љубија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мало реалности

23.04.2017 12:53

Јасеновац је велико мучилиште и стратиште српског народа али ми није јасно зашто се намјерно или због чега већ манипулише и са бројем побијених.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драги

23.04.2017 13:24

Мој прадјед је са многим житељима семберског поднебља тог доба завршио у Јасеновцу. Врло мало трагова постоји, али се о томе ријетко говори и пише.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пабло

23.04.2017 13:24

Све је један јефтин политицки спин. Везе нема са обиљезавањем зртава злоцина. Политицарима треба забранити присуство оваквим скуповима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

маx

23.04.2017 14:43

Јасно. Чим видим политичаре, а нарочито ове наше скупљаче јефтиних поена, долази до срозавања цијелог скупа до дна.

Name

БОРАЦКА СЕСТРА

23.04.2017 15:00

Тако је Пабло потпуно се слазем са твојим мисљењем.Кад видим политицаре на оваквим скуповима,језу осетим , колико су лицемерни.

Name

ре Пабло

23.04.2017 16:24

Потписујем

Name

Борац рс

23.04.2017 13:26

ТРЕБА ОДАВАТИ ПОМЕН ЗРТВАМА АЛИ ТРЕБА СВАКИ ДАН ПОСТÀВЉАТ ПИТАЊЕ КРИМИНАЛЦУ ДОДИКУ ГДЈЕ ЈЕ ЈАСЕНОВАЦКА ГРАДЈА ЗАВРСИЛА И ЗА КОЈЕ ПАРЕ ЈЕР ЈЕ ТА ЛОПИЗА ВЕЛИКИ ЛОПОВ А НЕ ВЕЛИКИ СРБИН КОГА НАЗАЛОСТ ЈОС САМО ПОДРЗАВА ВУЦИЦ А ЗНА СЕ И ЗБОГ ЦЕГА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Небојса

23.04.2017 13:39

Одлицан говор Вуцица. Овај говор би требао уци у све српске цитанке. А и Хрвати би га требали цути

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пажљив

23.04.2017 15:14

Ма који Вучић,6 пута је споменуо како рече Миле,а патријарха присутног није ни споменуо!? Исти и он и Милорад!!

Name

Небојса

23.04.2017 16:17

Е па Пазљиви ниси бас пазљиво слусао. Обратио се бар пет пута патријарху " Васа светости"...Ја лицно не симпатисем бас Вуцица али овај говор је био историјски.

Name

Сведска

23.04.2017 14:40

Да се ником никада висе не понови Сребреница и Јасеновац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драги

23.04.2017 14:58

Не изједначавај оно што не може бити исто никада. Амин.

Name

Ник Слотер

23.04.2017 14:44

Ти не знаде мријети крај сломљеног мача на пољима родним бранећи их часно китио си цвијећем сваког освајача певајућ му химне бестидно и гласно. Слободу си увек закрżљала расо чеко да донесу туђи бајонети по горама својим туђа стада пасо јер достојно не знаш за слободу мрети. Покажи ми редом витезе свог рода што балчаком с руку сломише ти ланце гдје је Карађорђе твојега народа покажи ми своје термопилске кланце. С туђинском си камом пузио по блату с крволоштвом звери погане хијене да би мучки удар с леђа задо брату и убио пород у утроби жене. Још безбројна гробља затравио ниси а крваву каму у недрима скриваш са вјешала старих нови коноп виси у сумраку ума новог газду снивас. Бранио си земљу од нејачи наше из колевке пио крв невине дјеце под знамењем срама уз име усташе славио си Христа Слободу и Свеце. У безумљу гледас ко це нове каме оштрије и љуће опет да ти скује чију ли ћеш пушку објесит о раме ко најбоље умије да ти командује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алекса

23.04.2017 15:55

Браво

Name

нормалан

23.04.2017 16:40

Најбољи опис страдања Срба је подарио Скендер Куленовиц. Засто се онда спомињу само српске зртве? Дали је познато колико је само антифасиста тамо убијено свих народа? Засто се њима не одаје помен? Па људи, исти тај краљ је први побјегао из Југославије. То је његова земља била. То је била земља и Срба и Хрвата и осталих. Он је владао, а не неки Хрват или Муслиман. Засто се историја искривљује? Засто се не угедамо на Јапанце или Нијемце или које вец земље које су давно казале: Имали смо лосу политику и досло је до цега је досло. Не поновило се. И сад ходају уздигнуте главе исти ти Јапанци и Нијемци. А ми? А партије које су пратиле погресну политику? А краљ и кукавицка му породица?

ОДГОВОРИТЕ