''Брисел да оконча преговоре''

Двојица вишерангираних њемачких политичара Норберт Ротген и Јоаким Херман позвали су данас ЕУ да оконча разговоре са Турском о чланству након што је предсједник те земље Реџеп Тајип Ердоган референдумом добио додатна овлашћења.

Свијет 23.04.2017 | 11:36
''Брисел да оконча преговоре''
Ротген је члан Хришћанско демократске уније (ЦДУ) и предсједавајући Комитета за инострана питања у Бундестагу, а Херман је члан Хришћанско социјалистичке уније (ЦСУ), која је сестринска партије ЦДУ и министар унутрашњих послова у покрајини Баварској.

Ротген је истакао да, уколико не буде посљедица након референдума у Турској, биће нанесена штета Европи.

"Уколико не одговоримо на одлуку Турске против демократије, владавине закона, нанијећемо штету кредибилитету Европе", нагласио је Ротген за њемачку медијску кућу "Дојчландфанк".

Према његовим ријечима, претварање да би Турска могла да уђе у чланство ЕУ такође ће спријечити Европу у стварању новог, реалистичнијег односа са Турском.

Херман сматра да би преговори ЕУ са Турском о чланству требали бити прекинути, не паузирани.

"Вријеме је за окончање преговора о чланству Турске у ЕУ. Треба да престанемо да се заваравамо. Нема заједничке перспективе са Ердогановом Турском", додаје Херман за њемачки дневник "Билд ам Зонтаг".

На референдуму одржаном прије седам дана у Турској гласачи су одобрили Уставне промјене попут укидања функције премијера и концентрацију власти у руке предсједника што је највећа измјена политичког система те земље од установљавања модерне државе прије скоро стотину година.

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар