Интервју - Хавијер Сотомајор: Нисам волио скок, плашио сам се висине!

Сви љубитељи "краљице" спортова памте његове невероватне летове, са прескочених 2,45 метара 1993. године у Саламанки поставио је актуелни светски рекорд. То је био трећи пут да је надмашио најбољи резултат на планети.

Остали спортови 24.04.2017 | 16:45
Интервју - Хавијер Сотомајор: Нисам волио скок, плашио сам се висине!
Још 1988. године у истом граду оборио је тадашњи рекорд Патрика Сјеберга који је износио 2,42, он је скочио центиметар више и од тада још два пута поправљао свој, али и најбољи светски резултат.

"Небески летач", "Салтомајор" или просто речено Хавијер Сотомајор, светски рекордер у скоку увис и човек који је годинама померао границе ове дисциплине до висина које су до данас, читавих 29 година касније остале недостижне за све.

Увек насмејани и љубазни Кубанац другу годину заредом је промотер Београдског маратона, а у интервјуу за Б92.нет говорио је о својим почецима, наследницима у скоку у вис, пријатељству са Драгутином Топићем и саветовао наше младе који тек почињу да се баве спортом.

Више пута сте истицали да Вам се на почетку каријере скок увис није допадао, која дисциплина Вам је била омиљена у то време и зашто?

“Истина је, није ми се свиђао скок увис јер сам се плашио висине. Највише сам волео трке, трке са препонама и троскок“, почео је причу Хавијер Сотомајор за Б92.

Можете ли да направите паралелу између времена у коме сте Ви скакали и овог што гледамо данас, шта је слично а шта се променило?

“Мислим да је у моје време скок увис био на веома добром нивоу, захвалан сам што је било тако јер је управо тај ривалитет учинио да сваки пут будем све бољи, да се трудим, желео сам да будем најбољи. А да бих био најбољи морао сам да скачем боље од њих, а они су скакали сјајно у то време. Тада је светски рекордер био невероватни Патрик Сјеберг, ја сам морао да скочим боље од њега да бих био светски рекордер“.

Били сте и јуниорски светски рекордер док Вам Драгутин Топић 1990. у Пловдиву није преузео ту титулу, да ли сте му опростили?

“Да, да, иако Топић јесте оборио мој рекорд данас смо добри пријатељи. Он је сјајан човек“.

Каква је ситуација данас у скоку увис, да ли има наде да ће можда млади Мутаз Еса Баршим оборити Ваш рекорд, или можда неко други – Бондаренко, Уков, Друин?

“Пре три-четири сезоне сам са пажњом пратио њихов рад, били су у веома доброј форми и имали одличне услове да оборе мој рекорд. Сада више нису у таквој форми, али не отписујем могућност да ће у будућности неко од њих скочити преко мог светског рекорда, све су то веома талентовани момци“.

Баршим је у Бриселу пре три године скочио 2.43 м, затим је покушао и на 2,46 м али замало није успео. Да ли Вам је драго када неко млађи угрози Ваш резултат или сте се већ навикли на то да сте најбољи?

“Нити стрепим нити ми је пријатно. (смех) Због свог поноса бих волео да мој рекорд траје дуго, али када се деси да га неко обори живот ће наставити да тече даље (смех)“.

Познати сте да држите мотивационе говоре деци широм света да се баве спортом, шта бисте укратко саветовали деци у Србији која желе да се баве пре свега атлетиком?

“Савет за децу и све спортисте је да почну са атлетиком јер је она одлична основа и припрема за оно што их очекује у било ком спорту за који се касније одлуче. Битно је да тренирају са много љубави, упорности, одрицања и самодисциплине. Морају да буду свесни својих квалитета и да размишљају да ће сваког дана бити све бољи и бољи, само тако ће извући оно најбоље из себе“, закључио је Сотомајор за Б92.



Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар