Анализа: Овај момак је - Машина!

Богдан Богдановић игра кошарку живота! И то није нешто што је почело у овој четвртфиналној серији против Панатинаикоса, или у недавном сусрету са Гацијантепом у турском првенству, када је поставио рекорд у ТБЛ. Не. Низ траје откако се вратио на терен након тешке повреде скочног зглоба. Сада је само наштеловао нишанске справе и форму довео до тачке савршенства. На велику радост Жељка Обрадовића и Александра Ђорђевића.

Кошарка 23.04.2017 | 22:45
Анализа: Овај момак је - Машина!
Завршен је први двокруг четвртфиналних утакмица Евролиге. ЦСКА је у Москви славио у две драматичне утакмице против Басконије, Ефес и Дарушафака припредили су изненађења и с половичним учинком враћају се кући, док је Фенербахче узео најслађи капитал и извукао максимум са гостовања Панатинаикосу у ОАКА Арени. Звезда водиља турског шампиона у та два окршаја и човек који је засад апсолутно обележио овосезонско четвртфинале Евролиге зове се - Богдан Богдановић.

Не само што је два пута био погубан по некадашњег европског шампиона, Богдановић је кошаркашима Панатинаикоса одржао кошаркашки двочас. С много елеганције, префињености и одмерености у сваком искреираном потезу. Научио је како да искористи све вештине које је временом стекао и претвори их у круцијалну разлику на терену. Улога вође све више му пристаје.

Мада је одавно дао назнаке о каквом потенцијалу се ради, Богдан је сада игру подигао на следећи ниво - постао је стрелац највише европске класе. 

Његове бројке током седмице за нама су неумољиве. Од Фенеровог 151 коша из два меча Богдановић је сам убацио 48 (19/27 из игре, 10/14 за три поена). У првом 23, потом још 25 поена. И то без изведеног слободног бацања. На то је додао 13 скокова, 10 асистенција, две украдене лопте, четири блокаде... И укупни индекс корисности - 70! У оба наврата по 35. А баш као и после прве, Богдановић је и у другој рунди проглашен најкориснијим играчем (читај: МВП).

Још после првог тријумфа писали смо да је Богдановић стао на другу позицију листе Срба с највишим индексом корисности у плеј-оф утакмицама Евролиге. Иза Марка Јарића, а испред Дејана Томашевића. После другог меча преузео је и треће место поменутог списка. И не само то. Постао је први играч у историји Евролиге који је прибележио по 30 или више индексних поена у две везане утакмице доигравања.



А то је само почетак. Са укупно 122 коша, 37 скокова и 24 асистенције Богдановић је искочио на врх као Фенербахчеов најбољи стрелац, скакач и асистент у евролигашким плеј-оф окршајима. Само у овом двомечу с Панатинаикосом поставио је и рекорд каријере по броју индексних поена (35), дефанзивних скокова (7), укупног броја ухваћених лопти (8), те блокада (3).

Богдан Богдановић игра кошарку живота. И то није нешто што је почело у овој четвртфиналној серији. Или у недавном сусрету са Гацијантепом у турском првенству. Фенербахче је тада надокнадио заостатак од 24 поена, а српски шутер био је централна фигура. Страховитом паљбом оверио је велики преокрет и поставио рекорд каријере у ТБЛ с 26 кошева.

Богдановићев величанствени успон почео је оног тренутка када се вратио терен после тешке повреде скочног зглоба. Та мука одузела му је скоро два месеца ове сезоне. Али, није се предао.

Довољно је само прелистати статистичку откако је поново заиграо. Не рачунајући меч против Бамберга, када је доживео нови пех са скочним зглобом (срећом, мали), због чега је имао минималну минутажу, Богдановић је у Евролиги просечно бележио нешто више од 17 поена на 10 утакмица. Олимпијакосу је убацио рекордних 27 кошева, одмах затим и 26 поена Басконији! Додуше, фурија из Баскије тада је направила изненађење. Јасно је, кошарка му је баш недостајала. А то се можда најбоље видело у мечу сезоне против Ефеса, када је захтевао да на терен изађе иако претходно није тренирао. Жеља му је испуњена, а он је за нешто више од 16 минута дао 16 кошева!

Био је ударна игла и неретко једина расположена шутерска опција у седмицама када је Фенер наступао у окрњеном саставу, услед повреда Костаса Слукаса и Ђиђија Датомеа. Баш тада турски шампион је упао у кризу која је бар на тренутак запретила да озбиљно помрси рачуне. Али, Богдановић је мислио другачије. 

Почели су да се исплаћују сви они, вишечасовни, останци у дворани на дневном нивоу. Сви испаљени хици преко метле, или столице у седећем положају. И тако на стотине покушаја свакодневно, на хиљаде седмично. Тада је као још неискусни младић радио на томе да поправи механику шута. Створио је нешто, за око, много лепо. А опет, тако ефектно. Све је ствар квалитетне репетиције, а он на паркету изгледа као машина!

Континуираним радом, од Партизана до Фенера тврдоглаво је исправљао разне кошаркашке елементе. Од убрзања латералних кретњи, одбране пик'н'рол ситуација, до дриблинга слабијом руком, а посебно шуту... Подизао је себе и стварао богати кошаркашки портфолио. Водио се, вероватно, оном старом, да је играч добар онолико колико је добра његова најслабија карика у ланцу. 



Остао је достојан свом карактеру, остао је луцидан, храбар, енергичан. Зато је постао велики стрелац. Нису га поколебали ни неки болни промашаји - од оног против ЦСКА октобра 2012. године, затим против Каршијаке у Суперкупу Турске 2014, до шута за победу у полуфиналном окршају Евробаскета са Литванијом 2015. и прошлогодишњег покушаја да меч с Америма у групној фази Олимпијских игара у Рију одведе у продужетак.

Стрпљивим и марљивим учењем, а пре свега вером у себе, направио је много великих ствари.

А сада. Сада држи константу на високом нивоу и игра с толико самопоуздања да је, између осталих, и Панатинаикосу постао пеницилин. 

Наштеловао је нишанске справе и форму довео до тачке савршенства. На велику радост Жељка Обрадовића и Александра Ђорђевића.

Није ни чудо што га у Сакраменту жељно ишчекују наредног лета. 

Извор: моззартспорт

ФОТО: Стар Спорт

Коментари / 0

Оставите коментар