Због дотрајалости срушила се зграда

Дио зграде некадашњег Друштва за тјелесно васпитање „Партизан“ у тузланском насељу Крека срушио се данас због дотрајалости.

Босна и Херцеговина 21.04.2017 | 17:42
Због дотрајалости срушила се зграда
По ријечима мјештана, права је срећа да нико није настрадао, јер се срушио дио објекта уз прометну цесту којом свакодневно пролази велики број грађана и ученика.

Зграда која је изграђена у вријеме Аустроугарске монархије била је епицентар спортског и друштвеног живота овог дијела Тузле.

Објект је био у функцији све до 1995. године, када је наредбом Секретаријата за народну одбрану општине Тузла изузета за потребе избјегличких општина и складиштење хуманитарне помоћи.

Иако је по престанку ратних дјејстава, и након напуштања привремених корисника, зграда у складу са споменутом наредбом требала бити обновљена и враћена мјештанима Креке, то никада није урађено.

Прије двије године Удружење грађана „Крека“, које непрекидно дјелује 40 година, тражило је и од власти Тузле добило једногласну подршку за иницијативу о адаптацији зграде и претварању у музеј, дом за спорт и друштвене активности, амбуланту и друге садржаје, али у пракси се није урадило ништа.

Стручњаци тврде да је зграда вриједан објект из области културно-историјског наслијеђа и то нулте категорије, али то до оних који одлучују о улагању новца није дошло.

ДТВ "Партизан" Крека у пријератном раздобљу добитник је највиших признања бивше заједничке државе за развој и афирмацију физичке културе и спорта и котирало је као једно од најмасовнијих. Одавде су потекли бројни бх. врхунски гимнастичари, кошаркаши, рукометаши, атлетичари, стонотенисери и други спортисти и репрезентативци.

Упркос свему, апели становника Креке да се дом реновира и врати грађанима на коришћење нису уродили плодом, а данашњим рушењем потпуно је доведена у питање њихова жеља да поново имају на располагање комплекс спортских терена и зграду за друштвене потребе.

Многи Тузлаци вијест о рушењу зграде дочекали су са жаљењем и носталгијом, а старији Кречани плачући су разгледали рушевину.

( Фена)

Коментари / 0

Оставите коментар