Рус бомбом на аутобус Борусије због опкладе!

Није тероризам, напао аутобус Борусије због опкладе! Сергеј В. (28), осумњичен за напад експлозивом на аутобус Борусије Дортмунд, имао је искључиво финансијски мотив за свој чин, кажу немачки тужиоци.  

Фудбал 21.04.2017 | 21:00
Рус бомбом на аутобус Борусије због опкладе!
Ухапшен бомбаш из Дортмунда - желео је новац! Мушкарац са немачким и руским држављанством планирао је да "згрне" милионе евра на паду вредности Борусијиних деоница, након напада на клупски аутобус.

Како је откривено, Рус са немачким држављанством је позајмио петоцифрену суму новца коју је уложио у опкладу да ће пасти цена деоница популарног фудбалског клуба.

Према подацима с берзе, опкладу је добио, јер је непосредно након експлозије вредност деоница пала за око пет одсто и још се није опоравила. Он ће највероватније добити и затворску казну.

Иако је раније објављено да је Сергеј В. трговац на берзи и да је желео да профитира директно тргујући на берзи после утицаја на цену деоница, агенција АП преноси да је мотив у ствари била опклада.

Истражитељи су на месту напада пронашли поруку у којој одговорност за напад преузима Исламска држава, али су убрзо потом довели у питање аутентичност писма.

У нападу 11. априла повређени су један играч и један полицајац.

Он је ухапшен у близини Тибингена, града на југозападу Немачке, а крајем прошле недеље је против њега покренута истрага због покушаја убиства.

Напад на аутобус који је 11. априла увече требало да превезе екипу Борусије из Дортмунда од хотела до стадиона, на први меч четвртфинала Лиге шампиона против Монака, није био терористички акт, већ злочин почињен из користољубља, саопштила је у петак немачка полиција.

Иза експлозије у којој су повређени фудбалер Борусије Марк Бартра и један полицајац, стоји 28-годишњи мушкарац са немачким и руским држављанством, идентификован као Сергеј В., који је овог јутра ухапшен у близини Тибингена, у југозападној Немачкој.

Он је за собом оставио трагове који су наводили на закључак да су за напад одговорни исламски екстремисти, али су истражитељи брзо посумњали у њихову аутентичност.

Основано се сумња да је Сергеј В. све то испланирао и спровео у дело са циљем да оствари велику новчану добит, вероватно изражену у милионима евра.

Због тога ће бити оптужен за покушај убиства, изазивање експлозије и наношење телесних повреда.

Како је, у кратким цртама, изгледао паклени план овог (не)човека, који највероватније није имао саучесника?


Он је неколико дана пре напада подигао кредит од "неколико десетина хиљада евра" и искористио их да 11. априла на берзи купи хартије од вредности, које би му омогућиле да по нижој цени дође до Борусијиних деоница, у случају да им након експлозије падне вредност.

Тужиоци тврде да је пад вредности деоница могао да се очекује ако би неко од играча популарног клуба био озбиљно повређен или чак настрадао у бомбашком нападу.

Тешко је тачно рећи колико би Сергеј В. профитирао на таквој берзанској трансакцији, али стручњаци верују да је могао да дође до седмоцифреног износа, у еврима. Међутим, заслепљен похлепом, повукао је неколико потеза који су помогли полицији да релативно лако и брзо склопи "мозаик" и појави се на његовим вратима.

Сергеј В. резервисао је собу у луксузном хотелу који Борусија користи као карантин, и то за периоде од 9. до 13. и од 16. до 20. априла, за случај да "милионери" буду домаћини реванш сусрета.

Он је дуж трасе којом је аутобус требало да иде до стадиона, поставио три експлозивне направе, напуњене металним иглицама дугим седам центиметара.

Немачка ТВ станица "АРД" известила је о аномалији запаженој на франкфуртској берзи уочи експлозија 11. априла, истичући да су купци били "или веома неискусни шпекуланти или су очекивали да ће доћи до пада вредности деоница".

Борусија Дортмунд је, иначе, једини клуб немачке Бундес лиге присутан на берзи и чијим се акцијама може трговати.

УЕФА је први меч Борусије и Монака (2:3) услед експлозије померила за мање од 24 сата, а у реваншу је француски тим славио још убедљивијим резултатом (3:1) и пласирао се у полуфинале.

Клупски функционери, спортски директор Михаел Цорк и капитен Марсел Шмелцер изразили су задовољство реакцијом полиције и правосуђа, али и олакшање што ће овај случај без преседана у модерном европском фудбалу у догледно време добити свој епилог.

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Брокер Месетар

21.04.2017 20:02

Јос један доказ да је нај боље радити са кесом,роба-паре,паре-роба.

ОДГОВОРИТЕ