Идентификован нападач у Паризу

  1. Нападач који је у центру Париза једног полицајца убио, а двојицу ранио, је идентификован, али његово име неће бити откривено док истражиоци не утврде да ли је имао саучеснике, изјавио је париски тужилац Франсоа Молен.

Свијет 21.04.2017 | 07:22
Идентификован нападач у Паризу
"Идентитет нападача је познат и провјерен је. Нећу га открити јер је у току истрага са претресима", рекао је он новинарима.

Према његовим ријечима, истражиоци желе да буду сигурни да ли је имао саучеснике или не, преноси Ројтерс.

Исламска држава раније је преузела одговорност за напад наводећи да је нападач Белгијанац Абу Јусеф.



У размјени ватре у Паризу погинуо је један полицајац, док су два тешко рањена, саопштило је француско Министарство унутрашњих послова.

Портпарол француског МУП-а Пјер Анри Бранде изјавио је синоћ да је још рано рећи шта је био мотив напада.

Француски предсједнички кандидати, који су учествовали у телевизијској дебати у вријеме када се догодио напад на полицајце у Паризу, изразили су солидарност са снагама реда након пуцњаве, у којој је један полицајац убиијен, а двојица рањена.



Француски предсједник Франсоа Оланд убијеђен је да околности у вези са нападом на полицајце у Паризу указују на "теористички чин".

Француски предсједник обећао је "апсолутну опрезност" у наредна два дана, уочи предсједничких избора у недјељу, и одао пошту убијеном и рањеним полицајцима, наводи АФП.

Белгија упозорила на напад у Паризу

Француске обавјештајне службе су још једном заказале и дозволиле да се догоди терористички напад, овога пута у самом центру Париза.

За разлику од претходних напада са потписом Исламске државе, овај је био усмјерен на полицајце – један је страдао, двојица су тешко рањена.

Белгијске службе су током четвртка прослиједиле својим колегама информацију о томе да је Јусуф ел Осри кренуо из Белгије у Париз.

"Проблем – Ел Осри Јусуф (17/6/1981) – на путу ка Паризу. Драге колеге, полиција у Антверпену има информације о једној особи која има досије у нашој служби. Та особа је купила карту у Талију и у шест сати је напустила Белгију. Шаљемо вам и фотографију. Поздрав", наводи се у поруци.

Непосредно по објављивању да се на Јелисејским пољима, на путу ка чувеној Тријумфалној капији, у булевару који је један од најпрометнијих на свету, догодио напад на полицијски комби, медији су пренијели да је напад "починила особа о којој постоје обавјештајни подаци".

Комплетну конфузију у цијели догађај унијела је информација да полиција није сигурна да ли је само један нападач учествовао у пуцњави.

Идентитет особе коју су полицајци успјели да убију није био објављен, али се појавила фотографија белгијског држављанина, уз непотврђене информације да се ради о помагачу убијеног нападача и да је у току потрага за њим.

Све дилеме је ријешио "ентитет" који је изгледа једини знао шта ће се догодити и шта се догодило – медијска мрежа Амак која је блиска Исламској држави.

У саопштењу је наведено да је "Абу Јусеф, војник Исламске државе, извршио напад у Паризу", као да су извори информације "безбједносне службе".

Неименовани извор је претходно рекао за ЦНН да је "нападач био познат француским безбједносним службама које се баве исламистичким активностима".

"Он је био предмет обраде француске безбједносне службе ДГСИ. Француски истражитељи сада вјерују да је ово био терористички напад. Вјерују да се ради о једном нападачу и да је опасност готова", пренио је ЦНН.

Ел Осри је овим нападом наставио црну серију коју имају белгијски држављани у Француској и постоји велика вјероватноћа да је близак "срцу Исламске државе у срцу Европске уније" – кварту Моленбек у Бриселу, одакле је већина терориста који су усмртили стотине људи у Француској у посљедњих неколико година.

За три дана у Француској се одржавају предсједнички избори – у ванредном стању коме се не назире крај.

(Агенције)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Све истјерати

21.04.2017 07:34

Све то фино треба истјерати из Европе.Бас све.Кад вам на ваља ај фино у своје село у пустињу.Ма ја.Досао из неке селендре па му смета сто га као не увазавају.Ха ха ха.

ОДГОВОРИТЕ
Name

21.04.2017 08:13

Ако буде муслиман онда је ријец о тероризму, а ако не онда је демонстрант или психиопата

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалитиц

21.04.2017 08:40

99% напада у Европи су урадили имигранти (козојеби). Па ви примајте згадију у Европу. Треба њима до дицк муна послати и братију доле.

Name

Карадоз

21.04.2017 12:02

Гарант није Арап инаце би име вец било објављено

ОДГОВОРИТЕ