Терористички напад у Паризу

Један полицајац убијен је, док су двојица теже рањена у пуцњави код Јелисејских поља у центру Париза, преносе страни медији, додајући да је нападач убијен.

Свијет 21.04.2017 | 00:07
Терористички напад у Паризу
Предсједник Француске, Франсоа Оланд недуго након инцидента сазвао је хитан састанак, послије ког је потврдио да су убијеђени да је у питању терористички напад, као и да ће ујутру обавити разговоре са безбједносним службама.
 
- Национална почаст биће одата полицајцу који је убијен на тако срамотан начин. Погођен је и пролазник, а нападача су убили други полицијски службеници. Цијело подручје је затворено, а људи евакуисани - навео је Оланд, који је и затражио одлагање избора заказаних за недељу.

Страни медији јављају да је Исламска држава преузела одговорност за овај напад.

Портпарол Министарства унутрашњих послова Француске Пјер-Хенри Бранде, обратио се медијима демантујући претходне наводе полиције да је страдао још један полицајац, као и да су се чули нови пуцњи.

Он је рекао и да нападач није идентификован иако се вјеровало, на основу дојава, да је у питању мушкарац од раније познат безбједносним службама, али да је та теорија оборена након што су форензичари утврдили да се отисци пристију не подударају.

Бранде је потврдио да је нападач упуцан када је покушао да побјегне.



Раније је јављено да је нападач од раније познат обавјештајним службама, као и да је у току је претрес његовог дома у источном дијелу Париза.

Истовремено, објављен је налог за хапшење друге особе која је учествовала у нападу, а за коју се вјерује да је у Француску стигла возом из Белгије, рекли су полицијски извори Ројтерсу.

Поједини медији и страни новинари подијелили су фотографију за коју се сумња да је на њој нападач за којим се трага и наводе да је његово име Јусуф ел Осри, као и да је стигла од полицијских извора.



Отворена је истрага, која је повјерена антитерористичким службама.

- Један полицајац је убијен, два су теже рањена. Нападач је убијен, а подручје ће бити блокирано још неко вријеме - рекао је раније вечерас портпарол Министарства унутрашњих послова Француске Пјер-Хенри Бранде.

Како је објаснио, аутомобил се зауставио у близини полицијског комбија прије напада, а сада је напуштен, па се сумња да га је нападач искористио да стигне на лице мјеста.

Бранде је додао да је могуће да је да се у вријеме напада одигравала и пљачка, али да је још нејасно да ли су та два инцидента повезана, као и да је неколико станица затворено док се не заврши полицијска истрага.

Пуцњава је врло вероватно "терористички акт", саопштила је раније вечерас полиција, додајући да су дефинитивно они били мете.

Према првим информацијама, полицајац који је страдао зауставио је своје возило због црвеног свјетла на семафору, након чега је један од нападача изашао из аутомобила и почео да пуца из оружја налик "калашњикову", јавља британски "Телеграф" позивајући се на Ројтерс.

Неименовани француски званичник потврдио је да је нападач користио "ратно оружје".

Један од свједока дао је изјаву медијима рекавши да је нападач запуцао шест пута на полицајце, након чега се сакрио.

- Потом је устао и потрчао, а полиција га је упуцала - описао је догађај.

Постоје индикације да је у нападу учествовало и више особа, па је у току велика потрага.

- Тачне околности још нису познате, али могу да потврдим трагичну погибију једног колеге. Наше мисли су са његовом породицом. Један или неколико нападача је усмртила полиција. Неки полицајци су погођени, али су повреде ублажене захваљујући непробојним прслуцима, иапк било је пар. Ништа није искључено тренутно, ни да је тероризам, ни да је злочин - рекао је Иван Асиом из Уније полицајаца Француске.

Јелисејска поља су затворена, а јаке полицијске снаге на лицу места не дозвољавају прилаз.

Центар Париза ниско надлијеће и један хеликоптер, опремљен специјалним свјетлом како би биле лакше утврђене сумњиве особе.



Амерички предсједник Доналд Трамп прокоментарисао је догађаје у Паризу, јавља британски "Телеграф".

- Дјелује као још један терористички напад. Шта може да се каже? Никад се не завршава - поручио је Трамп.

(Блиц)
 

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Салих,Требиње

21.04.2017 02:49

Крива је Европа сто су примали толике избјеглице из Сирије и наравно да се медју њима и провуце Који или висе тих терориста Који трују ову планету и гдје гину невини људи. Узас и катастрофа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фалсе флаг операција!

21.04.2017 04:30

А засто се овај у плавој јакни смије поред трагедије?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цица

21.04.2017 07:10

Нека француски народ пита НИКОЛУ САРКОЗИЈА засто се ово све десава,кад је он заједно са болесним америма русио друге дрзаве и власт тад је све било ок,па ето вам сад мало и у васем двористу.У опсте ми није зао.И ми смо били обицан народ и ниста нисмо били криви ником па су и код нас гинули сва три народа.Тако сад мало це се дузе бавити и пороблемима у својој куци.Како зслузис тако ти се врати.

ОДГОВОРИТЕ