Нерад комисије плаћали 10 година

Влада Републике Српске укинула је тек након 11 година накнаде предсједнику и члановима Комисије за ревизију приватизације у предузећима и банкама, иако су то заслужили много раније јер иза себе нису имали никакве резултате.

Република Српска 20.04.2017 | 12:24
Нерад комисије плаћали 10 година
Комисија је дуже од деценије разматрала случајеве приватизације државног капитала, али за то вријеме није раскинут ниједан купопродајни уговор, без обзира на низ афера које су пратиле масовну претворбу капитала.

Питање оправданости постојања Комисије за ревизију приватизације отварано је у јавности у више наврата, али је упркос општем незадовољству њеним радом преживјела. Према процјенама, рад ове комисије коштао је у протеклих 11 година буџет Српске више од милион марака.

У Влади су потврдили да Комисија за ревизију приватизације и даље постоји, али да су почетком овог мјесеца министри ставили ван снаге рјешење о накнадама за њеног предсједника и пет чланова.

- Накнаде су укинуте јер тренутно нема нових захтјева за ревизију приватизације. Комисија ће без икаквих примања пружати стручну помоћ на основу захтјева тужилаштава за досадашње предмете које обрађује.

Чланови овог тијела одговараће и на друге захтјеве у вези са предметима који су били у њиховом раду. Благовремено су завршили све захтијеване ревизије и доставили извјештаје одговарајућим органима који би требало да даље поступају - казали су у Влади РС.

Члановима Комисије за ревизију приватизације од новембра 2016. године до почетка априла нису исплаћиване накнаде, а у Влади РС наглашавају да ће обавезе до ступања на снагу рјешења о укидању накнаде бити измирене.

Дуговања према предсједници, секретару и члановима Комисије износе 9.922 марке, а из информације која је достављена Народној скупштини РС јасно је да је предсједница Равијојла Симић-Тешановић, која је на ту функцију постављена крајем 2011. године, примала мјесечну накнаду од 607, а секретар и чланови по 540 КМ.

Члан Комисије за ревизију приватизације Ненад Рачић није желио да коментарише укидање накнада, али је додао да о њиховом раду најбоље свједоче извјештаји које је усвајала Народна скупштина РС.

- О нашем раду суд је дао парламент РС, који је једногласно усвајао извјештаје у којима је прецизно наведен број урађених ревизија и све остало што смо радили. Позиција и опозиција су похвалиле годишње извјештаје. Даље процедуре треба да раде надлежни органи - казао је Рачић.

Економски аналитичар Зоран Павловић истиче да су се ревизијом приватизационих уговора требали бавити стручни тимови.

- То је професионални посао и дубинску анализу требали су да ураде људи из консултантских агенција или консултанти. То не могу никако радити људи из администрације јер их за овај проблем није брига. Не постоји ниједан озбиљан приступ ревизији приватизације, односно да се провјери ко је и шта урадио, ко је фирму задужио и пустио низ воду и ко је уопште испоштовао уговор.

Пошто Комисија за ревизију приватизације то није урадила за 11 година, онда се заиста мора замислити над оваквим рјешењем. Мора бити ангажована специјализована консултантска компанија или кућа која ће прецизно утврдити стање како би на основу тога била покренута одговорност против свих оних који су се бавили злоупотребама - казао је Павловић.

Нагласио је да је у протеклих 11 година Влада РС само бацала новац плаћајући чланове Комисије за ревизију приватизације.

- Очито да никоме није стало да производни капацитети раде јер због неиспоштованих приватизационих уговора осим у случају пар компанија имамо затворене фабрике. Жалосно је да за то нико не одговара - закључио је Павловић.

Од маја 2006. до почетка 2011. године утврђене су неправилности у приватизацији 126 фирми, али ниједан уговор није поништен, нити су судови изрекли иједну осуђујућу пресуду. Чланови Комисије за ревизију приватизације у 2011. нису завршили контролу ниједног приватизованог предузећа, али су рад наплатили 100.000 марака.

Накнада за предсједника Комисије за ревизију приватизације РС при оснивању 2006. године износила је 1.350, за чланове 1.250, а за секретара 1.100 КМ.

Крајем јануара 2013. године накнада је смањена па је предсједник добијао 1.215, а чланови 1.080 КМ. Девет мјесеци касније, одлуком Владе РС те накнаде су преполовљене, да би у мају 2014. године биле смањене за још 20 одсто у корист Фонда солидарности за обнову РС основаног послије катастрофалних поплава које су погодиле Српску.

(Глас Српске)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Драган

20.04.2017 11:38

Људи плаћени да не одраде посао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Драгане

20.04.2017 12:05

У овој Је.еној Држави само се нерад плаћа.

Name

Дон Кихот

20.04.2017 12:14

Није то једина комисија која ништа не ради... таквих је много, само ко има ... да то чачне... наравно неки су у пет-шест комисија те им није стало да се то дира... јер док иде иде, кад неиде, неко ће да иде... тако да само ћути и трпи "народе, радници и сељаци"... тако и треба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

само јако

20.04.2017 12:14

Зато сви хоце у Партије,да не раде а плата иде за празне прице и обецања.Али снијег је пао и пара је све мање па це бити весело кад плата не буде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ко нека

20.04.2017 13:37

Нека је плаћају, награђују их што продадоше све, алал вера јунаци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

иво

21.04.2017 09:35

Па добро, ко су остали чланови

ОДГОВОРИТЕ