Анализа: Фудбалски аикидо!

Оно што смо гледали синоћ није био паркирани аутобус. То је било Јувентусово уметничко неутралисање противника.

Фудбал 20.04.2017 | 19:00
Анализа: Фудбалски аикидо!
"Аикидо је јапанска борилачка вештина која уједињује велики број техника које користе принципе енергије и покрета да би преусмерили, неутрализовали и контролисали нападача. Зато што аикидо технике омогућавају стално кретање током извођења, неки верују да аикидо може да предвиди више истовремених напада. Ако се техника правилно изведе, величина и јачина противника није битна..."

А шта смо друго гледали синоћ на величанственом травнатом правоугаонику Ноу Кампа? Заправо, правоугаоник јесте био, али није био травнат. Не. Погрешно смо ми то видели. Била је то струњача. Место где нема лажи, нема преваре. Или си јачи и бијеш, или ћеш бити пребијен. Па ком обојци, ком опанци. На крају, Барселона је била та која лежи, а Јувентус тај који се смеје попут порцеланског кеза свог вође Ђиђија.

Јувентус јесте закључао Барсу, али то није било паркирање аутобуса. Далеко од тога. То је било уметничко неутралисање противника Старе даме. Елегантно. Грациозно. Сигурно. Темељно. На неки чудан начин, иако је дефанзивни фудбал у питању, лепо за око.

Алегријеви борци су нападали - бранећи се. Као у поменутој боричалкој вештини. Када би год Барса срљала у напад, Јуве би се измакао па јој изврнуо руку уз болан јаук са трибина преко 96.000 посматрача. Када год би Нејмар или Меси кренули у карактеристичне продоре, за тили час би Квадрадо хитао у контранапад, а Игуаин попут наоштреног гепарда мотрио на рањену жртву.

За тили час нападач је гутао прашину струњаче. На сваки његов напад, дефанзива је имала једноставан одговор. Аутобус се не паркира са таквог елеганцијом. 

Занимљиво је како су се Јувентусове линије кретале у одбрани.

Последњих месеци је популарно да се у задњој линији игра са три играча, у формацији 3-5-2, међутим, Масимилијано Алегри је баш у свом том помодарству са своје традиционалне одбране са три у задњој линији прешао на четири одбрамбена фудбалера у одбрани. У моменту када рецимо Антонио Конте осваја Премијер лигу са три у одбрани.

И то се показало као врхунски потез италијанског стручњака. Од те промене, 15. јануара ове године после пораза од Фјорентине, Јувентусова одбрана је далеко мање рањивија. Недавно је и Бонучи говорио о томе и истакао да у овог формацији он и пајташи остављају далеко мање "ливаде" иза себе када изађу на 30-40 метара од свог гола.

Испред та четири јонска стуба, стоје Пјанић и Кедира. Момци који су ту да претрче километре и буду прва линија одбране. Јасно, Квадрадо је био задужен за контре, а Пипита и Дибала да га "умувају" ако буду стигли. Намерно смо изоставили Манџукића. Јер, тог човека је тешко негде сврстати. Он је био хоризонтална линија за себе. У једном моменту смо га приметили како на левом одбхрамбеном беку чува Месија испред свог шеснаестерца. Толико... И када све то прођете, чека вас ни мање ни више него Буфон. Па, онда је јасно кроз какву Голготу пролазе њихови противници.

И као духовни учитељ ту је Алегри. Његова изјава после меча вам све говори. Ставио је акценат на 75. минут меча када је Андреа Барзаљи заменио Паула Дибалу.

"Када је Андреа ушао у игру имао сам осећај да смо могли да играмо цео дан и да не примимо гол".

Колико је заправо јака Јувентусова одбрана? 

Довољан је податак да Стара дама у последњих осам (скоро девет) САТИ лоптања у Лиги шампиона није примила ниједан једини гол. Ни-је-дан! 

Јувентус је примио само два поготка у 10 европских утакмица ове сезоне (по један од Севиље и Лиона у групној фази). Порто и оваква (свемоћна и сурова) Барселона су остали на нули у целом двомечу.

Дакле, није важна јачина противника ако се техника изводи правилно. А Јувентус има најбољи дефанзивну технику на свету. 

Крените на њих, поломиће вам руку.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Ацтион имагес

Коментари / 0

Оставите коментар