Анализа: Торањ иза нападача!

Шта је Партизан добио с Тавамбом и на којим утакмицама може ово да понови? Камерунац одушевио навијаче у 154. вечитом дербију, шта су му квалитети и шта се од њега очекује у Европи?

Фудбал 21.04.2017 | 23:00
Анализа: Торањ иза нападача!
Опеван је Ламин Дијара, кован у звезде Алмами Мореира, ушао у стихове Габријел Клео, ори се са трибина Леонарду. Свима су били потребни месеци да се ушуњају у срца Гробара. Неки су „прорадили“ тек у другој сезони. А онда се појавио Леандре Тавамба и напречац се увукао под кожу Партизанових навијача.

Било је јасно на претходном дербију да је уласком у финишу пореметио одбрану Црвене звезде, а онда ју је у уторак по подне, у првом великом мечу на територији Србије у улози стартера – растурио. Демонстрација силе.

У буквалном смислу.

Као фактор изненађења Марка Николића, Камерунац се позиционирао иза Уроша Ђурђевића, а између Марка Јанковића и Леонарда да Силве Созе (дејствовали по боковима), сваки напад примао на себе, одлагао лопте, слао их у простор, спајао са голом саиграче и без обзира што је Бразилац постигао два и наместио један, израстао у централну фигуру меча после којег је у шампионској трци све отворено.



Као што је отворено и питање шта све може Леандре Тавамба ако је овако доминантан био у дуелима са Звездиним дефанзивицима и везистима.

„Одиграо је феноменално“, у три речи за МОЗЗАРТ Спорт коментарише Тавамбин учинакДамир Чакар, некадашњи првотимац Партизана, најзаслужнији што је Камерунац завршио у Хумској 1.

Чакар га је у зиму 2016, заједно са Гораном Арнаутом, скаутирао током припрема у Анталији и инсистирао на његовом ангажману, оствареном годину касније.

„За мене његова партија није изненађење. Очекивао сам баш ово, знајући каквим арсеналом располаже. Чак и кад су га критиковали, једва сам чекао да дође оваква утакмица, јер је Тавамба тип играча који долази до изражаја у великим мечевима. Да ме не схватите погрешно, не бира противнике, али под притиском обожава да преузме одговорност. Миран је лопти, већину дуела је добио, што у ваздуху, што на земљи, а то је квалитет какав овај тим дуго није имао“.

Детаљна анализа утакмице показала је да је Леандре Тавамба дао гол и наместио чак три зицера саиграчима. У првом полувремену двапут је слао Ђурђевића самог пред ФилипаМанојловића, у другом омогућио Леонарду позицију „један на један“ и то показује да је, заправо, реч о фудбалеру који није класичан нападач, него онај, у енглеском фудбалском речнику, означен као „таргет мен“.

„Тавамба нема статистику какву сам очекивао. Надао сам да ће дати досад десетак голова, али то је тренутно у Партизану немогуће, јер осим Ђурђевића и Леонарда то нико више и не ради. Пратећи минулих неколико кола, видео сам да улази у шансе, међутим, за тим је значајније само његово присуство на терену, посвећеност обавезама, надмоћ у скоку и проигравање саиграча. Уз њега се остакак тима осећа сигурније“.

Замка у коју би навијачи, а можда и појединци у Партизану, могли да упадну јесте да на бази гола у дербију од Тавамбе очекују да експлодира на наредним мечевима. Утисак је да је он кориснији на великим утакмицама, кад има простора и за себе и са колеге из напада и да ће пре до изражаја доћи против Звезде или у европским квалификацијама, него у сударима са дефанзивно оријентисаним ривалима попут Бачке, Металца, Новог Пазара...

„Леандре ће право лице показати тек на лето. Очекује да „надође“, како то тренери воле да кажу и да у борби за Европу демонстрира идентичну моћ као на Маракани. Чак и да спектар могућности надогради“, додао је Чакар.



Велика предност Леандреа Тавамбе је у двоструком сазнању да, за разлику од овдашњих фудбалера, не мрси са лоптом и да се акције не прекидају кад му је она у поседу. Елегантним проигравањима неколико пута је дизао Гробаре на ноге и подсетио нас на период од пре три месеца, кад смо на овом месту, после прве тест утакмице са БСК-ом из Борче констатовали како ће чинити добар тандем са Урошем Ђурђевићем.

„Сећам се те утакмице, јер сам био присутан и позитивно ме изненадило колико Тавамба зна фудбал, односно колико је користан за екипу. И то на снегу! После дужег времена се појавио тешки шпиц, који има и снагу и умеће. Тад сам говорио да ми, ипак, није јасно да ли је нападач или везиста. Дерби је дефинитивна потврда да је реч о играчу који дејствује иза шпица и као торањ прима игру на себе. То је оно што нам је требало“, говори за наш портал Душан Трбојевић, некадашњи скаут Партизана, чија реч се у фудбалском свету и те како цени.

И још нешто: да Партизанови навијачи не помисле како ће сад Тавамба да „трпа“. Није реално, јер никад у каријери то није радио. Он није финишер, није човек који даје голове у низу, о чему сведоче бројке (највише их је дао пре три године за словачки Ружомберок, 13 на 31 утакмици), али је фудбалер атипичан за наше услове. Као што је не тако давно био НиколаЖигић. Чини се да зна с лоптом, али да нема моћ у завршници (игра далеко од гола) каква је одликовала бившег Звездиног артиљерца.

„То је то, на правом сте трагу. Не мора Тавамба да даје голове. Има ко ће. Дечко се враћа у одбрану, чисти лопте, сјајан је у скоку, разиграва и нико не може да оспори да је у нашој лиги од користи. Видећемо како ће бити кад почне Европа, али пошто видим да жели да прими одговорност на своја плећа, да има моћ у заграђивању и одлагању, те да зна с лоптом, верујем да ће помоћи кад буду на ред дошле далеко озбиљније утакмице од ових у нашем првенству. Њему је потребан простор и он га вешто користи да спаја саиграче са голом“, закључио је Душан Трбојевић.

Буде ли тако, одзвањаће песма попут оне коју је постала хит међу Гробарима за време 154. вечитог дербија: „Тавамба, Тавамба, Тавамба, ти не знаш да волим те ја...“.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар