Прича: Лидер, легенда, жестоки момак и подмукли љубавник!

Џон Тери, дугогодишњи капитен Челсија, одлуком да напусти клуб из Лондона после 22 године најавио је крај једне величанствене ере.

Фудбал 24.04.2017 | 23:00
Прича: Лидер, легенда, жестоки момак и подмукли љубавник!
Наиме, Тери је ове сезоне одиграо свега десет утакмица за “Плавце“, што је проузроковало незадовљство код штопера, који са 36 година сматра да има још доста да понуди.

“Имам осећај да фудбалу могу још доста дам, али исто тако разумем да су ми могућности овде лимитиране“, рекао је Тери.

Капитен лондонског клуба одлучиће где ће наставити каријеру, већ сада има понуде разних клубова, али уколико напусти Премијер лигу, остаће упамћен као један од најбољих дефанзиваца који су крочили на терен у енглеском шампионату.

Џон Тери - крај једне ере

Током каријере одликовала га је чврста игра у одбрани, сјајно анитиципирање ситуација, лидерство на терену. У неким тренуцима био је бескрупулозан, а скоро у сваким агресиван и оштар – штопер старог кова.

За Челси је дебитовао 1998. године и од тада је одиграо 713 утакмица, 578 као капитен, освојио је 16 трофеја, од чега су четири Премијер лиге, једна Лига шампиона, као и Лига Европе...

Године 2005. изабран је за најбољег играча Енглеске у избору фудбалера, биран је за дензивца Европе три пута, пет сезона заредом налазио се у идеалном тиму Уније професионалних фудбалера, а 2006. године налазио се у најбољих 11 на Светском првенству у Немачкој.

За национални тим дебитовао је у јуну 2003. године, против тадашње Србије и Црне Горе, а септембра 2012. се повукао из репрезентације за коју је уписао 78 наступа.

Фудбал пре и после Терија

Када је кренуо своје путешествије у свету професионалног фудбала, историја светског фудбала није ни слутила да ће њене странице исписати и један голобради дечко из Лондона.

Наиме, титула за најефикаснијег дефанзива Премијер Лиге, припадала је Дејвиду Ансворту (38), потом одбрамбени играч у ПЛ са највише одиграних утакмица без примљеног гола био је Сол Кембел (37).

Алесандро Неста био је штопер са највише номинација у идеалном тиму света, Роберто Карлос биран је за најбољег одбрамбеног играча Европе више пута него било ко други, док је Тони Адамс био играч са највише наступа као капитен неког клуба.

Све ово, легенда светског и енглеског фудбала, Џон Тери, успео је да надмаши.

У Премијер лиги постигао је 40 голова, док је за сада у каријери на 66. Када је он био командант одбране, Челси гол није примио на чак 130 утакмица, док је у идеалан тим Уније професионалних фудбалера (ФИФПро) биран чак пет пута, где је на првом месту био дуго година, док га није престигао Серхио Рамос који сад има седам.

Најбољи дефанзивац Европе био је три пута, док је капитенску траку Челсија до сада носио рекордних 578 пута.

Деби

Двадесет осмог октобра 1988. године у 86. минуту против Астон Виле у Лига Купу, Џон Тери заменио је Дана Петрескуа и тако са 17 година дебитовао за први тим “Плаваца“. Убрзо је уследио и први лигашки меч, у победи над Саутемптоном Џон је заиграо на позицији везног фудбалера. Сезону је завршио са седам одиграних утакмица, а изабран је за младог играча године у Челсију.

Следећа сезона прошла је турбулентно, с обзиром да је пола сезоне провео на позајмици у Нотингем Форесту. За Челси је одиграо девет утакмица, а у ФА купу против Гилингејма постигао је први гол у дресу лондонског клуба. Већ у трећој години у првом тиму, Тери се усталио у првој постави, одигравши чак 25 утакмица под менаџером Клаудијом Ранијеријем. Међутим, “Плавци“ нису имали конкурентан тим, па су годину завршили на разочаравајућој шестој позицији. Једина светла тачка, био је Тери који је изабран за играча у године од стране навијача Челсија.

Први наступ за Енглеску против СЦГ

Већ је било јасно да је клуб из Лондон да добио играча на кога ће моћи да се ослоне у будућности. До сезоне 2003/2004. Челси на челу са Клаудијом Ранијеријем није успевао да умеша у борбу за титулу, али се Тери представио јавности као одлучан, чврст и храбар играч, што га је довело до националног тима 2003. године.

Наиме, Тери је у јуну 2003. године као двадесеттрогодишњак дебитовао за национални тим Енглеске, управо против тадашње Србије и Црне Горе. Занимљиво, први играчки дани Терија за “Гордог Албиона“ у вези су са земљама са ових простора, пошто је први старт за репрезентацију Енглеске направио 20. августа 2003. против Хрватске.

Титула после 50 година

Сезоне 2004/2005 десиле су се велике промене у Челсију, на место менаџера постављен је Жозе Мурињо, док је капитенску траку добио Џон Тери. Година је била као из снова за лондонски клуб, освојена је титула после 50 година поста.

Титулу су освојили у великом стилу, пошто су постали екипа са најбољим одбрабеним рекордом у историји Премијер лиге. Такође, били су екипа са највише утакмица без примљеног гола, док су мрежу затресли више од свих осталих.

Капитен клуба изабран је за најбоље играча Енглеске за ту сезону, а стизала су признања и из Европе. Изгласан је за најбољег штопера Лиге шампиона, где је лондонски клуб догурао до полуфинала, а септембру 2005. изабран је у ФИФПро тим.

Следеће сезоне Челси је успео да обрани титулу, са чак 91 бодом. Свима је било јасно да су “Плавци“ најозибљнија екипа у Енглеској, на челу са капитеном Теријем и менаџером Мурињом. Година у Лиги шампиона није протекла као прошла, пошто су у елиминисани у шеснестини финала.

“Трагичар“ у финалу ЛШ

Такмичарску годину 2006/2007., Челси је завршио на другом месту, а у Лиги шампиона догурали поново до полуфинала. Тери је пропустио један део сезоне због повреде, Мурињо је напустио екипу и било је питање шта даље. Екипу је преузео не тако познати Аврам Грант, који је са Челсијем урадио оно што Мурињо три године није успео, увео их је у финале Лиге шампиона.

У финалу добро познати противник, тим Алекса Фергусона, Манчестер Јунајтед. Није добро кренуло, пошто су “Црвени ђаволи“ преко Кристијана Роналда повели 1:0. Међутим, Ламапард је изједначио и са резутатом 1:1 отишло се у продужетке. Победник није решен ни тамо, па су наступили пенали.

Роналдо је промашио приликом трећег шута, а у петој серији Тери је имао прилику да донесе трофеј “Плавцима“. Ипак, десило се чувено проклизавање Терија, који је погодио стативу. Серија се наставила, а после поготка Гигса, Анелка је промашио и Манчестер је постао шампион Европе.

Вероватно ни дан данас Џон Тери није преболео тај промашај, али како се све враћа у животу, Челси је поново прилику за трофеј имао четири година касније. Између 2008. и 2012. године тим из Лондона није ишао у добром правцу, а власник клуба Роман Абрамович смењивао је тренере као на траци.

На крају ће се испоставити да ће му дуго чекани трофеј Лиге шампиона донети, “анонимус“ Ди Матео.

Клупски прваци Европе

Џон Тери је у 2011. години већ имао 31 и почео је озбиљно да размишља да ли ће икада постати првак Европе са Челсијом, после оне “трагедије“ 2008. године. Руку на срце, разлога за оптимизам није било много.

Карло Анчелоти напустио је екипу после две године, а на његово место доведен је млади Португалац Андре Виљаш-Боаш. Абрамович је мислио да ће са њим добити новог Муриња.

Међутим, далеко је то било од Муриња. Екипа је играла лоше у Премијер лиги, док су у Лиги шамипиона били коректни. После непуних годину дана Боаш је добио отказ, а на његово место дошао је помоћни тренер Ди Матео.

Иако ни ова сезона није личила на то да ће Тери узети трофеј клупског првака Европе, “Плавци“ су из другог плана стигли до финала. У полуфиналу побеђена је Барселона чувеним “паркираним аутобусом“ испред гола.

Финале се играло у Минхену, а управо је Бајерн био противник лондонском клубу. У једној од најузбуљивијих утакмица, Челси је после пенала стигао до првог трофеја Лиге шампиона у историји клуба. Херој је био Дидијер Дрогба, који је постигао изјендачујући гол у 88. минуту, а потом и пенал којим је Челси постао клупски првак Европе. Нажалост Тери због суспензије није играо утакмицу, али је на крају подигао дуго чекани трофеј.

Како је Челси завршио тек шести у ПЛ, очекивало их је такмичење у Лиги Европе, а “Плавци“ и Тери су и ту стигли до трофеја победом над Бенфиком 2:1, када је у надокнади времена српски репрезентативац Бранислав Ивановић, постигао гол за трофеј.

Нова титула ПЛ и рекорд

Сезоне 2014/2015. Челси ушао веома амбициозно са старим тренером Мурињом и подмлађеним саставом. Лондонски клуб је током целе сезоне играо на високом нивоу, а Терију је пошло за руком нешто што није никада у каријери.

Као тридесетпетогодишњак Тери је одиграо сваку утакмицу у ПЛ, свих 38. Да ствар буде лепша, Челси је освојио титулу са 87 бодова, четврту у мандату великог капитена.

Почетак краја

Ипак, следаће година била је разочаравујућа и најслабија у претходних скоро 20 година. Мурињо је префорсирао екипу, а играчи су му отказивали поверење. Терија су полако стизале године, а одиграо је само 24 меча у шампионату. Челси је годину завршио на 10. Месту, а Мурињо је напустио екипу.

Челси ове сезоне изгледа препорођено под Контеом, али Тери није више онај стари. Стартовао је само четири утакмице, а одиграо свега 10, што је било довољно да капитен каже “довиђења“ на крају сезоне.

“Увек сам био свестан да ћу можда отићи из клуба и хтео сам то да урадим на прави начин, мислим да је на крају сезоне најбоље то да урадим и за мене и за клуб“, рекао је Тери.

Свакако, Тери ће бити запамћен као легенда Челсија и енглеског фудбала, а где ће наставити каријеру сазнаћемо у наредном периоду.

Жесток момак и опасан љубавник

Тери је капитен, лидер и легенда, али имао је у каријери пар мрља које није могао да избрише. Ситне туче по ноћним клубовима не улазе у ову категорију, али две ствари су остале упамћене: Тери је имао 2010. године имао аферу са Ванесом Перонсел, супругом Вејна Бриџа, његовог најбољег пријатеља и саиграча из Челсија и репрезентације, као и расистички испад према Антону Фердинанду 2011. године. Због првог случаја привремени је изгубио капитенску траку у репрезентацији, а због другог је добио забрану неиграња на четири утакмице и новчану казну.



Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар