Дани музеја, језика и писма

Дани Музеја, језика и писма биће одржани у четвртак и петак у Тршићу. Програм "Језик у (не)материјалном наслеђу" протећи ће ове године у знаку 190. годишњице Вуковог Првог српског буквара, речено нам је у Центру за културу "Вук Караџић", установи која је организатор ове културне светковине.

Србија 19.04.2017 | 16:38
Дани музеја, језика и писма
Тим поводом Дајана Ђедовић и Ана Чугуровић осмислиле су изложбу под називом "Просвет(л)и се", која прати континуитет у развоју писања буквара у српској традицији до Вука Стефановића Караџића.

Занимљива је чињеница је да је ове године и 420 година Буквара инока Саве, 300 година Венцловићевог рукописног буквара, 250 година Орфелиновог буквара и 190 година Вуковог Првог српског буквара.

"Овај пројекат под називом `Просвет(л)и се` развијамо са посебним циљем да, ебележавајући ове значајне јубилеје, оснажимо везу културних и образовних институција, како би у први план истакли да је савладавање вештина као што су читање и писање у ствари уношење прве светлости у наше животе, а да су школе, библиотеке и музеји места где се та светлост негује и на чијем одржању се управо у тим институцијама ради, због чега је изузетно важно током живота бити у близини те светлости и тих институција", истичу ауторке изложбе и радионица које ће све до октобра бити организоване у Тршићу.

Изложба ће бити отворена у Музеју језика и писма. Госте ће поздравити Снежана Нешковић - Симић, директорка Центра за културу „Вук Караџић“, а на отварању ће говорити Рајна Драгићевић, редовна професорка Филолошког факултета у Београду.



Осим изложбе, истог дана у Кући писаца биће одржан округли сто посвећен букварима у нашој традицији, а биће речи о букварској настави данас. У раду округлог стола учествују: др Бошко Влаховић, оснивач и директор Издавачке куће "Едука", проф. др Рајна Драгићевић, Филолошки факултете Београд, мр Васа Павковић, Институт за српски језик САНУ, др Владимир Вукомановић, Учитељски факултет Београд, а модератор округлог стола је Јелена Журић, професор српског језика.

Наредног дана, 21. априла у наставку програма, а у сусрет Светском дану књиге, у Музеју језика и писма у 12 часова биће отворена изложба фотографија израелског песника Амира Ора, госта Куће писаца. На отварању изложбе говориће Вида Огњеновић, књижевница, председница ПЕН центра. У Музеју језика и писма у 13 часова почеће да ради радионица о букварима у којој учествују ученици Гимназије „Вук Караџић“, које је припремила Невена Митровић, професорка српског језика.

Такође, током три дана трајања програма од 19. до 21. априла 2017. године, у Тршићу ће у оквиру програма Дечји етнолошки водич кроз Тршић радити студенти Одељења за етнологију и антропологију Филозофског факултета у Београду у радионицама са ученицима Основне школе Вукова спомен-школа у Тршићу.

Ослањајући се на важност коју брига о нематеријалном културном наслеђу може имати по идентитет локалне заједнице, те на француску идеју екомузеја, тим студенткиња етнологије и антропологије руковођен Милом Бакић радиће на програму Дечји етнолошки водич кроз Тршић, прављења својеврсног водича за децу посетиоце у сарадњи са ђацима основне школе у Тршићу.

(БН/В. Митрић)

Коментари / 0

Оставите коментар