Бура због филма о Јасеновцу

Испред старе загребачке вијећнице данас су одржана два скупа, један против и један за додјељивање награде града Загреба редитељу филма "Јасеновац-истина" Јакову Седлару.

Регион 19.04.2017 | 15:42
Бура због филма о Јасеновцу
Да Седлар добије овогодишњу награду града Загреба је приједлога Одбора за јавна признања, а о том приједлогу ће се одлучивати на посљедњој сједници овог сазива градског парламента.

Група која подржава приједлог Одбора да Седлар добије овогодишњу награду на протест је дошла са заставама Хрватске, док је група која је против носила транспарент "Доста је усташтва".

Против приједлога да награду града Загреба добије Јаков Седлар протестовало је десетак активиста из коалиције Загреб је наш!, Нове љевице и Радничке фронте. У име њих Рада Борић је рекла да су се окупили испред градске скупштине да би протестом упутили поруку онима који ће данас гласати о том приједлогу.

"Сматрамо да је Јаков Седлар фалсификовао истину и да не заслужује награду", поручила је и додала да је градоначелник Милан Бандић то направио намјерно да се награда додијели таквом човјеку.

Они су рекли и да се нису окупили у великом броју због тога што би бројнији скуп морали да пријављују полицији.

Насупрот њима испред градске скупштине била је друга група Загрепчана који су дошли да дају подршку приједлогу да Јаков Седлар добије награду града Загреба.

У име те групе Зорица Грегурић је изјавила да су дошли спонтано када су јуче чули да ће тај приједлог бити на дневном реду данашње скупштинске сједнице.

"Дошли смо овде да дамо подршку нашем прослављеном хрватском режисеру, човеку који је добио бројне награде и који је снимио филмове с тематиком од које су многи бежали јер је шкакљиве природе", рекли су.

Он се, сматрају, ухватио храбро у коштац с том темом и доиста је објективно приказао стање, поткријепљујући приказ документацијом и чињеницама.

Иначе, против додјељивања награде Седлару изјаснили су се Антифашисти Хрватске и представници српске и јеврејске заједнице.

Тим поводом отворено писмо градским оцима упутио је Ефраин Зуроф, директор Центра Симон Визентал, који такође сматра да Седлар не треба да буде добитник награде.

(Тањуг)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

НДХ

19.04.2017 14:57

УУууу што срби беспотребно политизирају Јасеновац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Краијсник

19.04.2017 15:15

Устаска Посла ко их ј........ само ми Срби / краијсници знамо како нам је било 41-45 у насоиј Краијни у насоиј Отазбини зивела РСК