Богдане, мајсторе! Богдановић претекао Томашевића и стао иза Јарића!

Српски шутер сада је други Србин с највишим индексом корисности у плеј-оф утакмицама Евролиге! Иза Марка Јарића, а испред Дејана Томашевића. . .

Кошарка 19.04.2017 | 12:15
Богдане, мајсторе! Богдановић претекао Томашевића и стао иза Јарића!
Историју пише Богдан Богдановић! Млади снајпериста просто је експлодирао у првом четвртфиналном мечу Евролиге, разнео Панатинаикос и ушао у пробрано српско друштво оних који су оставили дубок траг у елитном клупском такмичењу.

Богдановић је одиграо једну од најбољих партија ове сезоне и био је готово незаустављив. Убацио је 23 поена, уз чак девет погодака из дванаест покушаја из игре, односно пет хитаца из шест пуцања са дистанце. На све то додао је пет скокова, четири асистенције, две украдене лопте и шест изнуђених фаулова, чиме је скупио индекс корисности - 35!

И тако постао други Србин с највишим индексом успешности у историји Евролиге, гледајући искључиво плеј-оф утакмице. Односно, некадашња осмина финала, онда и четвртфинала. Испред српског аса сада је само Марко Јарић, који је 1. фебруара 2001. године одиграо невероватну партију у огромном тријумфу Киндера из Болоње над Естудијантесом резултатом 113:70! Била је то тадашња осмина финала елитног такмичења. Некадашњи репрезентативни плејмејкер тада је имао 21 поен (7/10 из игре), пет скокова, девет асистенција, шест украдених лопти и шест изнуђених прекршаја, за вртоглавих 40 индексних поена!

Богдановић је претекао Дејана Томашевића, који је седам дана после Јарића поставио свој рекорд у овој фази такмичења - индекс 34. Такође у осмини финала. Он је у убедљивом поразу Будућности од Реала резултатом 62:76 прикупио 20 поена (10/12 из игре), 15 скокова, два завршна додавања, две украдене лопте и чак осам претрпљених фаулова.

Уједно, Богдановић је ушао на листу 15 играча с највишим индексом корисности у историји Евролиге током четвртфиналних окршаја. На првој позицији и даље су две легенде - Карлтон Мајерс из болоњског Фортитуда и Алонсо Форд из времена када је играо за Перистери. Обојица су 2001. године убележили по 45 индексних поена. Први у осмини финала, други у четвртфиналу Евролиге.

Потом следи трилинг Луис Скола (Таукерамика, данашња Басконија), Шаулијус Штомбергас(такође Басконија) и Грегор Фућка са прибележена по 43 индексних поена, у различитим временским раздобљима. Следе Ромејн Сато (Монтепаски) и Јарић са по 40, Николаос Економу (Олимпијакос, 39), Никола Вујчић (Макаби, 38), Терел Мекинтајер (Монтепаски, 37) и Михаилис Какиузис (АЕК Атина, 37), те Рики Хикман (Макаби, 36), и поново Терел Мекинтајер(Монтепаски, 36). Богдановић је стао раме уз раме са Линасом Клеизом (Олимпијакос, 35) на деоби четрнаесте позиције. 

ТОП 5 - ЛИСТА СРПСКИХ ИГРАЧА С НАЈВИШИМ ИНДЕКСОМ КОРИСНОСТИ У ПЛЕЈ-ОФУ

1. Марко Јарић (Киндер Болоња, 2001. године) - 40
2. Богдан Богдановић (Фенербахче, 2017. године) - 35
3. Дејан Томашевић (Будућност, 2001. године) - 34
4. Душан Кецман (Партизан, 2010. године) - 30
5. Ненад Крстић (Анадолу Ефес, 2015. године) - 29

Извор: моззартспорт

ФОТО: Стар Спорт

Коментари / 0

Оставите коментар