Често туширање није здраво?!

Уколико сматрате да није могуће претјерати са туширањем, у великој сте заблуди, пише Индепендент.

Свијет 18.04.2017 | 22:17
Често туширање није здраво?!
Иако се већина људи тушира једном или двапут дневно, ново истраживање је показало да би требало да се туширамо само једном или двапут недељно. 

Колико год то грозно звучало, стручњаци истичу да се људи туширају на свакодневном нивоу претежно из ‘естетских разлога’. 

“Иако људи мисле да ће честим туширањем бити чистији, то није случај у бактериолошком смислу. Иако је истина да ћете овом врстом активности уклонити непријатне тјелесне мирисе, она вас неће заштитити од болести. У том смислу најважније је редовно прање руку“ рекла је доктор Илејн Ларсон, стручњак за инфективне болести са Факултета за акушерство на Колумбијском универзитету, у интервјуу за магазин Тајм. 

Истраживања које је спровела Ларсонова такође су показала са антибактеријски сапуни и бројни производи за чишћење нису ништа ефикаснији од стандардних сапуна када је ријеч о ризику од добијања инфективних болести. 

Штавише, често туширање исушује кожу, у којој затим настају микропукотине, погодне за продирање микроба. 

Уклањање природних заштитних уља са коже такође може поспјеши раст штетних бактерија и на тај начин наруши имунолошки систем организма, сматра доктор Брендон Мичел, профессор дерматологије са Универзизета “Џорџ Вашингтон”. 

И Мичел и Ларсонова савјетују избјегавање употребе антибактеријских сапуна, који су најгори када је ријеч о уклањању природне заштите са коже. 

А ако већ не можете да издржите да се не истуширате двапут дневно, најбоље би било да оперете само интимну зону, задњицу и пазухе, или се истуширате само водом.

(Индепендент)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

пеxин

18.04.2017 20:22

Зато је ин бити пеx ин

ОДГОВОРИТЕ
Name

једном

18.04.2017 21:40

Ја се једном седмицно тусирам, и све тако док ми Водовод не скине сат и однесе у фирму, а без мог знања и против УН повеље о праву на воду. То само има код нас и у овој држави примитиваца.

ОДГОВОРИТЕ