Нема политичке воље за градњу

Замјеник директора Агенције за идентификацијске документе, евиденцију и размјену података (ИДДЕЕА) Босне и Херцеговине Радивоје Трбић потврдио је данас новинарима у Сарајеву да грађевинска дозвола за изградњу објекта у којем би требало да буде смјештена Агенција истиче 10. октобра. Тврди да за рјешење трајног смјештаја Агенције нема политичке воље.

Босна и Херцеговина 18.04.2017 | 17:51
Нема политичке воље  за градњу
- Уколико одмах не буде расписан тендер за изградњу објекта, који је отворени поступак и дуго траје, може се догодити да не изаберемо извођача до тог рока, а онда кад истекне грађевинска дозвола, ми је више немамо, по закону о грађењу она се не може продужити - упозорио је Трбић.

Појаснио је да је дошло до измјене одређених закона који предвиђају другачије пројектовање, тако да би се морало поново ићи у поновну другу процедуру добијања грађевинске дозволе што би трајало најмање годину или годину и по дана.

Објект би се требао градити на земљишту бивше војне неперспективне имовине, касарне у Трапистима, а то земљиште додијељено је Влади Републике Српске с којом ИДДЕЕА има уговор о грађењу објекта који би био у власништву Агенције, а земљиште у власништву Владе Републике Српске.

- То земљиште би требало да уреди ИДДЕЕА, али закуп неће плаћати. Дакле, изнајмљивање земљишта је на 99 година и објекта без накнаде - казао је Трбић и додао да је пројектна вриједност објекта с опремањем 22,5 милиона КМ.

Изнио је мишљење и да за рјешење овог питања, односно за трајни смјештај Агенције која чува све личне податке грађана БиХ нема политичке воље.

Упозорио је да услови у којима ИДДЕЕА ради нису адекватни јер су у њима високо софистициране машине помоћу којих се уносе подаци, а сада не постоје прописани услови у којима треба да се врши таква персонализација, поготово за рад сервера који не смију стати с радом.

- Угрожени смо у развојном смислу јер не можемо планирати занављање нити ширење, с друге стране ми не знамо докле ћемо бити у приватном простору, приватник може да нам да отказ. Премјештај такве институције није лак јер она мора радити 24 сата - нагласио је Трбић.

Без обзира на све те проблеме, Трбић је потврдио да су подаци грађана сигурни, јер сервери раде помоћу апликација који су у складу с највишим стандардима.

(Фена)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Касарна Траписти

18.04.2017 17:23

На том мјесту је требало градити (да је било разума, а није), нову болницу ЗФМР "Зотовиц"! Али је лопов Горан Талиц поцињао неке лудацке градјевинске захвате у кругу самостана Траписти и сада та зграда зјапи аветињски пуста. Истовремено у Слатини пере паре градњом некаквих објеката, који одударају и од намјене и од амбијента. Једино сто је успио да онемогуци развој туризма у Слатини, за ста би у родној Пискавици био линцован! Али, ста цете Талиц је кадар СНСД-а, мозе му се.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.04.2017 18:20

Не сумњам у то сто наводиш , ал овдје је несто друго проблем, по сваку цијену се жели агенција пребацити у Фед. Не жели се инвестирати 20 мил. У РС.

Name

!!!

18.04.2017 17:51

Није у интересу Сарајеву да се гради у БЛ. Све агенције које су смјештене у РС покушавају се максимално дискредитирати!!

ОДГОВОРИТЕ