Да ли С.Кореја и САД улазе у велики рат?

 
Све очи упрте су на Корејско полуострво. Има показатеља да Северна Кореја спрема још једну пробу нуклеарног оружја, можда већ сад у априлу, после прославе 150. годишњице од рођења Кима Ил-сунга, оснивача државе. Ако Пјонгјанг то уради, биће реч о провокацији. Стратфор анализира могућа сценарија.

Свијет 18.04.2017 | 17:06
Да ли С.Кореја и САД улазе у велики рат?
Док тензије нарастају, Кина је нагласила важност дипломатије и спречавања да ситуација ескалира у "бесповратну и неконтролисану".

Администрација америчког председника Доналда Трампа засад се ослања махом на млитава средства као што су додатне санкције и појачавање регионалне ракетне одбране да би обуздала нулкеарне амбиције Северне Кореје. Али Вашингтон је јасно ставио на знање да су све опције отворене. А САД су, после ограничног ракетног напада у Сирији 6. априла, спремне за једнострану војну акцију. С обзиром на упорне напоре Северне Кореје да унапреди свој нуклеарни програм, Трампова администрација мораће пажљиво да одмери ризик потенцијалног војног удара.



Опције на располагању

Акција против Северне Кореје могла би да има низ облика или форми - од ограниченог напада до свеобухватне војне офанзиве чији ће циљ бити сви севернокорејски војни капацитети. У најмању руку, САД би могле да изведу ракетни напад да би казниле Пјонгјанг за то што наставља да развија свој нуклеарни и ракетни арсенал и да би га спречиле да убудуће развија атомско оружје. Такав казнени напад могао би да буде ограничен на једну базу или војни објекат уз јасну претњу да ће уследити нове акције ако Пјонгјанг не промени понашање. И мада би овакав напад био најбољи јер би се спречила даља ескалација ситуације, уопште не значи да би Северна Кореја имала слуха за такво америчко упозрење и да би одустала од нуклеарног и ракетног развоја. А остао би и ризик да Пјонгјанг одговори на њега.

Сједињене Државе би могле и да покрену и обухватнији казнени или превентивни напад у покушају да физички спрече ширење атомског и ракетног програма. Напади би и даље били ограничени, мете би биле искључиво нуклеарне и ракетне инфраструктуре, што би показало да Сједињене Државе не покушавају да свргну руководство државе.

Оваква операција - напад на једну мету - дао би Северној Кореји могућност да обузда свој одговор да не би испровоцирала нове нападе, мада и даље не би могла да се одбаци вероватноћа да ће узвратити свим силама.



Ако Вашингтон просуди да Пјонгјанг спрема противнапад, најмудрије би било да се одлучи за свеобухватну војну кампању да би уништио или елиминисао способност Северне Кореје да узврати. Овакав сценарио био би најбољи како би се САД и савезници обезбедили од одговора Сеерне Кореје, али би појачао друге ризике - као што је избијање рата на Корејском полуострву. Следствено томе, кампања ове јачине захтевала би укључивање и учешће регионалних актера, који тек треба да покажу вољу за то - и стварање војне силе далеко веће од оне коју је Америка досад послала у тај регион.

У овом трентуку вероватнији је напад мањих размера, био то циљни казнени напад или већа кампања против нуклеарне и ракетне инфраструктуре. Пентагон је у међувремену преусмерио неколико јуришних група у воде око Корејског полуострва.



Процењивање ризика

Таква операција могла би да укључи и крстареће ракете као и борбене авионе с фиксним крилима, који и вршили нападе на разна постројења широм Северне Кореје. Главне мете били би нуклеарни реактори или постројење за обогаживање уранијума у Јонгбјону, као и севернокорејски нуклеарни научници. Ако САД предузму шире нападе усмерене на онеспособљавање свих елемената севернокорејског нуклеарног програма, могле би и да разместе специјалне снаге које ће нападати подземна постројења која ваздушни напади не могу да униште.

Али што обухватнија буде мета, то ће бити већи ризик од одмазде. Северна Кореја има моћан арсенал ралкета кратког и средњег домета, које може да испали на оближње мете, укључујући америчка војна постројења у том региону. И севернокорејска конвенционална артиљерија могла би да причини значајну штету северним подручјима Јужне Кореје - чак и да досегне до њене престонице. Амерички војни планери слони су да овакву ексалацију сматрају неприхватљивим ризиком.



Сједињене Државе одлучиће о томе да ли да и како да нападну Северну Кореју великим делом на основу реакције која се очекује од Пјонгјанга. Северна Кореја има мноштво разлога за уверљиву освету за сваку агресију не само да би одржала имиџ моћног актера на глобалној сцени него и да би обезбедила домаћу стабилност. Слабашан одговор администрације севернокорејског вође Ким Џонг-уна подрио би његов легитимитет у народу - можда би довео и до пуча. Међутим, Пјонгјанг схвата да би после жестоке одмазде уследио сразмеран одговор, који би могао да обогаљи севернокорејске војне капацитете.

Ако САД процене да Северна Кореја неће да предузме толики ризик, онда готово ништа не стоји на путу одлуци о војном нападу. Па и у том случају Вашингтон ће хтети да процени ризике од ограничене одмазде. САД би могле да закључе да су лансирање мањег броја ракета, које би могле да буду пресретнуте или продор севернокорејских специјалаца у Јужну Кореју - прихватљиве последице. Па и поморски окршаји мањег интензитета могу да буду сматрани мањом одмаздом. Ипак, процењивање снаге севернокорејског одговора је застрашујуће и неизвесно коцкање.



Опције Пекинга

Реакција Кине мора да се узме у обзир и реакција. Пекинг је досад инсистирао на дипломатском решењу да би умањио растуће тензије и упозоравао на ланчану реакцију коју би могла да изазове војна акција против Пјонгјанга. Пекинг је доследно инсистирао на томе да постоји црвена линија која се не сме прећи нечим као што су рат или нестабилност на Корејском полуострву; Кина хоће да буде сигуран да дуж њених североисточних граница постоји тампон зона.



Кина би могла да интервенише на војни напад на Северну Кореју тако што ће подржати севернокорејску владу или омогућити пренос власти без угрожавања реда у земљи. Њене могућности за интервенцију су велике - од војне подршке Пјонгјангу преко подршке најжешћој америчкој војној акцији. Али какву год одлуку да донесе, Пекинг ће остати посвећен одржавању континуитета државности Северне Кореје и спречавању сваког развоја ситуације који би могао да гурне Корејско полуострво у хаос.

САД несумњиво ризикују одговарајућу реакцију Кине ако покрену војни напад без консултација с њом. А ако Вашингтон крене у свеобухватну војну акцију против Северне Кореје, или ако ограничена акција испровоцира рат, биће извесније да ће и Кина војно интервенисати да би заштитила своје интересе на Корејском полуострву. Јесте да Кина жели да одржи тампон између своје територије и америчких снага у Јужној Кореји, али она је и забринута да ће се потенцијални рат у Северној Кореји прелити на њену територију.



На шта обратити пажњу

Још није затворен прозор за дипломатско решење проблема. Пјонгјанг би могао да одлучи да одложи нуклеарну пробу, а САД би заузврат могле да одложе војну акцију и да се задовоље јачим санкцијама.

Севернокорејска нуклеарна проба

Севернокорејска влада могла би да преиспита своју одлуку кад одмери ризике које носи још једна атомска проба. Шеф дипломатије те земље изјавио је у интервјуу 14. априла да би нуклеарна проба могла да буде изведена "кад год главни генералштаб буде сматрао за потребно", не нужно у априлу. Међутим, Северна Кореја ризикује и ако одложи атомску пробу јер би то могло да осоколи Америку и да јој могућност да удари.



Јужна Кореја јача одбрану границе (Фото: АП)
Одбрамбене мере дуж границе двеју Кореја

Јужна Кореја је вазда у стању повишене приправности кад комшије на северу врше војне пробе. Та земља је забринута због могућег војног напада зато што је главна мета севернокорејске одмазде - сада и више због сопствене политичке нестабилности. Нови јужнокорејски председник наредио је армији да појача припреме и безбедност дуж границе.

Затварање кинеске границе

У суштини, чека се било какав знак да Кина мења своје војне положаје или предузима кораке да евакуише странце из Северне Кореје. Неки извештаји указују на то да је Пекинг мобилисао своју војску дуж границе, али још нису потврђени. Тек, "Ер Чајна", једна од две авио-компаније која лети за Северну Кореју, саопштила је да отказује летове на тим линијама од 17. априла надаље. Могуће је да Кина, једина држава чије авио-компаније лете за Северну Кореју, хоће да покаже да је спремна да појача економски приисак на Пјонгјанг.



Потпредседник САД Мајкл Пенс и премијер Јапана Шинзо Абе данас у Токију (Фото: Фонет/АП)
Промене путовања и дипломатских активности

Знак за узбуну била би било каква промена у 10-дневној азијско-пацифичкој турнеји потпредседника САД Мајкла Пенса. Ускрс је дочекао с америчким војницима у Јужној Кореји и наставља даље. Црвена застава била би и прекид дипломатских односа између САД и Кине.

(Курир/Стратфор))

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Не Рат

18.04.2017 15:10

Нема Америка муда напасти С. КОРЕЈУ. Није то БиХ, Сириyа па да напада лако Америка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дзони

18.04.2017 15:36

Трамп сероња као и предходни ткз предсједници,тј послусници монструма!

Name

Итекако јест

18.04.2017 16:08

Напашће сигурно , овај наш Трамп неће то пропустити , шта ће радити америчка индустрија оружја.

Name

Циркус

18.04.2017 16:33

Није Америка никад ни напала БиХ , о цему ти.

Name

логиситк

18.04.2017 15:34

не вјерујем у избијање рата, баланс у наоружању обично значи мир и преговоре. Да је било баланса у наоружању 1990-тих ни код нас не би било рата. У случају америчког напада ту ће радити крстарећи "томахавк", стратешки бомбардери и ловачка авијација.

ОДГОВОРИТЕ
Name

комедија

18.04.2017 16:07

Залосно је сто ти имас право гласа који се рацуна као глас просјецног становника који је заврсио средњу сколу?

Name

ре комедијан

18.04.2017 16:21

жалосно је што такви "интелектуалци" остављају тако глупе коментаре.

Name

Тр Комедија

18.04.2017 18:25

А ста фали стедњој сколи? Ти тадни и си стуб тада у дрзави а мало наградјени. Размисли ста писес.

Name

СРЕЋНО

18.04.2017 15:40

НЕКА ИМ ЈЕ СА СРЕЋОМ...ПА И БИЛО БИ БЕЗВЕЗЕ ТОЛИКО ОРУЖЈЕ ДА ПРОПАДА,А НАС СВАКАКО ИМА ВИШЕ НЕГО МРАВА.КОЈИ ЋЕМО ДО МОЈЕГА ПАТИТИ СЕ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тореx

18.04.2017 16:18

Американци це сигурно напасти,могуце 29. априла или 1. маја ове год,ако не раније. Ким це узвратити али по Ј.Кореји и по нека ракета на Јапан,могуце је да це се ици на свргавање Ун-а али без вецих резултата,Русија би могла остати без "хладног савезника" уколико би досло до слабљења С.Кореје,али ни то није искљуцено.

ОДГОВОРИТЕ