Шта урадити ако сте сипали погрешно гориво у резервоар

Точење погрешног горива у аутомобил може бити грешка са финансијски значајним последицама, али ако поступите хладнокрвно и на време, трошак и непријатности могу бити минимални.

Занимљивости 18.04.2017 | 11:26
Шта урадити ако сте сипали погрешно гориво у резервоар
Сипање погрешне врсте горива у резервоар је омашка која се понекад дешава возачима, нарочито ако су деконцентрисани или растројени на пумпи. Опасност од ове грешке била је нарочито изражена раније, док није било система за спречавање точења погрешног горива у аутомобил, који на неким новим моделима нуде одређени произвођачи.

Станете на бензинску пумпу, у журби сте, наточите, платите и тек вам онда подсвест јави да сте сипали погрешни врсту горива. То је најбољи и уједно најјефтинији сценарио овог лошег филма.

Иако неписано правило каже да бензинца у који је сипано мало дизел горива (до пет посто) можете возити ако му накнадно до врха резервоара наточите бензин, па ће се све заједно “помешати” без проблема, никако вам то не препоручујемо, посебно ако имате новији и модернији аутомобил.

Што је аутомобил новији и технолошки савременији, по правилу су му и делови и мотор софистициранији, па је нужно да све буде оптимално и према препорукама произвођача како би се избегла штета.

Стручњаци упозоравају да никако не стартујете мотор, него да изгурате аутомобил на паркинг бензинске пумпе и позовете шлеп службу која ће га однети у сервис.

Тамо ће источити гориво из резервоара, заменити филтер горива и проблем је релативно јефтино и безболно решен. Међутим, проблем је много већи ако схватите да сте сипали погрешно гориво након што сте већ кренули са пумпе и тек онда приметили промену у начину рада мотора.

У том случају мотор треба што пре угасити, а возило као и у претходном случају уз помоћ шлеп службе пребацити у сервис.

Ту је већ штета већа, а ако се поклопе незгодне околности или сте возили ауто дуже, може бити и веома скупа, што зависи од конкретног модела аутомобила и мотора.

Осим испуштања горива, ако се дизел наточи у бензинца, потребно је очистити цео систем убризгавања горива. Обично на мотору не остају трајне посљедице.

Стручлњаци наводе да ако бензин сипате у дизелаша, систем убризгавања, односно пумпа високог притиска (или како се у жаргону каже “Босцх” пумпа) издржи, али врло често изгоре карике на клиповима цилиндара те настане знатна материјална штета.

Дакле, најбитније је одмах угасити мотор како би се максимално смањиле штетне последице омашке коју сте начинили приликом точења горива.

Да ли вам се некада догодило да сипате (или вам радник на пумпи наточи) погрешно гориво? Каква су ваша искуства у вези са тим? Одговоре можете поделити у коментарима.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

саса

18.04.2017 16:02

Мања је стета ако сипате у дизела бwнзин радник на пумпи.

ОДГОВОРИТЕ