Џон Тери напушта Челси послије 22 године!

Капитен Челсија Џон Тери напустиће редове "плаваца" на крају сезоне, после 22 године на Стамфорд Бриџу.  Готова ера великог капитена – Теријево „збогом“ јединој љубави! Опроштај Плаваца и фантастичног дефанзивца који је за клуб дебитовао давне 1998. године.

Фудбал 17.04.2017 | 22:10
Џон Тери напушта Челси послије 22 године!
Тери је у Челси стигао 1995. као омладинац из редова локалног ривала Вест Хема, а за први тим је дебитовао три године касније.

У међувремену је одиграо 713 утакмица и постигао 66 голова, те освојио 16 трофеја, од чега су четири Премијер лиге, те Лига шампиона и Лига Европе у узастопним сезонама.

Међутим, ове сезоне је постао резерва доласком Антонија Контеа на место менаџера, одиграо је тек десет утакмица, од тога само пет у Премијер лиги. Није постигао ниједан гол за сад, а то му се десило само у дебитантској сезони, када је тек седам наступа.

Тери је типичан пример снажног, упорног дефанзивца и рођени лидер, "командант" одбране, познат по својим агресивним стартовима, одличном позиционирању и способности "читања" игре.

"Могу да понудим још много тога на терену, али схватам да је простор за мене овде у Челсију ограничен. Увек ћу бити "плавац" и желим да своју последњу сезону као играч Челсија завршим са титулом. Увек сам желео да одем у право време, на прави начин, осећам да је то сад, и за мене и за клуб", рекао је Тери.

Капитен Челсија је постао 2004, након пензионисања Марсеја Десаија, а доласка Жозеа Муриња на место менаџера екипе. Траку је носио на 578 утакмица.

Сматра се једним од најбољих штопера своје генерације. Био је дефанзивац године Европе три пута, а 2005. и најбољи играч Енглеске у избору фудбалера.

Пет сезона у низу је биран у идеални тим Уније професионалних фудбалера (ФИФПро), а био је и члан идеалне поставе Светског првенства 2006. у Немачкој, као једини Енглез.

Тери је најуспешнији капитен у историји Челсија, један од петорице играча који су плави дрес лондонског клуба носили најмање 500 пута, трећи свој времена, те најефикаснији дефанзивац у историји Стамфорд Бриџа.

Први је капитен који је подигао трофеј ФА Купа на новом Вемблију (2007) и први играч који је постигао гол у међународној утакмици на највећем енглеском стадиону (у ремију са Бразилом 1:1).

Легендарни капитен Челсија Џон Тери и дефинитивно је одлучио да напусти Плавце на крају сезоне. Ту вест је саопштио богати лондонски клуб на свом званичном поралу, уз опроштајну изјаву искусног 36-годишњег фудбалера.

Тери је за Челси деибтовао 1998. године, а до сада је забележио 713 наступа и постигао 66 голова.

„Након 22 године имам толико тога да кажем о толико дивних људи и овако великом клубу. Од тренера, саиграча, људи који раде у клубу и навијачима, сви су ми дали толику подршку дуги низ година. Не могу им довољно захвалити. Имаћу прилику да и даље о томе говорим у наредним недељама“, рекао је Тери на клупском сајту.

Од доласка Антонија Контеа искусни штопер знатно мање минута проводи на терену, али се то уосталом донекле и очекивало. Ипак, Тери нема намеру да окачи копачке о клин.

„О својој будућности ћу одлучити у догледно време, али сам сада желим да помогнем клубу да постигне успехе у овој сезони. Клуб и ја смо одувек имали фантастичан однос, који ће се наставити и након мојих играчких дана. Имали смо неколико заиста позитивних разговора, али након пажљивог разматрања одлучио сам да је сада прави тренутак да одем. Одувек сам имао намеру да одем у право време и осећам да је крај ове сезоне прави тренутак за мене и клуб. Још увек осећам да могу много тога да понудим на терену, али такође и схватам да ће Челси бити ограничен због мене. Жељан сам да наставим са игром, тако да ћу се трудити да започнем нови изазов. Никада нећу заборавити невероватан пут на којем смо били. Хвала вам на свему“, поручио је Тери.

Џон Тери је на Стамфорд Бриџ стигао са 15 година, а пре тога је био у подмлатку Вест Хема. Први меч за Плавце одиграо је 28. октобра 1998. године у Лига купу против Астон виле, када је ушао у самој завршници меча. У стартној постави се први пут нашао исте сезоне у утакмици ФА купа против Олдама.

Током каријере у Челсију имао је неколико неславних тренутака, који су му озбиљно узбуркали каријеру. Највећу медијску пажњу добила је љубавна афера са Ванесом Перонсел, бившом девојком његовог некадашњег саиграча Вејна Бриџа, због које је чак на одређено време изгубио капитенску траку репрезентације Енглеске.

Ипак, у Челсију га се никада нису одрекли, што му је омогућило да последњих неколико година одиграна на високом нивоу.

Забележио је 78 наступа и постигао шест голова за "Горди Албион.



Извор: Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар