Због брзе хране "балон" у стомаку

Надимање и болови у трбуху муче велики број људи.

Здравље 17.04.2017 | 11:07
Због брзе хране "балон" у стомаку
ДВЕ трећине светске популације повремено или стално има проблеме са надимањем и непријатним осећајем у стомаку, процењују стручњаци. Вишак ваздуха у гастроинтестиналном тракту, код неких особа изазива и бол у разним деловима трбуха, па је важно што раније открити разлог овог стања.

Узроци надутости могу да буду многобројни, а најчешћи су лоша исхрана, нетолеранције на одређену храну, бактеријска неравнотежа у цревима, али и нека обољења.

Надимање обично изазива бол на једном месту у трбуху, најчешће у или око желуца или дванаестопалачног црева, а код неких особа се премешта и у друге делове трбуха. Трајање и појава надимања обично зависи од тога у ком делу стомака долази до надутости. У танком и дебелом цреву надутост се јавља од три до 24 сата после јела, у желуцу обично сат после оброка, а у дванаестопалачном цреву, жучној кеси или гуштерачи, од једног до три сата после узимања хране.

Надутост код већине људи обично представља само последицу уношења одређене хране која не прија њиховом стомаку, или самог начина једења хране. Преједање или брзо гутање доводи до уношења вишка ваздуха у стомак, што изазива надутост, подригивање и појаву гасова. У неким случајевима надимање може да буде симптом болести као што су чир на желуцу, камен у жучи или појава тумора.

И ЛЕКОВИ ИЗАЗИВАЈУ ТЕГОБЕ- ЛЕКОВИ против болова као што су "аспирин" и "ибупрофен" могу да изазову надимање у стомаку, а дешава се и да жене које су имале више од једне трудноће чешће имају ове тегобе, јер су им због истезања током другог стања мишићи стомака ослабили и изгубили тонус - сматра професор микробиологије Артур Оувхенд са Универзитета Турку у Финској, преноси "Дејли мејл". Истраживања су показала и да особе које држе дијете у чијем склопу је унос угљених хидрата веома мали, имају чешће стомачне тегобе и чак 40 одсто мање "добрих" бактерија у цревима.

Непријатан осећај у стомаку у многим случајевима може да се спречи променом начина исхране. То значи да избегавате такозвану тешку храну, као што су разне врсте зелениша, купус, кељ, броколи, карфиол, махунарке, лисната пецива. Избаците алкохолна пића, грицкалице, газиране сокове, зачињена јела, јер они надражују стомак, успоравају варење и подстичу ферментацију која ослобађа гасове из стомака. Жвакаће гуме посебно оне без шећера немојте да узимате, зато што садрже манитол или сорбитол који изазивају надутост.

Једите чешће, а мање оброке које сте сами припремали, и не купујте брзу храну. Уколико сте у прилици, после јела прошетајте како бисте подстакли варење.

Није само храна коју уносимо кривац за појаву болова и надутости у стомаку. Претеран раст и размножавање бактерија у цревима такође могу да доведу до настанка тегоба. Иако се број "нормалних" бактерија које се налазе у цревима повећава то не значи да је дошло до неке инфекције, већ се равнотежа цревне флоре у некој мери нарушила. Нормално функционисање система за варење у овом случају може да се врати узимањем пробиотика. Они садрже многобројне сојеве пробиотских бактерија које подстичу рад црева и побољшавају варење. Добре бактерије из пробиотика, и пробитска влакна налазе се и у неким намирницима, као што су банане, бели лук, празилук и шпаргла.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар