Јаје из Мокрина најтврђе

Дуго сам бирао јаје, а још дуже чекао победу, 20 година се надам и сада ми се жеља остварила, каже Сава Терзић победник незваничног светског првенства у туцању јајима у Мокрину.

Свијет 16.04.2017 | 20:51
Јаје из Мокрина најтврђе
Туцанијада је врхунац свечаности које се поводом Ускрса у Мокрину одржавају 11 дана.

Већ на улазу у Мокрин јасно је да је данас посебан дан, гласна музика из неколико шатора меша се са црквеним звонима и вриском деце која весело трче јер знају да им је данас све дозвољено.

Шарене тезге са слаткишима, домаћим производима и играчкама испуњавају Варошки трг док се колоне посетилаца стрпљиво крећу загледајући понуду и поздрављајући се.

На крају шеталишта налази се Дом културе који је центар данашњих збивања јер се у свечаној сали ове зграде одржава првенство, и то светско.

Иако званично нема тај статус, Туцанијада у Мокрину сматра се светском, јер сваке године окупља људе који долазе чак и са Новог Зеланда!

Тако је и данас, када су јачину свог јајета дошли да провере људи из Кикинде, Београда, Бечеја, Љубљане, Зрењанина, Крагујевца, Чачка, али и из Немачке, Шведске, Америке.

Из озбиљности вођења програма, држања судија као и видљиве треме код учесника види се да се ово такмичење сматра јако важним.



Води се рачуна о сваком детаљу, јаја која су ушла у финале носе се у посебној кутији, а сваки учесник има прслук са редним бројем под којим наступа.

Важност тренутка види се и по пажљиво одабраним оделима, дотераним фризурама и нервозном осмеху који прикрива велика очекивања.

Финални сат започет је окршајем најбољих у јуниорској категорији, а победу је однела једанаестогодишња Милана Банковић из Панчева, која је пролазак у сваки следећи круг прослављала гласним уздахом олакшања.

Она је на путу до финала победила и рођеног брата, а при додели пехара се од среће и расплакала.

Док је такмичење деце било забавно и опуштајуће за публику сви су се уозбиљили када су на бини изашли 16 најбољих међу сениорима. Већина њих су стари учесници, а неки су већ освајали прва места, ипак и даље се види да имају јаку жељу за победом.

Започињу прва куцања у пару и убрзо на бини остаје осам најбољих.

Међу финалистима је било земљака, очева и синова, комшија и далеких рођака који су се шалили међусобно, али када би дошао њихов ред да се куцају лица су им постајала озбиљна и фокусирана.

Након неколико кругова, и десетине мањих и већих аплауза у окршају Саве Терзића из Мокрина и Милана Михајловића из Бијељине, победу односи весели и румени Сава.

Док му очи сијају стрпљиво позира са пехаром и победничким јајетом, а на лицу му се види истинска срећа коју је чекао 20 година.

Он је био првак само једном, 1996. године, али га то није спречило да учествује сваке године што планира и у будућности док, како каже, буде могао да храни кокошке.

Јаја за ово такмичење почињу да се бирају у јануару након Божића, а овогодишње најтврђе светско јаје изабрао је Савин син познатом техником лупкања јајета по зубима како би се видела чврстина љуске.

"Ја не могу да добро проценим јер имам вештачку вилицу, овако је он обавио тај део, а ја свој. Не могу да верујем, ко чека дочека!", поручује Сава широко се осмехујући.

(Мондо.рс)

Коментари / 0

Оставите коментар