Хиљаде евра му доносе љешници

Након што је као војно лице отишао у пензију, Зоран Новаковић из Србије је одлучио да се упусти у нови посао. Почео је да се бави производњиом љешника.

Србија 16.04.2017 | 20:30
Хиљаде евра му доносе љешници
"Препрека је једино што се дуго чека на повраћај средстава, али ко може да сачека прича је лијепа, с обзиром да мала производња у Србији не задовољава потребе, па се љешник увози из Турске. Код мене је потражња много већа од понуде. Зову ме људи из цијеле Срибје и могао бих да продам много више. Међутим, за мене и егзистенцију моје породице, ово је сасвим задовољавајућа производња и приход", истиче Зоран.

Љешник може да чека добру цијену

Он је своје љешнике засадио 2006. године и тек је прошле године по први пут убрао плодове свог рада. Наиме, љешник рађа тек осме, девете, па чак и десете године када је његов род у пуном капацитету.

Новаковић је посадио 500 садница на једном хектару и добио род прошле године од око две тоне неочишћених љешника, односно око 850 килограма очишћених љешника. Тренутна цијена љешника, према његовим ријечима је око 6,5 евра на велико, тако да се простом рачуницом долази до тога да када би их одједном продао по тој цијени – зарадио би око 5,5 хиљада евра.

"Не продајем одмах, чекам праву цијену. Он није кварљива рода, може да се чека повољна цијена, не мора истог мјесеца да се прода. Нисам продао све, јер имам старе купце којима мјесечно испоручујем одређену количину. Цијена никада није пала испод пет евра по килограму на велико, за ових 10 или 11 година колико се тиме бавим", каже Зоран, преноси “агроклуб.рс“.

Увезао саднице из Италије

Након истраживања о љешнику и разговора са колегама, своје саднице увезао је 2006. године из Италије.

"Цијена садница зависи од тога да ли су стаблашице или су жбунастог облика. Стаблашице су калемљене саднице, оне су од пет до шест евра по стаблу, а жбунасте саднице су 2,5 до три евра. Све зависи ко шта преферира и воли. Ја сам засадио жбунасте саднице и задовољан сам њима", каже Зоран.

Према његовим ријечима, његове саднице су квалитније од оних које могу да се нађу у Србији, јер имају посебну арому, која даје посебан мирис колачима, те су његови љешници јако погодни за посластичаре и кондиторску индустрију.

Инвестиција од 5.000 евра

Цијела инвестиција око љешника, од куповине садница, обрађивања плаца, анализе земљишта до куповине машина и прикључака за трактор, реализована је из сосптвених средства. Није учествовао на конкурсима. Када је подвукао црту, цијела инвестиција га је коштала око 5.000 евра.

Зоран је неке купце тражио сам, а неки су му сами дошли. Свој сајт има већ десетак година, те су многи преко интернета сазнали за његову производњу љешника. Купци његових љешника су углавном послатичарнице и продавнице здраве хране у ужичком крају.

"Сматрам да нисмо погрешили. Да има посла око њих – има, али сасвим пристојна зарада може да буде. Ово није наш максимум, можемо да проширимо, али за нас је сасвим довољно ово што имамо. Покрије се нешто са пензијом, мало са љешницима и може пристојно да се живи", каже Зоран.

(Телеграф.рс)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Семберац

16.04.2017 18:48

Исто ко малине и краставци па сад и љесњаци, ста ли је следеце.Кад поцињу са тим обецају откуп и све остало а пара ко салате. Дрзава није могла ста боље да им даа,каку фабрику ста боље а од тога неа хљеба Ста це од тога да заради у току године,јел то стварно толика зарада,само им дају да се пате са тим и да им мало замазу оци ови политицари,сто они то нераде ако је толико добро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Навлакуса

16.04.2017 20:05

Турци производе толико љењака да незнају ста да раде са њиме а ми открили топлу воду,ма дај...

Name

милос

16.04.2017 21:42

Христос васкресе људино

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драго

17.04.2017 07:15

Ја преваре

ОДГОВОРИТЕ
Name

Романија

17.04.2017 08:06

Цитас ти семберац ста ти цовјек казе, треба улозити али паре не могу преко ноци доци код постеније људи, него морас бленто сацекати. А у овом слуцају тек после 10 година узивас у свом плоду и раду. Тако ако нецес постено ти иди па кради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

17.04.2017 11:22

"Бленто"

Name

Семберац

17.04.2017 11:32

Овај “Романија“ нема зиве везе ста писе. Ухвати се ста паметније а не тих љесњака сто си их толико нафалио,нико нормалан то неоправдава осим оних сто немају другог избора. И овај има пензију па се с тиме допуњује. Ја сам имао довољно и земље и масине и све сто треба за пољовривреду,уцитељ био, и навио прије 10 год.за Аустрију,нек ти политицари и њихова дјеца то раде сто су нас довели до тога да се бавимо пољопривредом и да говоре то је бизнис,сарена лаза!

Name

цццц

17.04.2017 18:38

Сто би Србин у несто улагао и чекао годинама да се улозено почне врацати, србину треба оно сто мозе одмах продати, препродати или просверцати. Сто би се се ми муцили то је за оне који хоће радити и да њихови унуци зиве од тих производа србима је важно дај данас а ста це бити сутра кога брига. Цаст изузецима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

17.04.2017 22:41

Мозе свако да посади љесњаке,проблем је цекање,тек послије 10 година цекања мозе се надати некој заради

ОДГОВОРИТЕ
Name

хехе

19.04.2017 10:24

Само месо људи, ту је лова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалуцанин

19.04.2017 11:56

Љеље,Купине,малине,аронија,брусница,пузеви,цинциле нојеви клокани ма има тога јос сто покусавају овом јадном народу подвалити..Све под мотом "брза лова".Ма баталите то људи боље у "Звезде гранда".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маxо

19.04.2017 16:02

Ма да навлакусе за наиван Народ. Ја из наслова рацуно он зарадио 50.000км а он зарадио једва 8000км и то после 10 година цекања. А да неговоримо колико треба да поберес тај љесњак и да га оциситс вјероватно 2 цовјека 7 дана рада.

Name

Јагодица Бобица

19.04.2017 14:00

Ви се овде спрдате са цовјеком,само да вам казем да ја сваке године узмем по пар милијона марака на јагодама.Нема ни пореза ни акциза,циста лова.(У повјерењу,све ми откупи ,,Фруктал,, ал тису-мису).

ОДГОВОРИТЕ
Name

а

19.04.2017 18:25

Ја продам све сљиве "БОСАНКИ" из Добоја , у прослој години узео 10 милиона еура (пс.све радим сам)!!!!