ХОЛ: Фајенорд и Ајакс сигурно настављају трку!

Фајенорд је уплашен, али Торнстра и Елија имају лек за смирење - евроголови за останак на шампионском курсу! Лидер холандског првенства није одушевио игром.  Ајакс прати и поправља гол разлику! За сваки случај. . .

Фудбал 16.04.2017 | 19:40
ХОЛ: Фајенорд и Ајакс сигурно настављају трку!
Џаба оних 8:0 против нејаког Го Ахед Иглса. Пораз у дербију са Ајаксом и каснији реми на гостовању код Зволеа очигледно су уздрмали самопоуздање Фајенорда. Истина, у 31. колу Ередивизије кец на Де Кајпу, али остаје утисак да су се у Ротердаму уплашили све извесније могућности да прекину 18 година дуг шампионски пост. Одлични Утрехт опасно је запретио лидеру Ередивизије, али су га голови Јенса Торнстре и Ељера Елија послали кући празних шака - 2:0.

Утрехт је могао више. Утрехт је могао до бода. Фајенорд је на тренутке деловао као тим препаднутих играча. Играо је код куће, сви знамо каква је врела атмосфера у Ротердаму, али је добар део меча преседео на сопственој половини чекајући ривала на контру. Није то била тактика. Није то био Фајенорд који се уопште изборио за пол позицију пред финиш првенствене трке. Не, врло је просто. Притисак је почео да стеже ноге изабраника Ђованија Ван Бронкхорста. Предуго није било титуле у Ротердаму.

И надали су се у Ајаксу да ће Ухтрехт, као што је то много пута учинио гиганту из Амстердама, сада загорчати живот и Фајенорд. Али то што је Фајенорд уплашен, не значи да не зна. Јенс Торнстра зна много. Знају то и у Утрехту из којег је 2014. и дошао у Фајенорд. После промашеног зицера за госте крајем првог полувремена, дуга лопта на главу најбољег стрелца Ередивизије Николаја Јоргенсена, који ју је спустио на ногу Торнстри, а овај лукаво и вешто из прве спровео преко Ухтрехтовог голмана Давида Јенсена уа 1:0 у 48. минуту. Торнстрин 14. лигашки гол у сезони, а немојмо заборавити и осам асистенција. Блистава сезона.

Ни то иницијално вођство није помогло Фајенорду да се ослободи. Поново је Утрехт био тај који је диктирао ритам игре. Домаћи су сатерани на конопце. Виљем Јансен је у 74. минуту имао добру шансу да изједначи. Није и по неписаном фудбалском правилу стигла је казна. Сурова и у исто време предивна. Ељеро Елија је у стилу Фелипеа Кутиња послао савршену кифлу са ивице казненог простора, Јенсен као да је погрешно проценио путању лопте, али питање је да ли би имало смисла и да није спустио руке.

Херенвен је ове сезоне успевао да откине бодове и ПСВ-у и Фајенорду, али не и Ајаксу! Копљаници су још једном показали да им овај ривал и те како годи, па су и поред заостатка од једног гола успели да лако славе и тако успешно наставе трку за титулу. 

Три кола пре краја иста мета исто одстојање: Фајенорд 76, Ајакс 75.  

После осам минута игре Херенвен је повео на Амстердам арени са 1:0. Сада већ чувени Реза Гочанејхад својим 18. поготком у сезони, а 11. у 2017. години, по чему је први у Холандији, најавио да би његов тим можда могао да прекине серију од шест везаних пораза од Ајакса, али још до полувремена домаћи су успели не само да преокрену, него и да фактички обезбеде победу. 

За свега 18 минута, у периоду од 24. до 42. минута, Ајакс је преко Вергевера, 17-годишњег Матијса Лигта и Давија Класена стигао до 3:1. 

Херенвен се готово предао после првих 45 и Копљаници не само да су већ имали обезбеђена три бода, него су могли и да поправљају гол разлику која би на крају могла да одлучује уколико два тима која се боре за титулу заврше с истим бројем бодова. Преко Долберга и младог Бразилца Нереса Ајакс је стигао до коначних 5:1. Тако сада Фајенорд има "само" осам голова вишка у односу на првог пратиоца, али не треба заборавити - и много лакши распоред у последња три кола. 

Фајенорд: Витесе, Ексцелзиор, Хераклес.
Ајакс: ПСВ, Го Ахед Иглс, Виљем ИИ. 

ЕРЕДИВИЗИЈА - 31. КОЛО:

Петак:

Хераклес - АЗ Алкмар 1:2 (0:0)
/Кувас 90+3 - Вегхорст 53, Јаханбаш 82/

Субота:

Рода - Спарта Ротердам 3:1 (1:0)
/Ајагун 14, 61, Росхувел 89 - Верхар 77/

Ден Хаг - ПСВ 1:1 (0:1)
/Хавенар 87 - Пропер 7/

Ексцелсиор - Витесе 1:0 (1:0)
/Хаселбајнк 13/

Твенте - НЕЦ 3:0 (1:0)
/Унал 12, 90+2, Јенсен 58/

Недеља:

Виљем ИИ - Го Ахед Иглс 2:0 (0:0)
/Сол 72, Шурман 82/

Фајенорд - Утрехт 2:0 (0:0)
/Торнстра 48, Елија 80/

Гронинген - Цволе 5:1 (3:0)
/Линсен 14, Махи 19, 52 Линсен 38, Хрустић 88 - Брок-Мадсен 46/

Ајакс - Херенвен 5:1 (3:1)
/Вергевер 24, Де Лигт 32, Класен 42, Долберг 68пен, Нерес 83 - Гочанејхад 8/

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар