Докторира на турбо-фолку!

Музиколог Фуми Уехата браниће у Осаки дисертацију на тему српске новокомпоноване музике.

Свијет 16.04.2017 | 11:02
Докторира на турбо-фолку!
За њу - српски народњаци су закон. Цеца, Сека, Вики, и наравно Џеј, квалитетни су музичари, а њихови хитови и пјесме других новокомпонованих извођача пријатне су, забавне и привлачне композиције.

Толико да их је изабрала за тему свог доктората! И то можда не би чудило да "борац за правду српских народњака" није музиколог Фуми Уехата (37) из Јапана и да ову докторску дисертацију не брани на Универзитету у Осаки, пишу беградске Новости.

У Србију је дошла студентском размјеном прије 14 година. До 2006. године студирала је на Филозофском факултету у Београду. Живећи у студентском дому на Звездари, гдје су се, како каже, често правиле журке, први пут је чула најнеобичнији звук до тада - наше народњаке.

- У почетку ми се није много допала, али када сам се вратила у Јапан, родну Осаку, недостајало ми је све што је карактеристично за Србију и почела сам пуно да слушам народну музику - прича Уехата.

-Има неколико песама које баш волим - "Београд" од Цеце Ражнатовић, "Махинално" од Вики Миљковић, "Тако млада" од Тање Савић и "Црно и златно" од Секе Алексић...

Памти Фуми, како каже, необичну ситуацију, на почетку студија у Београду.

- На новогодишњу журку ишла сам са пријатељицама које су изричито говориле да не слушају народњаке, али када је на журки пуштена Цецина песма, све су листом почеле да је певају заједно и знале су сваку реч - присјећа се саговорница Новости.

-Била сам изненађена, јер је таква ситуација незамислива у Јапану. Много више, међутим, почела сам да размишљам о тој музици приликом писања кратког рада за студије. Све више ме је привлачио тај звук и схватила сам, без двоумљења, да је то врста музике коју бих проучавала као тему докторских студија.

Завршила је основне и магистарске студије при катедри за опште умјетности и катедри за музикологију. Послије година проведених у Јапану, Фуми је прије три године добила државну стипендију Јапана за докторске студије и на њену велику радост поново се обрела у Београду.

- Знала сам добро какве су у јавности и међу критичарима "оцене" и излагања о народној музици, али ови критичари нису ни слушали људе из те музичке индустрије, ни певачице, ни аранжере, ни композиторе - тврди саговорница.

- Нити су објаснили, на пример, шта ствараоци те врсте музике и културе мисле о својој музици и с каквим циљем је креирају. Зато сам хтела да проучавам ту музику, са сасвим новог аспекта, без негативног става који о њој имају не само критичари, већ и већина људи.

Тема њене дисертације гласи: "Студија о репрезентацији и рецепцији музичког изражавања народног идентитета у поп-фолк музици у Србији". Крајем ове године браниће докторски рад на Осака универзитету у Јапану.

- Ја сам Србију заволела преко музике. Дивим се томе што имате тако богату музичку културу, без обзира на то да ли су композиције старе или нове - каже саговорница Новости.

- Много је оних који критикују овакву врсту музике као неквалитетну, али у тим критичним видовима постоји доминантно, али већ застарело разматрање о култури и уметности.

По њој - што старије или једноставније, то вредније. Нема смисла да се квалитет савремене народне музике оцењује и разматра са таквог становишта. Важно је признати да све врсте музике имају различите вредности и културне позадине. Ако неко има такав приступ музици, може се разонодити и уживати у лепотама свих врста музике.

Раније је више слушала српски рок, поп и хип-хоп, нарочито "С времена на време" и "Смак", али иначе, како Фуми прича, слуша народну музику и често обрати пажњу како се тренд и стил мијењају, какви утицаји стижу из других земаља и музичких жанрова.

- У Јапану, нажалост, нема посебног клуба и места где се може чути српска новокомпонована народна музика - каже Фуми.

- Имамо прилике да гледамо српске филмове у којима се чује народна музика и да уживамо у ретким концертима, углавном трубача. Србија ми много недостаје, па се радујем јер ће ми државна стипендија трајати још три године и често ћу долазити.

У међувремену, кад год имам презентације на међународним конференцијама или на факултету, користим српске новокомпоноване и народне песме. У тим приликама, увек добијем позитивне реакције од колега који први пут слушају вашу народну музику.

"Русе косе" у Осаки

- Заједно са још неколико Јапанаца проучавам поп-фолк у балканским земљама - прича Фуми. - Овај пројекат је почео пре четири године. Ускоро ћемо објавити и јединствену књигу о тој музици у Јапану. Писала сам део посвећен српској народној музици.

У оквиру тог пројекта, пре неколико месеци, одржан је међународни скуп на Универзитету у Осаки. Дошло је много научника са Балкана и Србије. Наш гост била је професорка из Београда Ива Ненић. Заједно смо певале Цецин "Београд" и одушевиле друге учеснике.

Са колегом из Јапана, отпевала сам "Крадем ти се у вечери ране" и "Русе косе цуро имаш".

Јапанска енка

- И ми у Јапану имамо етно-музику, Енку - каже Фуми. - Елементи наше старе народне музике користе се у смислу скале, текста и визуелне презентације. Нажалост, енка музику у Јапану више слушају стари него млади.

За разлику од тога, српска народна музика је управо мејнстрим, популарна музика у Србији, нарочито стварана музика за младе. Зато је природно да се вашој новокомпонованој музици понекад прилагођавају провокативни текстови и светски визуелни трендови.

(Агенције)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Карадоз

16.04.2017 09:20

Е то це омогуци свијету напредак

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вук

16.04.2017 09:23

Велика је разлика између српске изворне народне пјесме и музике и новокомпоноване,што изгледа будућа докторица брка.Ако јој је то исто онда јој је слон неђе на ухо драуфнуо.Чини ми се да од ове науке нема баш ништа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Самурај

16.04.2017 10:14

Ко бих рекао да и у Јапану има ,,сљаклука и грмаљистике,,.Свијет је отисао у к.... .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мислим-Ман

16.04.2017 11:59

Турбо фолк и Јесте намјера мрачних снага да затупе просјечног становника балкана. Такав затупљен ум (блинг блинг мода злато и престиз) је подложнији манипулацијама медија, банкарском стратегијом задуживања итд итд

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркаш

16.04.2017 16:15

Па кад је Шешељ могао докторирати на Лењину и ОНО и ДСЗ може и ова госпођа на турбо народњацима.

ОДГОВОРИТЕ