Турска гласа на референдуму

Широм Турске отворена су данас гласачка мјеста на којима ће се грађани изјашњавати на референдуму о уставним промјенама, које предвиђају прелазак те земље са парламентарног на предсједнички систем вођења државе.

Свијет 16.04.2017 | 10:47
Турска гласа на референдуму
Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган апеловао је синоћ на сународнике да у што већем броју изађу на референдум на којем ће се одлучивати о измјени Устава за проширење овлаштења шефа државе.

Ердоган истиче да ће позитиван одговор на референдуму донијети стабилност у Турску и већи економски раст а одбацује тврдње опозиције да ће измјене успоставити "режим једног човјека".

Посматрачи, укључујући и тим из ОЕБС-а, наводе да је референдум отежан бројним рестрикцијама.

Највећа опозициона партија Републиканска народна партија /ЦХП/ оптужује Ердогана за кршење изборних закона и кампању назива непоштеном.

Као примјер наведено је то да је опозиција системским промјенама у медијском простору била запостављена за разлику од провладиних који су имали и превелику минутажу. ЦХП и друге странке имале су само мали дијелић медијског простора за изношење својих ставова.

Према посљедњим резултатима анкета, благо вођство има опција за проширење овлаштења предсједника.

Резултати референдума очекују се у вечерњим часовима.

Неистомишљеници сматрају да је то корак ка већем ауторитаризму у Турској, гдје је 40.000 људи ухапшено, а 120.000 отпуштено или суспендовано са посла након неуспјелог војног удара у јулу прошле године.

Западне државе критиковале су оштар одговор власти на неуспјели војни удар и односи са ЕУ, о чијем чланству Анкара преговара протеклу деценију, пали су на најнижи ниво након што је Ердоган европске лидер оптужио да се понашају као нацисти јер је на митинзима у неколико европских држава забрањено учешће турских политичара.

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар