У експлозији 16 погинулих

У експлозији која се данас догодила у близини конвоја аутобуса који чекају да уђу у сиријски град Алепо погинуло је најмање 16 особа, наводи Сиријска опсерваторија за људска права.

Свијет 15.04.2017 | 16:51
У експлозији 16 погинулих
Десетине избјеглица чекало је у конвоју када се експлозија десила на ранжирној станици на територији под контролом побуњеника у области Расхидин.

Повређено је неколико људи, известили су провладини медији и опозициони активисти. Експлозија се догодила у области Рашидин, недалеко од Алепа, поред десетина аутобуса у којима се углавном налазе шиити евакуисани из два сиријска села, пренео је Ројтерс.

Војни медији извештавају да је реч о самоубилачком нападу и да је дошло до експлозије аутомобила-бомбе у близини конвоја аутобуса.

Хиљаде евакуисаних са обје зараћене стране у Сирији од петка се налази на овој територији, а споразум "Четири града" склопљен је како би се смањиле патње људи под опсадом.

На хиљаде Сиријаца, који су у петак евакуисани из четири сиријска села, блокирано је на путу, дан након што су напустили своје домове, чиме је договор у евакуацији под знаком питања, јавља АФП.

Према наводима извештача француске новинске агенције, око 5.000 људи чека на даљи транспорт.

Сиријски Црвени полумесец поделио је људима из Рашидина, којих има око 3.700, храну и воду.

Око 2.220 евакуисаних из Мадаје и Забаданија су у сличној ситуацији, блокирани на транзитној тачки на територији која је под конторлом владиних снага, изјавио је телефоном један од њих за АФП.

Људи су прошлу ноћ провели у аутобусима у Рамуши, где им је, такође, Црвени полумесец поделио храну и воду.

Сиријска опсерваторија за људска права саопштила је да су конвоји блокирани, јер су се побуњеници жалили да је евакуацијом људи из Фуе и Кефраје, која је под контролом владиних снага, прекршен договор о евакуацији.

Више хиљада људи из два шиитска села под контролом побуњеника у северозападној Сирији евакуисано је јуче аутобусима, док је стотине побуњеника напустило град у близини Дамаска са својим породицама, по договору постигнутом између владе и побуњеника, јавио је Ројтерс.

Како је пренео Би-би-Си више од 30.000 људи ће бити пресељено.

Становништво шиитских села Ел Фоуа и Кефраја евакуисано је у више десетина аутобуса у предграђе Алепа, који је под контролом владе, саопштила је Сиријска опсерваторија за људска права.

У међувремену, аутобуси који превозе побуњенике и њихове породице напустили су Мадају, која је под опсадом владиних сага, у близини Дамаска, наводи опсерваторија.

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар