Крше се права радника у Српској

Поједини послодавци у Републици Српској (РС), осим што крше права радника, све чешће се мијешају и у рад синдиката, упозорено је у извјештају Службе за бесплатну правну помоћ, која дјелује при Савезу синдиката РС.

Република Српска 15.04.2017 | 14:41
Крше се права радника у Српској
Иако радничка и синдикална права спадају у корпус људских права, која се штите како свим домаћим прописима, тако и међународним и европским нормама, заштита тих права је све лошија, а кршење права је у сталном порасту, наводи се у том документу.

Правници у Служби за бесплатну правну помоћ су евидентирали бројна крешења радничких права, а лани су заштиту својих права углавном тражили запослени из јавног сектора, посебно због неисплаћивања накнада прописаних законима и колективним уговорима.

Међутим, материјални и социјални положај запослених у Републици Српској угрожен је и малим примањима.

Према подацима Фонда ПИО, послодавци и даље великом броју радника исплаћују најнижу плату, а самим тим и најнижи износ доприноса за пензијско и инвалидско и здравствено осигурање.

Тако је на плату мању од 400 КМ било пријављено 74.000 радника. Међу њима је било чак 2.639 радника са ВСС, којима је исплаћивана плата од 370 КМ до 400 КМ.

Подаци које је представила Пореска управа Републике Српска, из јуна 2016. године, показују да је плату од 285 КМ примало 10.022 радника, од 286 КМ до 369 КМ добила су 2.833 запослена, а минималац од 370 КМ примао је 15.221 радник.

- Ови подаци најсликовитије приказују стање радничких права у Републици Српској. Када се овим бројкама додају и радници, њих 93.841, чија је плата износила од 371 до 610 КМ, добије се цјелокупна слика и социјалног положаја радника и њихових породица. На овај начин угрожава се функционисање пензионог и здравственог система, али је много већи проблем што се угрожава материјални и социјални положај радника, њихова садашњост и њихова будућност. Зато није за чуђење што ове просторе у великом броју напуштају, углавном млађи радници, радници у пуном капацитету физичке и интелектуалне снаге, како незапослени, тако и они који имају какав-такав посао - упозорава се у извјештају Службе за бесплатну правну помоћ Савеза синдиката РС-а.

Према евиденцији Завода за запошљавање РС, укупно незапослених  закључно с децембром 2016. године је било 125.906 особа, што је за 9,7 посто мање него у 2015., али када се анализира начин брисања с евиденције, виде се сви поремећаји на тржишту рада.

Тако је лани с евиденције Завода за запошљавање брисано 72.577 особа, а од тога ради запослења или обављање властитог бизниса 38.151 особа или 52 посто, док је осталих 48 посто брисано из других разлога, најчешће због нередовног јављања.

Структура незапослених и дужина чекања на посао је и даље веома лоша и из године у годину све лошија, наводи се у том документу.

(Фена)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

007

15.04.2017 12:45

А где се то поштују права радника у региону?Онај тко нхоће да ради иде вани,нажалост,а лежећи чекају посао за 1500км.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вани постоји Закон

15.04.2017 14:13

И не ради се на државни празник, недјеља исто. Велики Петак посебно. Срби су, знам у Њемачкој цијењена радна снага, висе од Турака или Грка. Али у РС су робови. Причамо о радницима, а не о лијенцинама. Има таквих свугдје.

Name

Криминал

15.04.2017 13:15

Не крше се права радника, и није тешка економска ситуација. Прогласе штрајк и за једно пиво забораве и на плати, топли оброк и пријевоз као и за све остало. То говори како смо јефтина радна снага и јадни. Живио пресједник и лако му је с нама оваквим без памети и слоге.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бл

15.04.2017 21:36

Браво

Name

комуналац

15.04.2017 13:44

Крсе се како се не крсе... Мој брат ради у кладионици Балкан Бет у Зворнику пуне три године.Газда неце да га пријави и осигура а ако настави да инсистира на пријави мозе и без посла да остане (а то је вец и мобинг).А коме да се зали???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нешто ново! стварно нисмо знали!

15.04.2017 14:06

Како господа из Синдиката не постави Влади питање: Зашто се не поштује Закон о нерадним данима. Једни не раде, други раде. Ако је нерадни дан зна се које службе морају радити и како се обрачунава рад на празник или недјељу. Заштитите раднике који не морају радити празницима, а раде. За плате и услове рада нема шансе да се изборите, и не мозе се. Али дајте радницима да предахну. Ко још на Велики петак ради? Прави вјерници тај дан поштују и мисле на Бога, не на добит! Само проклети Срби, не требало им.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бошко

15.04.2017 18:40

Господа из синдиката је по том питању већ реаговала према Влади и начелницима општина. Али , ако желите бити објективни, требали сте споменути и инспекцију рада и друге институције. И Да се разумијемо, синдикат има мандат да штити само раднике организоване у синдикат. Слажем се да треба заштити све раднике, али вјерујте ми, велики број радника не жели да се организује, да лупи шаком о сто или да да до знања послодавцу да је организован.Доказано је да се много мање права крше код синдикализованих радника у односу на неорганизоване раднике.

Name

Небојша

15.04.2017 14:59

Ста ће нама радницима права? Имамо ми своју вјеру, религију, цркву, џамију,нацију. То нам је сасвим довољно. Зашто служе та радничка права, без везе је то?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Небојша

15.04.2017 18:11

И ја велим!!!Треба нам вјерска држава,што више вјеронауке,шта има везе ако млад неко умре,има тамо негдје љепши живот,или горе негдје,тао да то што људи раде и здравље продају за ситан новац није проблем.

Name

дејанпд

15.04.2017 17:57

Било би интересантно видјети,али такве податке нико не даје у јавност, колико радника је пријављено на пола радног времена, а раде послове за које то није ни по Закону могуце, наравно да 95% тих радника ради,не само пуно радно вријеме,него има и прековремених сати и висе него сто је допустено Законом. Нароцито ако су трговци, конобари, цвјецари, фризери...ја знам лицно 9 особа, од којих су сесторо радили код једног послодавца и прије 8 година и били на истим пословима распоредјени, исто радно вријеме, али због укидања неопорезивог дијела дохотка, уводјења Бруто обрацуна и повецања коефицијената доприноса, тај терет пребацили на раднике,а разлику им дају на руке, мада умањену, углавном надокнаде на 400-420КМ. Колега сто ради у Књиговодственом сервису ми је дао информацију да је код њих висе од двије трецине послодаваца урадило управо то, одјава са пуног и пријава на пола радног времена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

није могуће

15.04.2017 18:07

Вуче се то дуги низ година,шта има везе ко шиша раднике

ОДГОВОРИТЕ
Name

Послодавац

16.04.2017 05:41

Синдикати су оформити да штите интересе владајуцих на штету радника тако су саставили и нови закон о раду а и оно мало права сто имају радници несмију се спроводити јер их послодавци страше мобингом пријетњама о отказима ако радник тузи фирму онда га терорису на разлиците нацине.Пара нема па тако ни исплата по радницким тузбама,по систему 'цркни маго док трава нарасте' Синдикалци тј председници сидиката се договоре са послодавцима да замазу оци радницима као да гањају нека права а овамо једина права која они гањају су да напуне своје дзепове,сопствену корист и још коче и лазно бране радницке а у медијима су им пуна уста радницких права.Све у свему мрка капа за раднике.

ОДГОВОРИТЕ
Name

синдикалац

16.04.2017 11:55

Кладим се да ниси завршио основну.