Промјена политике на Балкану

Њемачки вицеканцелар и шеф дипломатије Зигмар Габријел, после пријатељске посете Београду, отишао у Приштину и поручио Хашиму Тачију да 'војску Косова' не може да формира без сагласности Србије!

Србија 15.04.2017 | 11:53
Промјена политике на Балкану
Њемачка канцеларка Ангела Меркел одлучила је, по свему судећи, да из корена промијени своју политику на Балкану и уважи интересе Срба и Србије на Косову и Метохији.

Оно што се доскора чинило потпуно немогућим јуче се десило - најближи сарадник Ангеле Меркел, њемачки вицеканцелар и шеф дипломатије Зигмар Габријел у Приштини је поручио Хашиму Тачију да "војску Косова" не може да формира без сагласности Србије!

Саговорници Информера оцјењују да је ово заиста велики заокрет у њемачкој спољној политици, али и још једна у низу велика дипломатска побједа Србје.

Опасно за Србе

Зигмар Габријел, који се у Приштини састао са Тачијем и премијером "лажне" државе Косово Исом Мустафом, јасно је нагласио да "војска Косова" може бити успостављена само из дозволу Београда.

- Косовска војска може бити формирана само у складу са прописима и у договору са српском страном. Наш амбасадор овдје информисан је о свим постигнућима Косова, али реформе морају бити настављене, прије свега у правосудном систему. Дијалог Београда и Приштине о нормализацији односа треба наставити, јер је то најбоље за мир и стабилност у региону - подвукао је Габријел, додајући да не искључује могућност избијања нових сукоба на Балкану у случају да нека од завађених страна повуче исхитрен и неодмерен потез.

Шеф дипломатије Србије Ивица Дачић каже да је ово свакако велики дипломатски успјех Србије.

- Предочили смо вицеканцелару Габријелу велики ризик формирања "војске" на Косову. Објаснили смо му колико би то било опасно за све, а не само за Србе. Очигледно је њемачки званичник озбиљно схватио упозорење и ми смо му захвални на томе. Осим тога, Србија данас има неупоредиво бољу позицију на међународном плану, односно странци имају знатно више поверења у нас у односу на период од пре 2012. - подвлачи Дачић.

Приштина се заноси

Директор Института за међународну безбедности Орхан Драгаш слаже се у оцјени да је ово значајан дипломатски успјех Србије.

- Успех је утолико већи посебно јер су прије њемачког званичника исти одговор албанским лидерима на Косову у вези са војском дали и представници САД и НАТО пакта. Наравно да је и сам Тачи савршено свјестан да без сагласност Србије на Косову не може да формира "војску" - закључује Драгаш.

Проблеми у преводу

На конференцији за медије Зигмара Габријела и Исе Мустафе догодио се мањи инцидент због којег се премијер "лажне" државе Косово морао извинити госту:

Молим вас за опроштај. Дошло је до техничког проблема, па део превода није успио. Али хвала на подршци коју њемачка влада даје држави Косово - промуцао је Мустафа.

(Информер)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

БГ

15.04.2017 10:21

Ста пјените,какав успјех Србије,јел могуце да не видите да Њемацка гради демократску дрзаву Косово а војска це на крају сама од себе доци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

роле

15.04.2017 10:39

БГ-федералац..ти би најрадије исил..

Name

Оце

15.04.2017 11:52

Оце кад ти казес сигурно.

Name

ре

15.04.2017 12:10

Колико ми је познато да после Обреновица нико није радијо за Србију??? За СХС,YУ итд,по наредјењу Енглеза све су послусници одрадили. Само ме занима,да ли постоје проданије дусе на овој планети???

Name

попара

15.04.2017 11:02

Вец сада премијер и предсједник Србије не смије доци без дозволе на Косово.Како це тек бити кад Косово добије војску....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

16.04.2017 12:33

Потписао је Бриселски споразум и пристао на Велику Албанију.

Name

@кркан

15.04.2017 12:15

Кад сам видио Информер,све ми је јасно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

роннy

15.04.2017 12:15

АМЕРИКАНЦИ СУ РЕКЛИ ДА ЗА ВОЈСКУ КОСОВА И ТУ ЈЕ ТАЦКА ,МОЗЕТЕ ПРИЦАТИ СТА ЗЕЛИТЕ,ЉУДИ СА КОСОВА САДА СИГУРНО СКУПЛАЈУ ЛОВУ ЗА ВОЈСКУ А СРБИЈА МОЗЕ ДА ПРИЦА САРЕНЕ ЛАЗЕ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

15.04.2017 14:01

Бице ко војска тзв беиха . знаци никад а ни тад

Name

Епистахије

15.04.2017 12:31

Попуста на Косову сто знаци мрка капа за РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

15.04.2017 12:42

Запад свима кроји судбину на овим просторима,нажалост.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бакир

15.04.2017 16:24

Само док пројде референдум код ердогана добицемо ми сви по усима 3,5 милиуна он пуста само ти прицај ангелика

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

15.04.2017 17:25

Свуд је постављена зица,осим еx yу тј земљи отвореног типа.Куда даље?? Благо нама,на помолу су игре без граница!!