ПЛ БиХ: Вечерас је 110. дерби, Жељезничар - Сарајево!

Петровић: На трибинама је наша предност! Жељезничар је домаћин 110. градског дербија који се у суботу игра на стадиону Грбавица.  Јањош пред дерби са Жељом: О боду не размишљам! Мехмед Јањош, шеф стручног штаба Сарајева, оптимиста је пред суботњи дерби сусрет четвртог кола Лиге за првака Босне и Херцеговине којег његови играчи играју на „Грбавици“ против градског ривала.

Фудбал 15.04.2017 | 08:30
ПЛ БиХ: Вечерас је 110. дерби, Жељезничар - Сарајево!
И Жељезничар и Сарајево дерби дочекују на високим позицијама на табели. Жељо је лидер са 51 бодом, али Сарајево има само три мање и побједом у вјечитом сарајевском дербију може да се изједначи са највећим ривалом.

"Пошто су обје екипе испуниле основни план, излазак у Европу, мислим да ће обје екипе изаћи максимално офанзивно. Можда ће задовољити и те наше сладокусце с једном добром партијом и да ће стадион, а посебно наши гледаоци бити за нијансу задовољнији”,казао је Славко Петровић.

Он сматра како нити једна екипа неће правити велике ротације у тиму. Иако о играчима Сарајева има само ријечи хвале, каже да неће играти “фластера”.

"Нисам тип тренера који жртвује свог играча да би зауставио неког противничког. Сарајево има доста квалитетних играча и екипа је за респект, али то нећемо радити", казао је Петровић.

Петровићу је ово други дерби на клупи “плавих”, а како каже, много тога се промијенило од тада.

“То је била сасвим друга ситуација. Сарајево је већ ступило на трећу позицију. Ми смо варирали игром, почели смо са деветог мјеста и читава екипа је била несигурна. На тој утакмици смо показали сувише респекта. Ми смо са деветог мјеста дошли на прво и то је подигло све играче. Ми можемо растерећеније ући у утакмицу и правити притисак перманентно и на крају доћи до три бода”, казао је Петровић.

Навијачи Сарајева бојкотују утакмицу због малог броја улазница и начина куповине истих, тако да ће 110. дерби пратити само домаћи навијачи. Таква ситуација може бити само плус за момке у плавим дресовима, сматра Петровић.

"Ми смо већ показали у одређеним утакмицама да пун стадион може да понесе екипу. Надам се да ће та предност на трибинама бити и наша предност, јер је битно да у тренуцима када можда застанеш трибина те повуче", казао је Петровић.

Зајко Зеба, капитен Жељезничара, оптимиста је пред овај сусрет. Он је истакао да је ова утакмица посебна за све фудбалере оба тима, нарочито оне који су одрасли у главном граду БиХ.

“Ово је најважнија утакмица првенства и државе. Дерби је увијек специфичан, посебно за нас Жељину дјецу и дјецу Сарајева. Драго ми је да ћу поново играти дерби у којем имам позитиван скор. Против Сарајева сам имао доста више среће и као играч у другим клубовима, него што су они имали против мене. Надам се да ћу и сутра наставити тај низ”,казао је Зеба.

Жељезничар у утакмицу улази након пораза у полуфиналу Купа БиХ, али то, према Зебиним ријечима, није пореметило атмосферу у тиму.

"Ако смо морали изгубити, онда је добро што смо изгубили у Широком јер имамо прилику за поправни", казао је Зеба и истакао да ће о сусрету с овим херцеговачким тимом размишљати тек након дербија.

Стратег тима с Кошева свјестан је важности дербија за овај град и навијаче.

„Играти утакмицу са Жељом и обратно је привилегија и ми треба да покажемо на највећем дербију добар фудбал и прикажемо спектакл. Наравно да очекујем повољан резултат”, казао је Јањош који је свјестан да осцилације у игри „бордо“ тима не иду у прилог његовим изабраницима.

„Слагао бих када бих рекао да је атмосфера феноменална. Без разлога смо просули неке бодове. Мислим да смо заслужили неке боље резултате. То је дерби, додатна мотивација није потребна. Поштујемо Жељезничар, али имамо своје рачуне”, казао је Јањош.

Јањош сматра да је дерби увијек неизвјестан, без обзира на ситуацију на табели.

„У дербију се никада не зна. Некада једна екипа може бити петнаеста, а друга на првом мјесту и опет нисте сигурни у резултат. Можда Жељезничар има благу предност што је домаћин, но ово је дерби и никада се не зна. О боду не размишљамо, него само о доброј утакмици, нека побиједи онај који буде спретнији. Нека побиједи бољи и спретнији. Волио бих да утакмица буде фер и да буде прави дерби“, подвукао је Јањош.

Сарајево на Грбавици неће имати подршку својих навијача.

„То је један велики хендикеп. Фудбал се игра због навијача и мислим да су се требали направити додатни напори како би сви навијачи присуствовали утакмици. Са Хордама зла тај спектакл би био сигурно већи и љепши“, истакао је Јањош.

Голман “бордо“ тима Бојан Павловић казао је како су играчи свјесни да их очекује тешка утакмица.

“Као што знате, ми смо у бодовном заостатку и можемо бити задовољни само побједом. Не мислим да ће дерби одлучити првенство, али ако хоћеш да будеш шампион, мораш побиједити Жељу на ‚Грбавици‘”, сматра голман Сарајева.

Недостатак навијача Сарајева на „Грбавици“ ће, како каже Павловић, бити велика штета за дерби.

“Мислим да ће цјелокупна атмосфера бити ослабљена због недоласка наших навијача. Очекујем да изађемо на терен, покажемо карактер и побиједимо“, каже Павловић.

Чувар мреже тима с „Кошева“ каже како не размишља о томе да ли ће имати пуно посла у суботу.

“Дерби је и све је могуће. Што се тиче нас, у бодовном смо заостатку и требамо да јуримо, потребна нам је побједа. Немамо никакав страх, не плашимо се, немамо шта изгубити. Мислим да је већи притисак на њима, они су ти који су овом тренутку на бољој позицији, они имају више изгубити него ми“. сматра Павловић.

Утакмица између Жељезничара и Сарајева игра се у суботу од 19:30 сати на стадиону Грбавица.

Извор: мондо.ба

Коментари / 0

Оставите коментар