Власници Милана: Циљ је пласман у ЛШ 2018. године!

Нови власници Милана имају за циљ поново буду сила у европском фудбалу, а то желе да остваре појачањима и младим играча као што је голман Ђанлуђи Донарума.  Почела је нова ера, кинеске газде отвориле карте: Ово је план за препород Милана! Три стуба стратегије која може Милан да врати у врх. О Донаруми, Бенземи и Обамејану, ликвидираним дуговима, Монтели, дуплирању прихода, финансијском фер-плеју, новом стадиону, Галијанију. . .

Фудбал 16.04.2017 | 12:00
Власници Милана: Циљ је пласман у ЛШ 2018. године!
Кинески конзорцијум предвођн Јонгхонг Лијем у четвртак је званично преузео Милан, након неколико одлагања, чиме је завршена 31-годишња владавина Силвија Берлусконија.

Милан је за време Берлусконија освојио осам титула у Серији А и пет у Лиги шампиона, али је у последњих неколико година у кризи. Тренутно је шести на табели италијанског шампионата, а последњи пут је у Лиги шампиона играо у сезони 2013/14.

"Циљ у наредних неколико година је да се створи екипа која је конкурентна и амбициозна. Мислимо да то може да се оствари у кратком временском периоду", рекао је нови директор клуба Марко Фасоне.

"Ми смо Милан и не можемо да кажемо: 'Полако, па ћемо видети шта ће се десити'. Идеја је да се вратимо у Лигу шампиона што је пре могуће, циљ је да у том такмичењу будемо већ од сезоне 2018/19. УЕФА нам је мало помогла одлуком да из Италије четири клуба иду директно у Лигу шампиона, тако да сам сигуран да ће и Милан бити тамо", додао је он.

Један од приоритета нових власника Милана је да са Донарумом потпише нови, дугорочни уговор. Донарума је у фебруару напунио 18 година, али је већ играо за репрезентацију Италије и привукао пажњу великих клубова.

"Постоји жеља да се то брзо заврши и да Дјидјо буде стуб будућности Милана", рекао је Фасоне.

Фасоне и нови власници већ размишљају о наредној сезони и желе да тренер Вићенцо Монтела до почетка јула на располагању има "60-70 тима".

"Волели бисмо да у клубу имамо једно или два заиста велика имена. Али, измедју обећаног и урадјеног стоји воља самог играча коју морамо да поштујемо", рекао је он.

Фасоне је навео и да нови власници планирају да реше проблем стадиона.

"Сваки клуб који је направио свој стадион, дуплирао је приходе за годину дана. Погледајте Јувентус, Бајерн и Арсенал. То хоћемо да урадимо", рекао је Фасоне.

Вишемесечна - да не кажемо вишегодишња - парада око нових валсника у Милану је данас затворена. Први пут после преузимања клуба од Силвија Берлусконија који је газдовао Миланом 31 годину, јавности су се обратили нови власници.

Бизнисмен Ли Јонгхонг је преводник кинеског конзорцијума који је купио Милан. ДејвидХан је други  у хијерархији и он се бавио администрацијом током преузимања клуба. Њих двојица су заштитна лица новог кинеског  капитала у Милану.

Јавности се први пут на конференцији за медије обратио Ли Јонгхонг. И осим уобичајене церемонијалне приче о великој историји славног клуба и светлој традицији, није рекао неке конкретне ствари. Препустио је то Марку Фасонеу, који ће бити кинески човек од поверење у Милану и нови генерални директор клуба. Потом је некадашњи функционер Интера имао опширно излагање и одговарао на сва питања медија.

Објаснио је зашто су нови власници избегавали јавност и допустили све контроверзне приче које су пратиле преузимања клуба.

„Очигледно је да постоји скепса. Намерно смо остали у сенци док  нисмо завшили посао. Намера је да се не доказујемо речима и причом већ делима и чињеницама“, рекао јеФасоне.

Какав Милан да очекујемо?

„Моја визија је тим са талентом и перспективом. Од августа нисам пропустио ниједно полувреме Миланових утакмица, а причао сам и са Галијанијем. Мислим да је ово први пут да Милан има најмлађу екипу у Серији А. За то је била потребна велика храброст. Млади играчи су гаранција светле будућности. Масимо Мирабели ће преузети улогу спортског директора, али немамо намеру да мењамо све у клубу. До краја маја ћемо направити процену“.

Навијаче највише занимају звучна појачања.

„Нека имена који су се већ помињала нам се свиђају. Обамејан или Бензема? Довешћемо једног или двојицу нападача врхунске класе. Али између обећаног и урађеног, на половини стоји воља самог играча коју морамо да поштујемо“.

У којој линији тима се очекује највише појачања?

„Нема посебног сектора на који смо фокусирани. Нови спортски директор Мирабели ће урадити све да што боље појача тим. Прво морамо да видимо шта тржиште нуди и какве су жеље тренера Монтеле“.

Тренер се неће мењати.

„Имамо пуно поверење у Монтелу. У јуну прошле године смо подржали његов долазак и сада подржавамо његов останак“.

Како очекивати велика улагања од власника који су се дуже од годину дана мучили да купе Милан и плаћали су га у ратама?

„Уверавам вас да није било никаквих проблема око финансијског преузимања клуба. Имамо потпуно иновативне идеје што се тиче Миланових финансија. Да би опет били у рангу европских великана, морамо да дуплирамо приходе. Можда чак и више... Али то је мој посао“!

Нове власнике очекује и санација дугова који су расли из године у годину.

„Нема никаквих проблема око дуга. Висина дуга је нормална за велики клуб попут Милана и немамо никакве бриге око сервисирања. Дуг је веома мали у односу на ресурсе којима клуб располаже. Решавао сам проблем дуга и у Интеру када су дошли нови власници. Ли Јонгхонг има озбиљне намере да уложи значајан новац у Милан. Јуче смо ликвидирали све дугове према италијанским банкама, други део улагање ће бити везан за улагања током летњег прелазног рока“.

Фасоне ће бити задужен за финансијски препород клуба и обећава стратегију која ће се ослањати на три стуба. Први је Лига шампиона, други кинеско тршите, а трећи нови стадион.

„Хтели да признате или не, са новим моделом Лиге шампиона се мења фудбал. И живот клубова. Клуб који дође до осмине финала Лиге шампиона, имаће загарантованих 50.000.000 евра зараде. Милан мора да врати у Лигу шампиона од сезоне 2018/19. УЕФА нам је олакшала јер ће од те сезоне, Италија имати четири директна предстваника“.

Ново руководство нема ништа против ни Лиге Европе за следећу сезону.

„Било би добро да се пласирамо у Лигу Европе јер треба опет да се навикнемо на стил живота великих клубова који играју Европу. Ако желимо Милан којег ће се опет плашити конкуренција, онда би било добро да се вратимо у Европу. Циљ који смо поставили је пласман у Лигу шампиона, али не желимо да постављамо границе. Постоје тимови који су јачи од нашег, али одмах ћемо засукати рукаве како бисмо направили што јачи тим“.

Милан ће имати и проблеме са финансијским фер-плејом кад се врати у Европу.

„Веома смо захвални УЕФА која нам је изашла у сусрет и одложила мониторинг 31. марта. Имали су разумевања за ситуацију у клубу и промену власништва, а већ следеће недеље ћемо им доставити наш трогодишњи план“.

Кинеско тржиште ће бити други извор прихода.

„Наравно да имамо намеру да се ширимо на кинеском тржишту и да добијемо тамошње спонзоре. То је тржиште које још нико до краја није истражио. Прићи ћемо Кини на другачији начин од досадашњег. Они су земља која жели да фудбалски напредује и ми за узврат морамо да им дамо нешто. Логично је да то буде наше знање. Даћемо им оно што немају, а они ће инвестирати код нас. Видео сам својим навијачима колико је Милан тамо велики. Циљ је да тамо имамо компанију која ће се бавити само Милановим развојем. Јер од развоја Миланових циљева у Кини, зависиће и наши циљеви овде“.

На крају, нови финансијски план се заокружује са новим стадионом.

„Стадион је важна ствар коју хоћемо да решимо што је пре могуће. Сваки велики клуб који је направио свој стадион, дуплирао је приходе за годину дана. Погледајте Јувентус, Бајерн и Арсенал. То хоћемо да урадимо. Причао сам са Ханом и Лијем о томе. Желимо да играмо на одговарајућем стадиону за ово време. Сан Сиро је огроман, али причаћемо са градским челницима и Интером и пронаћи решење. То су три стуба наше стартегије.“.

Да ли кинески капитал у Интеру може да буде додатни мотив за нове власнике у Милану?

„Да, здрава спортска конкуренција је увек добродошла“.

Шта вам је рекао Галијани?

„Да обратим пажњу на наше млађе категорије јер имамо много талентованих момака. Поготово та једна генерација која је победила у свим утакмицама од почетка сезоне... Нећемо занемарити младе италијанске фудбалере. То нам ни прописи не дозвољавају. Срећом па имамо добре младе Италијане“.

Њихов предводник је голман Донарума због чијег уговора се зноје Миланови навијачи.

„У име новог руководства могу да потврдим пуну спремност и вољу да што пре решимо тај проблем и да Ђиђо постане симбол овог клуба. Он је један од наших приоритета и неки контакти и разговори су већ обављени“.

Шта ће бити са Деулофеуом?

„Он је врућа тема. Очигледно је да има квалитет, али прво ћемо морати да причамо са тренером“. 

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар